arokis
Nowy

|
 |
« : Marzec 22, 2007, 15:40:53 » |
|
witam czy wodę na "podmiane" moge przepuścić przez filtr do wody np. BRITA i zostawic do odstania na 2 doby
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 22, 2007, 15:46:00 » |
|
Pewnie, tylko nie szkoda wkładów? Taka woda wyjdzie bardzo drogo. To już lepiej iść kupić Ustroniankę niegazowaną w supermarkecie. I nie musi stać 2 doby, jedna wystarczy w zupełności. Nie wiem jakie parametry wychodzą po przepuszczeniu przez britte - trzeba zmierzyć czy nie trzeba będzie mieszać i tak z kranówką.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 22, 2007, 22:37:27 » |
|
wydaje mi sie że po przepuszczeniu przez filtr w ogóle nie musi sie odstawać. Brita chyba też zatrzymuje chlor ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 23, 2007, 20:43:14 » |
|
Odradzam stosowanie wody z filtrów Brita w celach akwarystycznych, wkłady tych filtrów zawierają srebro i uwalniają je do wody (jony), czytałem również że sam producent nie polecał ich stosowania w akwarystyce.
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 24, 2007, 13:43:31 » |
|
Błe, i my to pijemy?  ??
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 24, 2007, 14:12:14 » |
|
Dlaczego "Błe"? Srebro to szlachetny metal 
|
|
|
|
|
|
ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
|
|
|
|
Andrij
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 24, 2007, 14:13:04 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
adi3641
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 24, 2007, 14:31:22 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mihco
Bywalec

Ziom
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 24, 2007, 18:29:41 » |
|
BROŃ BOŻE NIE!! Ja wpuściłem do takiej wody rybe i zdechał od razu udusiła się!! Chyba, że mam inną Britę niż ja :/
|
|
|
|
|
|
Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 26, 2007, 23:20:08 » |
|
Tak to jest... my ludzie jesteśmy czasami jak "króliki doświadczalne"  . Ilość uwalnianego srebra jest zapewne niewielka, jednak dla ryb zwłaszcza przy systematycznych podmianach (kumulacja) ta ilość może być śmiertelna.
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
micki
Psychopatyczny Morderca Moderatorów
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 03, 2007, 20:16:08 » |
|
Błe, i my to pijemy?  ?? Czemu błe?!? Skoro pije się wódkę ze złotem (na rynku to się reklamuje "Goldwasser") ,to tym bardziej można pić wode ze srebrem 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 03, 2007, 20:17:41 wysłane przez micki »
|
|
Dajcie mi broń i pokażcie gdzie moderator!  gg:2724878
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 04, 2007, 07:06:41 » |
|
Jedyny "złoty napój", który pijam to piwo 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
adriano210
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 25, 2007, 02:55:01 » |
|
co do filtrow britta one w zasadzie zawieraja tylko wegiel aktywowany i drobne siatki i wymienik jonów, splyw, nie ma tam zadnego srebra - wystarczy rozebrac wkład, ryba udusila sie bo ten filtr pchlania rozpuszczone w wodzie gazy Cl2, co2, i o2 wiec rybka po prostu nie miala czym oddychac - inna mozliwosc wklad byl stary i zamiast filtrowac zanieczyszczal - wegiel aktywowany powinien byc regenerowany przez gotowanie - chyba ze kogos stac na częstą wymiane wkładów, http://www.chemia.px.pl/tabele/rozpuszczalnosc.htmljak ktos mi nie wie rzy prosze spoj rzec na link wszyskie sole srebra to osady  wiec zostają w filtrze mechanicznym wkładu  wiec ktos sze rzy wroga propagande:D http://www.brita.net/maxtra/4-step_filtration.html?L=9#step2opis dzialania nowych wkladów britta pozdrowienia z upalnego dublina:D
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2007, 08:19:10 wysłane przez Seboos »
|
|
|
|
|
wojtas239
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 25, 2007, 09:07:57 » |
|
no dobra ja wczoraj dolałem ze 3 litry tej wody do akwa i co? Dzisiaj rano maingano nie żyje 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
splendens
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 25, 2007, 11:26:59 » |
|
Ja mam ten filtr i wode z niego uzywam do podmian, w sumie glownie tego co wyparowalo. Wkladow uzywam nieoryginalnych, firmy TiP za 9 zl  raz rozebralem taki wklad i byl tam czysty węgiel aktywowany i jak na razie rybom nic nie jest. Napisane jest ze oryginalne wklady sa poddawane procesowi z uzyciem srebra ale dawka jest dopuszczalna do spozycia dla czlowieka, nie wiem jak z rybami. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|