Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Biotopy « Malawi wiki «  pilne jaki wspomagajacy filtr do akwa 200l
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: pilne jaki wspomagajacy filtr do akwa 200l  (Przeczytany 6871 razy)
irka135
Nowy
*

« : Styczeń 14, 2007, 11:40:21 »

mam akwa 200l z pysiami i filtr kubelkowy ale jak sie dowiedzialam lepiej miec dwa i zamierzam dokupic drugi Aqua Szut filtr wew. TURBO 3W 300 l/h czy taki wystarczy prosze o szybka odpowiedz
przemek75
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Styczeń 14, 2007, 11:58:10 »

CZesc

NApisz coś więcej. Jaki masz filtr kubełkowy, jaką masz obsadę... Nie wiem, czy analogie typu dwa ciastka to lepiej niż jedno sprawdzają się w akwarystyce... Jeśli masz odpowiednio duż filtr zewnętrzny to po co ci szpecić wnętrze akwarium.... bawić się później w zasłanianie wewnęrtrznego itp...
pozdr
pm

poza tym co nagle to po diable...
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #2 : Styczeń 14, 2007, 12:27:56 »

ale jak sie dowiedzialam lepiej miec dwa

To chyba troche nieprawidlowe uogolnienie. Po wygladzie i parametrach wody mozesz chyba sama stwierdzic, czy aktualna filtracja jest wystarczajaca. Ja nie mam doswiadczenia z pyszczakami ale wiem ze b. brudza, wiec mysle ze 1 zewn filtr na ok 350-400 L akwa bylby odpowiednia fitracja. Jesli nie, to moze wewn. aquael (sa troche ladniejsze niz aquaszut):

https://sklep.aquael.pl/webapp/wcs/stores/servlet/CategoryDisplay?catalogId=10001&storeId=10001&categoryId=10515&langId=1000&parent_category_rn=10501&top_category=10501

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
rybak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Styczeń 14, 2007, 15:16:17 »

Ja w swoim akwarium 150l  oprócz filtra zew aquael-a używam filtr wew. aquaszut senior bio 1000 przeznaczonego do akwarium o do pojemności 300l i jestem z niego zadowolony a sprawa wyglądu to prywatne upodobania każdego z osobna.
irka135
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 14, 2007, 16:49:08 »

mam filtr na 200 l akwa z deszczownia i aktualnie 11 pysi i 2 glonojady , woda jest czysta ale chce dokupic jeszcze 4 pysie i beda tez male wiec moze lepiej dodac jeszcze jeden najzwykleszy zeby potem nie bylo problemow, co do estetyki to wazniejsze aby rybkom bylo dobrze, ne mam za duzo pieniedzy a ten filtr nie drogi i tylko 3 wat , nie wiem tylko czy nie za maly.
rybak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Styczeń 14, 2007, 18:46:30 »

Z tego co czytałem na stronie AQUASZUTA teraz dostępne sa tylko filtry turbo 550 i 750 odpowiednio o mocy 4w i 5,5w i pojemnosci akwarium do 150l i od 80-200l oraz cenie ok 50 i 55zł  ale jako,że stosujesz jescze filtr zew turbo 550 powinien wystarczyć a jeżeli nie chcesz wydawać dużo pieniędzy zawsze można poszukać jakiejs okazji na aukcjach internetowych
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2007, 18:48:29 wysłane przez rybak » Zapisane
grzech
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 14, 2007, 19:05:06 »

do twojego akwa. turbo 3 jest zbyt słaby

rybak
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Styczeń 14, 2007, 19:11:46 »

do twojego akwa. turbo 3 jest zbyt słaby
  Ale oprócz tego filtra w akwarium pracuje też filtr zew więc jesli doda sie turbo 3 i umiesci nawet parę rybek więcej powinien wystarczyc.
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #8 : Styczeń 14, 2007, 19:44:42 »

Irka ma juz filtr zewn, ktory prawdopodobnie jest jako tako adekwatny do jej akwa. Ona nie pisze ze ma problem z czystoscia wody, tylko ze slyszala ze 2 filtry sa lepsze niz 1. Ogolnie mowi sie ze "filtracji nigdy nie jest za duzo"

W zasadzie tylko na podstawie parametrow wody mozna zdecydowac jaki filtr by sie jej dodatkowo przydal.

- Jezeli woda jest metna a reszta parametrow jest ok, to proponuje filtr mechaniczny. Tu mozna wzasadzie wsadzic kazdy filtr wewnetrzny oparty na gabce lub wacie/wlukninie
Aquaszut Senior jest podobno b. dobry i nie do zdarcia ale chyba nie jest juz produkowany (nie wiem) poza tym Aquael Fan - tani i wydajny albo Aquael Turbofilter

- Jezeli Irka uwaza, ze ma cienkie parametry wody / za malo bakterii nitrifikujacych to polecam filtr biologiczny np. Sera 200 / 400 lub jakis Fluval plus3, plus4 z mozliwoscia wymiany wkladow na Bio lub jakis Atman AT-F304 ponizej 50zl; Tetratec In 400-1000; Eheim Aquaball / Powerline (chyba najdrozsze) albo Aquael Unifilter z diodami UV

Filtrow jest cala masa i jezeli ma sie juz dobra filtracje to wybor dodatkowego zalzy jedynie od tego co napisalem pow. i ceny, wygladu itd.
Mysle ze do 200L akwa brac filtr maxymalnie do 400L bo moze byc efekt pralki: http://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_pralki_%28akwarystyka%29
mozna pogladc np. tu: http://www.akwarystyka.com/sklep/index.php?cPath=22_80_81

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
irka135
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Styczeń 15, 2007, 13:58:26 »

dziekuje wszystkim za rady, pzemyslalam i dokupie ten filtr bo rzeczywiscie przy wiekszym filtrze mogla  <papa>byc spora nadfiltracja, filtr biologiczny juz mam i potrzrbny tylko mechaniczny i koszt 25 zl to nieduzy i dobrze ze jest praktycznie bezawaryjny i bardzo prosty. W malym akwa 50 l mam tylko mechaniczny i pszystosowany tylko na 30 50 l i czesto po umyciu musze przykrecac bo jest za duzy ruch wody i rybki zle sie czuja. Jezeli chodzi o parametry wody w akwa to jeszcze nie kupilam odczynnikow ale moge podac w wodociagach zelazo 0,10 ; mangan 0,050 ; amoniak 0,26 ;  azotany 0.13 ; azotyny brak ; ph 7,4 twardosc ogolna 265,20 , obecnie podmieniam co tydzien i momoze ktos mi odpisze czy to dobra woda dla rybek. cos tam czytalam ale jakos trudno mi pojac.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: