yellow
Nowy

|
 |
« : Marzec 15, 2004, 13:59:46 » |
|
Witam wszystkich Bardzo prosze o porade. Mam male, 15- litrowe akwarium. Jakie rybki powinnam kupic do takiego akwarium? Dodam, ze jestem poczatkujaca akwarystka. Dziekuje i pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sir Michael
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 15, 2004, 16:04:55 » |
|
Bardzo małe  Na coś takiego polecałbym jeden z poniższych zestawów: 1) 1 parka Akar Cętkowanych, 1 Zbrojnik Niebieski 2) 1 Bojownik, 1 Ampularia, 2 Kiryski 3) 5 Drobniczek Jednodniówek, 2 Żaby, 1 Zbrojnik Niebieski 4) 3 Gupiki, 1 Zbrojnik 5) 2 Black Molly (czarna molinezja), Ampularia lub Zbrojnik Niebieski 6) 4 Pstrążenice Marmurkowe ( :!: potrzebne przykrycie :!: ), 2 Drobniczki Jednodniówki, Zbrojnik Niebieski 7) 1 Welon lub Teleskop ( :!: bez grzałki, temperatura pokojowa :!: )  4 Kardynałki, Zbrojnik Niebieski lub Ampularia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Harpia
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 15, 2004, 16:41:37 » |
|
tylko nie akary, zbrojniki, kiryski, welony, molinezje !!! Przeciez to ryby jak nie stadne to duże.
15l. a w nim samiec bojownika bez samic i duużo roślin.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Olo
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 15, 2004, 16:58:39 » |
|
Gęsto roślinek, i parka prętników ze ślimakami
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 15, 2004, 20:25:51 » |
|
Na początek polecam gupiki  np. 3 samce i 2 samice  chociaż samice rosną i może też być im za ciasno  osobiście miał bym tam pięć kolorowych samców do tego ładne roślinki  ładniutkie maleńkie akwa dla początkującego  Gupiki chyba najlepiej nierasowe z dużą ilością mieszanych kolorków - mniej wymagają poza tym są tańsze . Powodzenia
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
|
Molly_
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 15, 2004, 22:18:11 » |
|
tylko nie akary, zbrojniki, kiryski, welony, molinezje !!! Przeciez to ryby jak nie stadne to duże.
15l. a w nim samiec bojownika bez samic i duużo roślin. Dokładnie. 15 l. to akwarium za małe na takie "kombinacje"... Też bym polecała na począteczek gupiki. Rybki śliczne, proste w hodowli, niewymagające i myslę, że dobrze czułyby się w tym akwarium :wink:
|
|
|
|
|
|
zawsze iść rozkaz, który mam we krwi, MAŁĄ WOJNĘ w sobie mieć
|
|
|
mala_lady_pank
Stały użytkownik

LP
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 15, 2004, 22:26:02 » |
|
Gupiki rulezzzz Także polecam gupiki :wink: Ładne wdzięczne, nie wymagające rybcie :wink:
|
|
|
|
|
|
" muzyka mnie zasłania i chroni, mogę się za nią schować " - Jan Borysewicz
|
|
|
mcrobson
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 16, 2004, 00:01:20 » |
|
A może same samce gupików, są bardzo kolorowe i mało wymagające. Myśle, że cztery to w sam raz. A tak z ciekawości jakie te akwarium ma wymiary?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yellow
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 16, 2004, 19:52:49 » |
|
To jest akwarium niewymiarowe  To oksykator z pokrywa, ma wyglad duzego kielicha na solidnej podstawie. Caly czas sie zastanawiam nad rybkami i chyba jednak kupie gupiki. Dziekuje za wszystkie porady 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 16, 2004, 21:10:04 » |
|
nieeeee !! to kula, bron boże ! zadnej rybki nie możesz wrzucić i kup PORZĄDNE akwarium to pogadamy normalnie.
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 16, 2004, 21:15:58 » |
|
YYYY mówiliśmy o kuli  kielichu  z kielicha sie pije a w kuli szadzi ładne roślinki (takie zwykłe ,doniczkowe) napewno nie powinno sie w tym trzymać rybek ... Proponuje akwarium małe 15-20l do podanych obsad -takie prawdziwe jest prostopadłościanem bez jednej sciany i kosztuje góra 15-20 zł mała grzałeczka filtr nawet gąbkowy, kamień z powietrzem ze 30zł ... i gotowe
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
Olo
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 16, 2004, 22:06:57 » |
|
Spoko, o ile pamiętam co to oksykator, to, mogę Cię uspokoić, że to nie kula. Jak już to akwarium z szybą całkowicie owalną :wink:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sir Michael
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 17, 2004, 08:58:17 » |
|
Do kuli zawsze można wsadzić winniczka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yellow
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 17, 2004, 09:40:39 » |
|
Nie, nie, to nie kula, to jest wykonane z porzadnego, grubego szkla, trudno to opisac, ale to nie jest na pewno kula czy kielich, jakie mozna teraz kupic w sklepach. To tak jak napisal Olo: akwarium z calkowicie owalna szyba  Uwazacie, ze oksykator na smietnik i kupic normalne akwarium?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Olo
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 17, 2004, 09:55:13 » |
|
Eee tam, chłopaki chyba przesadzają, problemem jest tylko urządzenie okrąglaka, trzeba jakoś poumieszczać wyposażenie, no i żadnych złotych rybek :lol: 15l to 15l, czy one są okrągłe czy romboidalne to chyba jeden pies, istotne co się z tym zrobi coby rybkom było ok
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|