chachlo
Zainteresowany

|
 |
« : Maj 22, 2007, 18:59:55 » |
|
Mam pytanko : mam w akwa (112 l) dwie samice mieczykow - cale czerwnone i samca mieczyki ktory ma barwe czerwono - srebrna i czy taki moze sie rozmnozyc z moja samiczka bardzo prosze o odpowiedz a tak na marginesie to mieczyki potrzebuja jakis szcczegolnych warunkow do rozmnazania czy jak beda chcialey to sie same zaczna - chodzi mi o temp i takie tam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 22, 2007, 19:10:05 » |
|
Tak, skrzyżują się. Moje nie miały skrupułów.
Nie potrzeba im specjalnych warunków. Tylko duże akwarium i młode mieczyki w drodze...
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
krzysiek74
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 03, 2007, 18:01:14 » |
|
A ile trwa ciąża u mieczyków?
|
|
|
|
|
|
akwarium 200 l : 10 x kirysek pstry 3 x kirysek panda 4 x bocja wspaniała 2 x czarna molinezja 3 x skalar 10 x neon innesa 3 x ślimak ampularia
|
|
|
rysio
Bywalec

:)
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 03, 2007, 20:35:29 » |
|
Tak jak u gupika 4-6 tyg
|
|
|
|
|
|
25l 3-gupiki x-młode gupiki 6-neony inessa
300l 5-skalary 3-zbrojniki niebieskie 10-żałobniczek 6-kirysków spiżowych 5-pielegniczka remireza
|
|
|
dana_2002
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 27, 2007, 00:18:42 » |
|
witam wszystkich... rozmawiacie tu o rozmnażaniu mieczyków, chciałabym więc Was prosic o radę. Mam akwarium od około pół roku. Najpierw miałam parkę mieczyków. Okazało sie wkrótce, ze z tej parki zrobiły sie dwa samce, więc dokupiłam 2 samice. W miedzyczasie ten przekształcony z samicy samiec pobił sie z tym swoim kolegą i rybka mi zmarła. Został więc samiec i 2 samice, ale gdy podrosły znowu z jednej samicy "zrobił" sie samiec i teraz goni tego wcześniejszego po akwarium. Tej drugiej samicy też chyba wyrośnie miecz, bo z takiej grubasnej robi sie smuklejjsza, poza tym ci dwaj faceci stracili zainteresowanie nią. Niedawno mąz przyniósł z zoologicznego jeszcze jedną samiczkę, jest mała, ale założę sie, ze z niej tez pewnie będzie samiec. Wiem, że to dość częste zjawisko, ale znowu zeby wszystkie samice przekształcały mi sie w samce, to juz przesada. Powiedzcie czy tez macie taki problem i czym to może byc spowodowane? Dziekuje i pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anrd
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 27, 2007, 06:22:47 » |
|
Myślę, że te wszystkie samice kupowane do tej pory to późno dojrzewające samce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
papio
Stały użytkownik

Heh...
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 27, 2007, 11:44:57 » |
|
Myślę, że te wszystkie samice kupowane do tej pory to późno dojrzewające samce.
No tak napewno. Samce nie mogą zmieniać płci na samice.A samice mogą tylko żadna chyba nie była by tak głupia żeby zmieniać płeć w samca jak już jest jeden w akwa samiec.Gdybyś kupił 2 samice to jedna pewnie zamieniła by się w samca. Więc raczej napewno to były samce bo bezsens aby był 1 samiec i jedna samica i samica zmieniła się w samca.Tylko narażenie życia ze strony mieczyków.Najlepiej idź do innego sklepu zoologicznego i tam kup samice.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anrd
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 27, 2007, 12:19:14 » |
|
A samice mogą tylko żadna chyba nie była by tak głupia żeby zmieniać płeć w samca jak już jest jeden w akwa samiec.Gdybyś kupił 2 samice to jedna pewnie zamieniła by się w samca.
A gdzie to wyczytałeś, że samica zmienia się w samca? Poczytaj http://forum.e-akwarystyka.pl/topics33/287.htm
|
|
|
|
|
|
|
|
|
papio
Stały użytkownik

Heh...
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 27, 2007, 12:40:04 » |
|
A to jest kawałek tekstu z mojej encyklopedi.
W populacji młodych mieczyków jest zazwyczaj 75% samic i 25% samców.W grupie ryb dorosłych, z powodu zmiany płci, te proporcje odwracają się.
I nieraz szukam w necie o mieczyku wszędzie pisze że samice mogą zmienić płeć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anrd
|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 27, 2007, 13:08:06 » |
|
Mam cztery książki w których opisane są mieczyki. W każdej autorzy piszą, że nie ma czegoś takiego jak zmiana płci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
papio
Stały użytkownik

Heh...
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 27, 2007, 14:05:27 » |
|
No to nie dojdziemy prawdy  Jedni mówią że tak drudzy ze nie. Bo tam pisze że występuja samca którzy później dojrzewają.W tym okresie nie ma żadnych widocznych różnic pomiędzy samcem a samicą. Więc równie dobrze do może być samica która zmienia płeć na samca. Ale może być tez odwrotnie.Może być że to od początku samiec, tylko że tak powiem opóźniony.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dana_2002
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 27, 2007, 22:13:30 » |
|
hej, widze, że nie doszliscie do tego, skąd może byc u mnie ten problem. Jedno wiem na pewno, moje samce były samicami. Były juz duze, tak ok. 8 cm, gdy zaczynały robic sie smuklejsze, agresywne i z dnia na dzień wyrósł im miecz. Gdy je kupowałam w sklepie, sprzedawca twierdził, że to na pewno samice, zachowywały się też jak samice, miały taki okraglejszy wyglad, o jednej nawet sadziłam, że jest w ciązy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
splendens
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 28, 2007, 09:47:16 » |
|
Mam 6 mieczykow. Poczatkowo były to 1 samiec, najstarszy z calego stada i 5 samic. Na dzien dzisiejszy mam 4 samce i 2 samice. Te piekne okrągłe samiczki zmieniły płeć. Najszybciej to poznać jak płetwa odbytowa zmienia sie w gonopodium a potem rośnie miecz. Smieszne, ze teraz moj weteran dostaje od wyrosnietych niegdyś samic po głowie a jeszcze niedawno sie do nich zalecał.  Na szczescie samcow jest duzo i agresja jakos sie rozklada pomiedz nich i nikomu nic sie nie dzieje. Tylko do tarła jakos nie chca przstąpić  Szczerze to nie wiem czym to jest podyktowane. Czy maja tak juz od urodzenia w genach zapisane ze przyjdzie czas i zmienia płec cz to ze względu na warunki środowsikowe. Mozliwe ze, jesli nie odbeda wczesnie tarła to samiczki zmieniaja płeć.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2007, 09:51:17 wysłane przez splendens »
|
|
|
|
|
mila
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 29, 2007, 15:27:44 » |
|
a ja mam takie pytanie: W jaki sposób powstały mieczyki? Ze skrzyzowania jakich gatunków? 1 to była platynka, a 2  prosze o odp. pozdr. mila
|
|
|
|
|
|
150l 4mieczyki, 2 molinezje szerokopłetwe, 2 zmienniaki wielobarwne 2 skalary, 2 kiryski spiżowe,2albinosy 2pekolcje 10,5l kotnik
|
|
|
splendens
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 29, 2007, 16:39:02 » |
|
Mieczyk to mieczyk platka to platka. Naleza do tego samego rodzaju i dlatego sie dobrze krzyzuja.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|