Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarystycznie 112l.  (Przeczytany 12617 razy)
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Luty 20, 2011, 19:21:58 »

spróbuj z jakąś ludwigią, łatwiej je utrzymać w akwarium
akwarystycznie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #16 : Luty 20, 2011, 19:33:22 »

Poszukam, poszukam. Jutro powinnam wstawić fotkę, bo rośliny przesadziłam troszkę. Smiley

The only place where success comes before work is in the dictionary.
("Jedyne miejsce gdzie sukces przychodzi przed pracą jest w słowniku" - angielskim)
akwarystycznie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #17 : Marzec 02, 2011, 15:36:26 »

Oto po przesadzeniu. Rubrze już tak liście nie odpadają.
Obsada:
5 gupików 2+3
3 zbrojniki
3 danio (oddaję, bo padają)
3 molinezje
1 długonos ciernisty (przed zakupieniem miałam błędne informacje o nim)
1 otosek (dokupię z 3 lub zamiast otosków jakieś kiryski, albo bocje)
7 neonków.

PS. lekarstwo dawno zeszło. ;p

("Jedyne miejsce gdzie sukces przychodzi przed pracą jest w słowniku" - angielskim)
michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

« Odpowiedz #18 : Marzec 02, 2011, 15:52:27 »

Po za tym Rubra jest posadzona za blisko siebie. Powinna być co najmniej 2cm od siebie. Nie widzę żeby coś z niej jeszcze urosło, ale próbuj, próbuj...Smiley
akwarystycznie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #19 : Marzec 02, 2011, 16:01:53 »

Dzięki.  Wink

MatiQ
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Marzec 02, 2011, 16:11:58 »

Super akwarium, fajnie będzie jak roślinki się zagęszczą Smiley.

Zdaje mi się czy woda jest lekko zielonawa, sprawa glonów??

Pozdrawiam wszystkich!
Mateusz D.
akwarystycznie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #21 : Marzec 02, 2011, 18:22:24 »

Dzięki.
Tak to glony. Wyglądają jak zielony meszek i obrastają rośliny i szyby. Ktoś może wie co z tym zrobić.

PS. Zbiornik na przeciwko okna, ale okno z takiej strony, że jest centralny dopływ słońca. Domyślam się jednak, że to przez to, ale zbiornika nie przeniosę. Nawet nie mam gdzie. Dopiero pod koniec wiosny będzie remont i przestawię.

MatiQ
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Marzec 02, 2011, 20:49:37 »

Tak się domyślałem. Ja sam nie wiem jak sobie z Tym poradzę [czyt. glony], akwarium będzie stało półtora metra od okna, a słońce nie dochodzi tam więc może nie dorobie się tego paskudztwa. Moje akwa jeszcze nie jest uzupełnione i nie wiem jak to będzie z żywymi roślinkami pierwsze podejście Smiley

Pozdrawiam wszystkich!
Mateusz D.
akwarystycznie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #23 : Marzec 24, 2011, 19:15:37 »

Troszkę pozmieniane w akwarium:

Obsada także:
-1 długonos ciernisty
-1 otosek (daawno mnie nie było w zoologocu, ale chciałabym oddać i zamiast niego kupić kiryski)
-2 molinezje (jedna zdechła z przyczyn nie wiadomych, także chcę oddać do szkolnego, bo tam już mają molinezje)
-7 neonków
-2+3 gupiki (6 narybku)
-3 zbrojniki
-1+2 prętniki karłowate (moje marzenie!)
-2 danio (do oddania)

Rubra w opłakanym stanie, ale proszę spojrzeć tutaj:
http://www.akwarium.net.pl/forum/rosliny-akwarystyczne/alternanthera-sessilis-rubra/msg317428/#msg317428

michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

« Odpowiedz #24 : Marzec 24, 2011, 22:03:36 »

Haha, a nie mówiłem. Jak trwoga...
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Marzec 25, 2011, 00:56:29 »

co do glonów, to masz albo Chlorophytaceae, albo Oedogonium trudno powiedzieć bez zdjęć... Ale po występowaniu na szybach zakładam, że to te pierwsze-odmiana zielenic powstająca najczęściej na skutek zaniedbania regularnego czyszczenia akwa. Te z szyby zeskrobiesz żyletką, lub gąbką do naczyń. Gorzej z tymi na roślinach. Ja bym zwiększył dozowanie co2 (do maksymalnej akceptowanej przez ryby dawki), zwiększył częstotliwość i rozmiar podmianek i zwiększył proporcje macro-micro na korzyść macro. Dosadzenie roślin też by pomogło, bo masy roślinnej u Ciebie niewiele. Zastanów się nad dosadzeniem szybkorosnących gatunków.
pozdr

akwarystycznie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #26 : Marzec 25, 2011, 15:55:43 »

Szybę czyszczę zaraz jak się zwiększa na niej nalot (glony), a z roślinkami to jest w miarę, najgorzej ta "trawka" (do tej pory nie udało nam się jej trafnie zidentyfikować) cała jest w glonach, ale da się to łatwo pościągać. Postaram się później porobić fotki to zobaczymy. Może uda Ci się je na 100% rozpoznać. Jak zwiększyć te proporcje (gdzieś coś o tym słyszałam, ale nie wiele) micro-macro?
Zastanawiam się nad moczarką.

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Marzec 25, 2011, 16:28:40 »

ta 'trawka' to chyba Lilaeopsis brasiliensis, ale też zdjęcie niewyraźne.
Macro-micro-chodzi o system nawożenia nawozami w płynie, lub solach. Ale nie doczytałem, czy używasz takowych.
Podajesz jakieś nawozy? Dozujesz co2?

akwarystycznie
Stały użytkownik

« Odpowiedz #28 : Marzec 25, 2011, 16:50:07 »

Dozuje Co2. Od 7 rano do ok. 19.30 wieczorem.
Stosuję metodę:
1 szklanka cukru
1/8 kostki drożdży
1/2 litra letniej wody

Na starcie baniaka podawałam sera florena, ale teraz niczego nie dodaję. Wszystkie rośliny oprócz rubry mają się naprawdę dobrze. Być może to Lilaeopsis brasiliensis, ale wyczytałam, że bardzo wolno rośnie, a z moją nie jest źle. Spójrz jak było jak ją kupiłam, a jak jest po niecałych 4 miesiącach:

Reszta roślin też np. Valissneria (to także można zauważyć na tych zdjęciach, kilka dni temu wypuściła kilka nowych odłogów). Orzech ma mniej liści, ale za to cały czas go przycinam u góry, bo mi nad wodę wyrasta, ale teraz chcę go obciąć w połowie żeby mi liście wyrosły właśnie w połowie a nie na samej górze. Smiley Cryptocoryna też ma śliczny kolorek, dużo zdrowych liści. U Anubiasa zauważyłam z 5 malutkich nowych listków. A mech także ma się świetnie. Smiley (co za skromność, truudno ;p)

Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Marzec 28, 2011, 14:06:37 »

jak na 4 miesiace to wzrost tego lilaeopsis nie jest imponujący Wink na pewno niemozna tego nazwać szybkim wzrostem ;p

co do wpływu słonca na akwarium to moje jest 1/2 metra od okna zachodniego przy zachodniej scianie, codziennie w słneczne dni słonce mocno je doswietla bo niemam firan ani przesłon
a efekty widac w moim wątku..  Cool

akwarystycznie mysle ze twoje problemy z glonami to braki CO2 i całej reszty pierwiastków biogennych, proponuje na próbę zrobic bimbrownie i podawac przez miesiac PG Classic + PG Macro i porównac za miesiąc ze stanem obecnym Wink
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: