Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: pielęgniczki KAKADU  (Przeczytany 7844 razy)
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Październik 26, 2007, 19:48:38 »

Ja u swoich kakadu zaobserwowałem coś innego. Otóż jedna z samic złożyła ikrę i po dwóch dniach... zjadła ją.
wczoraj zauważyłem że druga samica złożyła ikrę i dzisiaj podobnie jak pierwsza też ją zjadła.
O co tu kurcze chodzi Huh Jakieś "nie halo" te moje kakadu Huh

cyba2
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Październik 26, 2007, 22:10:08 »

Troszeczkę na ten temat: http://www.apisto.pl/zman_zjadanie.php
Czasami musi dojść do kilku tareł, zanim młode samice "zaskoczą o co chodzi"  Wink

EDIT:
Jaką wodę masz w akwa?
« Ostatnia zmiana: Październik 26, 2007, 22:13:11 wysłane przez cyba2 » Zapisane

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Październik 27, 2007, 14:56:10 »

Jaką wodę masz w akwa?

pH 6,8. Oczywiście pH zbijane przy pomocy Sera ph minus.
NO3 - 16
gh - 8

Pozostałych parametrów póki co nie jestem w stanie podać

cyba2
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Październik 28, 2007, 20:43:41 »

Daj im czas   Wink

NO3 w akwa z pielęgniczkami - im mniej tym lepiej.

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Październik 30, 2007, 09:42:14 »

Zarówno ja jak i one mamy dużo czasu Smiley Z NO3 to już troszkę trudniej ale jest na forum opis więc damy radę Smiley Obsadziłem akwarium kilkoma roślinami szybko rosnącymi więc NO3 roślinki "pożrą" i spadnie.
Przy okazji - zauważyłem, że jedno z moich kakadu (samica) upodobało sobie taki gęsty krzaczek z kilku rotali Smiley Czyżby wyznaczyła sobie swoje terytorium? Do tej pory samiczki kręciły się gdzieś w okolicach kryjówek z łupiny orzecha kokosowego i łupków filitowych.

cyba2
Nowy
*

« Odpowiedz #20 : Październik 30, 2007, 22:40:33 »

Skoro upodobała sobie jedno miejsce i go pilnuje to może wcale nie zjadła ikry, tylko przeniosła tam wyklute już larwy?
Jeśli ma barwy godowe (jest wściekle żółta z czarnymi akcentami) to poprzyglądaj się dokładnie - może na podłożu coś się rusza...  Cool

Jeśli rzeczywiście tarło jest stracone to karm ryby urozmaiconym pokarmem (najlepiej żywym) i podmieniaj regularnie wodę - powinny wkrótce podejść znowu do tarła.

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Październik 30, 2007, 23:03:52 »

Jeśli chodzi o kolorki - jest samica jest lekko żółta (może dlatego że młoda) za to czarne akcenty są czarne jak sadza.
Jeśłi chodzi o karmienie to dostają suchy roślinny wymieszany z suchymi larwami, mrożony i żywy.

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Listopad 01, 2007, 10:24:11 »

No i stało się. Cyba - miałaś rację - Samica przeniosła larwy. Dziś rano zauważyłem, że koło niej pływa około 20 małych.
Podobno przez około 3 tygodnie samica będzie pływać z małymi a potem je zostawi. Pytanie tylko czy po tych 3 tygodniach młode dadzą sobie radę  Huh

cyba2
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Listopad 02, 2007, 14:03:08 »

Gratulacje!

Podobno przez około 3 tygodnie samica będzie pływać z małymi a potem je zostawi.
Akurat na to nie ma reguły. Czasami samiczka opiekuje się na prawdę długo a czasami po tygodniu (zwłaszcze jeśli samiec jest natarczywym macho  Wink) olewa młode i przystępuje do kolejnego tarła.

Jeśli Ci na nich zależy postaraj się je dokarmiać - najlepiej "pod pysk" czyli strzykawką z wężykiem podawać pokarm prosto w chmurkę narybku. Najlepsze są nicienie mikro i artemia (na tej ostatniej maluchy rosną na prawdę szybko).

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Grudzień 31, 2007, 12:07:29 »

Jak wiadomo  Grin mam kakadu w zestawie 1+3. I jest mały problem. Samiec trze się z dwoma samicami a trzecią przegania gdzieś w kąt akwarium. Podobnie robią samice. Czy tą trzecia samicę muszę oddać? Zauważyłem że ma lekko poszarpaną płetwę ogonową. Na razie pływa w osobnym baniaczku. Nie za bardzo wiem co z nią zrobić. Undecided

sircula
Bywalec

« Odpowiedz #25 : Grudzień 31, 2007, 12:17:36 »

Jak wiadomo  Grin mam kakadu w zestawie 1+3. I jest mały problem. Samiec trze się z dwoma samicami a trzecią przegania gdzieś w kąt akwarium. Podobnie robią samice.

A czy sytuacja sie powtarza od dluzszego czasu i dotyczy konkretnie tej jednej samiczki?? Samce pielęgniczek mają to do siebie, że adorują samice ,ktore sa gotowe do tarła a te nie gotowe traktują jako intruza bądz są w stosunku do nich obojętne..Często jest tak, że robią to na zmianę. Samice wiadomo będą się odganiac cały czas...

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Grudzień 31, 2007, 12:30:40 »

Problem dotyczy jednej i tej samej samicy.

sircula
Bywalec

« Odpowiedz #27 : Grudzień 31, 2007, 12:55:56 »

Być może jakaś nielubiana zatem jest...albo genetycznie niespecjalna skoro samiec ją tak traktuje non stop:(...Lata temu mialek kakadu i nie zaobserwowalem takiego zachowania.Miałem tez taki sam podzial 3/1 i samiec spółkował ze wszystkimi hehe...aż w końcu tyle się tego narobiło , że musiałem całość opylić do sklepu i przerzuciłem się na akarki paskowane N.anomala(te to dopiero zakapiory małe są) ale tu sytuacja podobna...znowu się namnozyło....i znowu i młode i dorosłe do sklepu...
pozdr

"Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu." - Stanisław Lem
<br>http://www.artrock.pl/recenzje_sc.php?id=2365
cyba2
Nowy
*

« Odpowiedz #28 : Styczeń 02, 2008, 14:38:27 »

Samiec trze się z dwoma samicami a trzecią przegania gdzieś w kąt akwarium. Podobnie robią samice. Czy tą trzecia samicę muszę oddać? Zauważyłem że ma lekko poszarpaną płetwę ogonową. Na razie pływa w osobnym baniaczku. Nie za bardzo wiem co z nią zrobić. Undecided

Może spróbuj zrobić tak: przemebluj mocno zbiornik starając się stworzyć 3 wyraźne rewiry (najlepiej przy pomocy większych kawałków drewna sięgających tafli, dużych kęp roślin itp.). Zaraz po przemeblowaniu wpuść trzecią samiczkę. Bez przemeblowania nie wpuszczałabym jej, wtedy bowiem tamte dwie potraktują ją jak intruza na swoich terenach.
Jeżeli po tym zabiegu nie znajdzie dla siebie terytorium raczej bym ją oddała.

Nie tylko samce walczą ze sobą o dominację w stadzie. Samice także ustalają hierarchię i u niektórych Apistogramma to samice są wobec siebie bardziej bezwzględne.

anrd
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Styczeń 02, 2008, 19:03:45 »

Akwarium mocno przemeblowane. Kakadu wpuszczone i teraz czekamy co się komu spodoba.

Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: