Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: kirysnik czarnoplamy  (Przeczytany 3374 razy)
komar
Nowy
*

« : Lipiec 16, 2007, 19:46:58 »

czy wiecie jak rozmnazaja sie kiryśniki Huh
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #1 : Lipiec 16, 2007, 20:13:22 »

Info ze strony: http://www.akwarium.info.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=40&Itemid=62
ROZMNAŻANIE:
Temperatura 24*C. Zbiornik hodowlany minimalnie 70cm długości. Ryby przed tarłem powinny być obficie i kalorycznie żywione. Samiec buduje pieniste gniazdo pod powierzchnią wody. Dlatego najlepiej zaopatrzyć zbiornik w pływające rośliny o dużych liściach. Równie dobrym rozwiązaniem jest położenie na tafli wody kawałka pływającej kory, tacki styropianowej lub lekkiego talerzyka. Ikra jest składana w ilości 800-1000 ziaren. Samicę po tarle odławiamy. Samiec agresywnnie broni ikry i narybku. Wylęg po 3-5 dniach. Po następnych dwuch dniach zaczyna żerować. Wtedy należy odłowić samca. Zbiornik częściowo zaciemniamy pływającymi roślinami. Podchów łatwy. Przyjmuje każdy drobny pokarm - larwy solowca, pylistą suchą paszę. młode szybko rosną.

Info ze strony: http://www.akwa.aip.pl/kirczap.html
Wychów młodych: Tarło odbywa się pod dużym pływającym liściem, w akwarium może to być również pływający kawałek styropianu. Samiec buduje duże pieniste gniazdo pod którym odbywa się tarło. Dolanie świeżej wody stymuluje tarlaki do odbycia tarła. Samiec opiekuje się złożoną ikrą, z której po pięciu dniach wylęgają się młode. Są dość duże i ich wykarmienie nie sprawia kłopotu. Uwaga zaniepokojony samiec może zniszczyć gniazdo!

Info ze strony: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kiry%C5%9Bnik
Rozmnażanie: Ryba łatwo mnoży się w niewoli . Samiec buduje gniazdo z piany na powierzchni wody gdzie samica składa ikrę . Jej liczba waha się od 700 do 800 sztuk. Czasami zestresowany samiec zjada ikrę , jednak zwykle troskliwie się nią opiekuje . Wychów narybka wygląda podobnie jak u spokrewnionych z nim kirysków.

Info ze strony: http://www.akwarium.vegie.pl/kirysnik.html
Przepiękna rybka, niezbyt trudna w rozmnażaniu. Wymaga jednak sporego zbiornika.

Parkę odławiamy do dużego akwarium, ideałem jest długość co najmniej 1 metr. Niezbyt wysoki poziom wody, 20 cm w zupełności wystarczy - chociaż należy wziąć poprawkę na wielkość rybek. Bez żwiru, sporo roślin. Na powierzchni wody umieszczamy pływającą roślinę albo jej imitację - kawałek plastiku, np pokrywkę od pudełka "od masła". Dobrze by było, żeby miała kolor zielony. Oczywiście nie powinna byc pomalowana, farby bywają toksyczne. Temperatura wody 26 stopni, odstana, czysciutka. Para powinna być przed tarłem dobrze karmiona. Jeśli rybki nie chcą przystępować do tarła, można zastosować podobne sztuczki jak w przypadku glonojadów czy kirysków - czyli imitacja pory deszczowej.

Wkrótce samiec powinien zbudować piękne, pienistie gniazdo pod liściem jednej z roślin. Po pięknym rytuale rybki odbywają tarło - można poznać że jest skończone po tym, że samiec atakuje siatkę. Odławiamy wtedy samiczkę, samcowi zapewniamy dużo spokoju - zaniepokojony może znisczyć gniazdo i zjeść ikrę.

Młode można karmić czymkolwiek - oczywiście najlepsze wyniki da stosowanie pokarmów żywych, ale bez najmniejszych problemów zaakceptują sproszkowany suchy. Ilość ikry - 500 do 1000. Podchów nie sprawia żadnych większych kłopotów,

He,he,he sama nic nie moge napisać ale mam nadzieje że pomogłam  Wink

Pozdrawiam, Magda.
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Lipiec 16, 2007, 20:43:22 »

Ja używam jako liścia wycięty jajowato lub okrągło skoroszyt.
Z reguły zielony ale im to nierobi różnicy i trą się także na innych kolorach.
Po za tym nie ma potrzeby używać jakiegokolwiek napowietrzania czy filtrowania.
Dopiero jak się wylęgną lub zaraz po tarle jesli chcemy inkubować ikrę sami bez opieki samca.

Z tym łatwym wychowem narybku to prawda częściowa bo jesli staniemy się posiadaczami około 300 ,500, czy nawet tysiąca młodych wtedy nalezy zapewnić im porządny pokarm by narybek szybko rósł i nie chorował.Najlepszym pokarmem jest dla nich solowiec po którym rybki mają pomarańczowe brzuszki tak grube że siedzą na nich.Drugim skutecznym jedzonkiem są  nicienie mikro.
Po za tym obowiązkowe odmulanie dna i krystaliczność wody bo małe dość łatwo padają w pierwszym tygodniu gdy dopuścimy do nadmiernego rozwoju pierwotniaków.Latwo o to gdy zaczynamy karmić pokarmem sztucznym i często zle to sie kończy.
Proszę tylko pamietać że wszystko to odnosi się do przypadku uzyskania od trzystu sztuk narybku wzwyż.
Przy wychowie góra kilkudziesięciu kiryśniczków kataklizmy "raczej" nam nie grożą.
komar
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 16, 2007, 20:59:05 »

a jak poznac ze samica bedzie składac ikre
MaroPL16
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Listopad 02, 2009, 19:35:11 »

a ja mam pytanie jak rozroznic samca kirysnika od samicy? Sa jakies dostrzegalne roznice?

mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Listopad 02, 2009, 21:11:37 »

Samiec ma płetwę piersiową dużo gróbszą,większą (bardziej czerwoną na końcu).Różnica jest widoczna u dorosłych ryb.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: