Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 41 42 [43] 44 45 ... 154
  Drukuj  
Autor Wątek: ciąża u gupika  (Przeczytany 890999 razy)
sonia123
Nowy
*

« Odpowiedz #630 : Czerwiec 20, 2008, 13:22:00 »

Ile trwa ciąża gupika i jak ją rozpoznać??? Cheesy

Samica staje sie gruba. i ma czrana plamke styłu tak jakby na odbycie.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #631 : Czerwiec 20, 2008, 13:29:20 »

Myślę że przez 57 stron tego wątku to już zapewne zostało wytłumaczone setki razy , a pytanie sprzed 3 lat na pewno znalazło rozwiązanie w tym czasie  Grin

michasko
Nowy
*

« Odpowiedz #632 : Czerwiec 29, 2008, 01:01:58 »

A ja jako jeden z nielicznych lub jedyny poswiecilem 2 dni i przeczytalem wszystkie 56 stron i juz wiem prawie wszystko o tym Smiley Oprocz jednej rzeczy: Mam akwarium z ponad miesiac, i dlaczego co przychodzi czas do urodzenie gupika to rybka mi zdycha, jak juz jest taka gruba strasznie to mi zdycha:(( Co to moze byc?Sad
michasko
Nowy
*

« Odpowiedz #633 : Lipiec 08, 2008, 14:22:46 »

No moglaby byc ale to sie zdarzylo 3 razy. Miedzy nimi wymienialem wode, wszystko wymywalem, wode nalewalem i dopiero po odstaniu wpuszczalem je, i i tak zdechly Sad
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #634 : Lipiec 08, 2008, 14:53:37 »

michasko to już masz odpowiedź na swoje pytanie.
Nie wymienia się całej wody - niszczysz florę bakteryjną i doprowadzasz do tego że od nowa zaczynasz cykl azotowy.Zbiornik jest kompletnie rozchwiany biologicznie, ryby mogą zacząc się podtruwać. Osłabiona ciążą szybciej pada
Wymienia się ok 20-30% wody w tygodniu.

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
akwarysta94
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #635 : Lipiec 09, 2008, 12:27:02 »

Witam.Sorry jeśli to było napisane w tym temacie ale ten temat ma już bo daj że 57 stron ja doczytałem do 7 i mnie już bolały oczy  Roll Eyes.A mianowicie słyszałem o paru możliwościach rozmnożeniu gupików:
1)Wsadzenie samicy w kotnik który znajduje się w innym akwarium np. jakimś mniejszym (nie tym ogólnym)
2)Wsadzenie samicy do kotnika umieszczonego w ogólnym akwarium.

Teraz pytanko który ze sposobów zastosować w akwarium 25l z glosią na dnie średnio rozwiniętą jest korzeń obrośnięty oraz wgłębka pływająca po tafli wody (czyli na górze).I w tym momencie mam 1 samice gupika i 1 samca gupika wsadzę samice do kotnika małe wypłyną do ogólnego i się skryją w wgłębce albo jeszcze w jakiejś innej roślince ale co się stanie jak bym miał 2 samice i jednego samca ale tylko jedna z samic była by w ciąży i gdy maleństwa wypłynęły by do ogólnego do ta 2 samica która nie była w ciąży nie zje czasem tych małych???I jeszcze jedno pytanko jak już samica urodzi małe i małe się skryją w ogólnym akwarium to jak długo tą samice jeszcze trzymać w kotniku, tak długo aż dorosną małe czy jak??? Sad Osobiście wole ten sposób umieszczony w punkcie 2) bo niemam osobnego mniejszego akwa ewentualnie na narybek miałem przedtem kule ale została wyrzucona...

Kotnik firmy sera :
link do zdjęcia http://www.zoologiczny.sklep.pl/Sera_Breeding_Container_kotnik__25_31___4316
Marek868
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #636 : Lipiec 09, 2008, 16:25:33 »

one w takiej hwili plywaja po calym pomieszczeniu ale najczsciej opadaja na dno po kilku minutach zaczynaja plywac ale bardzo zle im to wychodzi wiem bo kocily mi sie gupiki ostatnio oddalem okolo 500 sztuk
papuga1993
Gość
« Odpowiedz #637 : Lipiec 09, 2008, 18:29:13 »

czy wiecie dlaczego może u mnie jak się samica wykociła to miała tylko 7 młodych ?? to już jej któreś z rzędu kocenie i na dodatek jeden był zdechły i jeszcze jakiś taki dziwnie zwinięty kulkę i wogóle cały biały :/ karmiłem ją obficie i to nic nie dało Sad((
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #638 : Lipiec 10, 2008, 11:08:30 »

I jeszcze jedno pytanko jak już samica urodzi małe i małe się skryją w ogólnym akwarium to jak długo tą samice jeszcze trzymać w kotniku, tak długo aż dorosną małe czy jak???

ad1. oczywiście że zje młode
ad2. A;eż jest zupełnie odwrotnie! To małe mają zostać w kotniku żeby były bezpieczne!
Inaczej musiałbyś włożyć do kotnika wszystkie ryby z akwarium. A to jest nielogiczne, czyż nie?

Moje akwarium, zapraszam do konstruktywnej krytyki Wink http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23728.0
akwarysta94
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #639 : Lipiec 10, 2008, 13:00:31 »

heh Atria_C już domyślam się o co ci chodzi ale ja pisałem posta z myślą o takim kotniku który zawiesza się w ogólnym na scianke taki z siatka przez którą wypłyną małe do ogulnego po urodzeniu wiec to nie jest możliwe żeby utrzymać młode w tym kotniku ale domyślam się że chodzi ci o kotnik(osobne małe akwarium) czyż nie??? Ale na wszelki wypadek dzisiaj kupiłem małe 8l akwarium(kwadratowe a nie kule) tylko i wyłącznie jako kotnik tylko czy teraz w takim małym  akwarium mam jeszcze na ścianke w tym małym zakładać jeszcz jeden kotnik z materiału czy już nie potrzeba???
Atria_C
Global Moderator
Bywalec

« Odpowiedz #640 : Lipiec 10, 2008, 13:49:46 »

Pisałam o kotniku zawieszanym. Jak to nie jest możliwe?
Jeśli poziom wody będzie niższy niż wysokość kotnika to przecież  Ci nie wypłyną  Huh  Poza tym kupujesz taki kotnik który ma małą średnicę oczek.Tak działają zawieszane kotniki Good !
Do akwarium 8 l  także potrzebujesz grzałkę i mały filtr. Wodę mozesz przenieść z ogólnego.
Nie.kotnika już nie zakładasz na ściankę. Odławiasz samicę zaraz po porodzie i po sprawie.

ps. nie wiem czy wiesz ale jeszcze trochę i nie będzie miał kto odpowiadać na Twe pytania..
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2008, 13:54:10 wysłane przez Atria_C » Zapisane

kasiam
Nowy
*

« Odpowiedz #641 : Lipiec 10, 2008, 14:40:30 »

Witam, mam pytanie co do mojej gupiczki- czy poród jest już blisko? Plamka o której się tu tyle naczytałam już jest od przeszło 1,5 tygodnia, ale nie czarna tylko czerwona. Rybka jest już ekstremalnie gruba. To będzie "mój" pierwszy poród więc jestem trochę przejęta  Grin

Oto zdjęcie (niestety robione komórką więc cienka jakość)

http://img234.imageshack.us/img234/513/dsc00284nh0.jpg
Misquamacus
Super aktywny

« Odpowiedz #642 : Lipiec 10, 2008, 14:46:57 »

ona nie jest jeszcze ekstremalnie gruba Cheesy Wink
bo gupiczka przed porodem wygląda jakby połknęła piłkę Wink

>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<<
>>>>>>>>   www.fawa.pl  <<<<<<<
kasiam
Nowy
*

« Odpowiedz #643 : Lipiec 10, 2008, 14:51:45 »

Zdjęcie tego nie oddaje ale zapewniam że wygląda jakby połknęła piłkę Wink Szczególnie na tle innych rybek
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #644 : Lipiec 10, 2008, 14:53:34 »

Ja bym nie obstawail ze szybko urodzi. Ok 2och tygodni Wink

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
Strony: 1 ... 41 42 [43] 44 45 ... 154
  Drukuj  

Skocz do: