Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Molinezje  (Przeczytany 4189 razy)
Nabuhodonozor
Zainteresowany
**

« : Grudzień 28, 2008, 20:53:45 »

Czy molinezje jest Ciężko rozmnożyć Molinezje?? Jak nie to jakieś wskazówki??
Mutari28
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Grudzień 28, 2008, 21:10:11 »

Grin Grin Grin Aby je rozmnożyć wystarczy samiec i samica w jednym akwa. I to by było na tyle. Grin Grin Grin

Moje 375 litrów http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=19435.0

Zapraszam do oglądania i komentowania.

Pozdro
Marcin
Mataertest
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Grudzień 28, 2008, 22:07:28 »

jak kiedyś miałem w akwarium dwie molinezje i się nie rozmnożyły Dlaczetgo?/? Afro papa Afro papa Afro papa papa Afro

Mutari28
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Grudzień 28, 2008, 22:08:48 »

Może miałeś dwie tej samej płci Huh?? Grin Grin Grin

Moje 375 litrów http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=19435.0

Zapraszam do oglądania i komentowania.

Pozdro
Marcin
Mataertest
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Grudzień 28, 2008, 22:14:13 »

nie miałem samca(widziałem gonopodium) i samicę(nie miała gonopodium)  Shocked

Tommy Angelo
Nowy
*

:)

« Odpowiedz #5 : Grudzień 28, 2008, 22:21:35 »

Molinezje bez problemu... Ja kupiłem czarną samice i białego samca i teraz mam pełno biało-czarnych małych Cheesy A samica znowu wygląda jakby w ciąży, przytyło się jej Smiley Gupiki, Molinezje, Mieczyki... żyworodne ogólnie łatwo chyba rozmnożyć.

Pozdrawiam
Mataertest
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Grudzień 28, 2008, 22:28:58 »

ja chodź miałem żyworódki to żadnej mi sie nie udało rozmnozyc

wm1989
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Grudzień 28, 2008, 22:43:51 »

molinezje się bardzo łatwo rozmnażają, u mnie ciagle jest raz gruba raz chuda tylko mam taki problem ze słabo zarośniete akwa mam i inne rybki mają narybek za pokarm ;)taka już jest ta natura a nie mam w co jej odłowic narazie,moze u Ciebie Mataertest też tak jest ze inne rybki sobie podjadają i niema młodych :)pozdrawiam

128 l ogólne
25 l w planach

GG 6403509
Mataertest
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Grudzień 28, 2008, 23:01:56 »

jak już to było Wściekły

canabuz
Niedługo Mgr inż. ;)
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Grudzień 28, 2008, 23:36:34 »

Ja mam molinezje żaglopłetwe. Moja żółto-pomarańczowa samica zaskoczyła mnie z porodem i odłowiłem wczoraj 8 maluchów, reszta potomstwa się zbyt skutecznie poukrywała lub została niestety zjedzona... Szacowałem, że poród będzie za kilka dni i nie zdążyłem odizolować samicy.
Molinezje chyba łatwo zachodzą w ciążę, trudniej raczej wychować potomstwo do dorosłych bez znacznych strat. Ponieważ nie jestem specem w tej dziedzinie pozwolę sobie zapytać przy tym temacie - macie jakieś rady jak odchować jak największą ilość młodzieży? Czy warunki takie jak spory słoik z kawałkiem mchu całkowicie poza akwarium są do zaakceptowania? Czy należy może umieścić je w małym słoiku przykrytym pończochą wewnątrz akwarium?
Tommy Angelo
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Grudzień 28, 2008, 23:40:42 »

Ja swoich nie odławiałem i mam na oko 15 małych. Mam mech jawajski, oprócz tego moczarki i moczarko- podobna Grin roślinka mi się tak pozawijały bo spore urosły i tam jest bardzo gęsto i też mogą sobie pływać spokojnie małe rybcie Smiley Moim zdaniem najlepsze jest właśnie posadzenie sporo roślin, aby było gęsto i mogły sobie tam pływać Smiley

Pozdrawiam
canabuz
Niedługo Mgr inż. ;)
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Grudzień 29, 2008, 00:05:24 »

No ja mam całkiem sporo roślin, ogółem pewnie wg wielu mam "bajzel" w akwarium Smiley Jest dość gęsto, do tego 2 korzenie i sterta kamieni dlatego liczę, że kilka rybek jeszcze się gdzieś ukrywa. Ale konsumpcję jednej przez dorosłą widziałem wczoraj na własne oczy, co było dla mnie całkiem drastyczne, mimo że na codzień karmię kumaki świerszczami. Jednak kanibalizm u zwierząt zawsze wydawał mi się pewnego rodzaju nieprawidłowością ( zboczeniem, czymś niepoprawnym ), nawet jeśli wystepuje w naturze ( mimo to pojawia się najczęściej jedynie w skrajnie złych warunkach, ). Tak więc dla własnego świętego spokoju i czystego sumienia staram się ochronić jak najwięcej małych rybek Smiley Co nie oznacza, że krytykuję metodę doboru naturalnego - "przetrwają najsilniejsi / najlepiej przystosowani". Ale nie mam do niej serca hehe Wink
wm1989
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Grudzień 29, 2008, 00:36:12 »

moim zdaniem to dobrze zarośnięte akwarium w tym kilka pływajacuch roslinek i myśle ze z każdego  porodu coś zostanie,ta rybka dosyc czesto zachodzi w ciąze i jak by tak za każdym razem odławiac i chronic najwieksza ilość potomstwa to co potem z nimi robić.
ewentualnie można komuś troche oddać albo w sklepie na jakiś pokarm zamieniać ale te rybki tak łatwo sie rozmnażają ze raczej żaden sprzedawca nie bedzie ich chciał,nie wiem moge się mylić ;)a co do mojej słabej roślinności to to sie powoli zmienia bo kupiłem 8 roślinek a już mi sie trawnik rozrasta i mam go drugie tyle co miałem i doszło mi 5 takich odrostów od roślinek i pną sie w górę i w szerz a już widać jak ze żwirku nastepne kiełkują,myśle że coś z tego bedzie ;)sory że tu o swoich roślinkach pisze
« Ostatnia zmiana: Grudzień 29, 2008, 00:41:27 wysłane przez wm1989 » Zapisane

128 l ogólne
25 l w planach

GG 6403509
Nabuhodonozor
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Grudzień 29, 2008, 13:31:00 »

A ma ktoś może foto samicy i samca żebym mógł zobaczyć to samiec czy samica??
bo tak na oko to mam 2 samce i 1 samice...
Tommy Angelo
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Grudzień 29, 2008, 13:35:33 »

Samiec pod spodem ma taką jakby igłę, a samica taką rozłożoną tą płetwę.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: