wulo
Stały użytkownik

|
 |
« : Marzec 21, 2007, 08:44:21 » |
|
akwa 112l, podłoże ActiSubstrate Wojtaszka, parametrów nie mierze, nawożenia brak (wszystko w podłożu), oświetlenie 0,5 W/l.
prosze o porade w sprawie przycinania tej rosliny. problem polega na tym, ze aktualnie roslina (po 6 tyg od zalania akwa) wypuszcza pedy boczne tylko przy samym zwirze, ktore nie ida w gore lecz pną się po podłożu (może dążą do lepszego oswietlenia). natomiast probowalem jedna rosline po prostu skrocic, ale niestety ze sterczacego kiukuta nic nie wyroslo przez 2 tygodnie.
moze sprobowac odciac gore rosliny ktora ma juz gnieniegdzie korzenie i wsadzic ja do podloza, a tzw. kikuta wyrzucic po prostu .... lub odciac powstale odrosty i posadzic je.
co radzicie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 21, 2007, 09:17:39 » |
|
Obciąć górę i wsadzić w podłoże nawet bez korzonków a kikuta wywalić. Ukorzeni się w ciągu kilku dni i zapobiegniesz rozrostowi roślinki tam gdzie nie chcesz.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
wulo
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 21, 2007, 09:24:38 » |
|
myslisz, ze z tymi bocznymi odrostami tez mozna tak zrobic, sa dosyc ladne, dlugie juz calkiem? wolabym wlasnie je odciac i posadzic na nowo, w porownaniu z gora rosliny sa o wiele ladniejsze i zdrowiej wygladajace.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 21, 2007, 09:31:15 » |
|
Spokojnie, ja tak robiłam i bardzo ładnie rosły.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
wulo
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 21, 2007, 09:35:35 » |
|
ok.. wielkie dzieki!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wulo
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 06, 2007, 15:00:40 » |
|
Czesc Emi!
Mam do Ciebie jeszcze takie pytanie w sprawie tej samej rośliny. Odciąłem odrosty takie po 10 - 15cm i posadziłem w tylnej części zbiornika. Ładnie się już ukorzeniły, ale niestety problem, który występował wcześniej pojawił się ponownie, a mianowicie, nowe wsadzone roślinki krzywią się, jakby uciekały od oświetlenia, nie idą pionowo do góry, w sumie mogę powiedzieć, że ich wzrost jest raczej marny, choć ten typ rosliny powienien rosnąc dobrze..., ale dlaczego nie rosną prosto do góry, to jest pytanie??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 24, 2007, 10:40:14 » |
|
Sorry, nie widziałam tego postu więc odpowiadam dopiero teraz. Jeśli h. difformis ma sporo światła i miejsca to zaczyna się płożyć. Nie wiem dlaczego - taka chyba jej natura, jednak jak się rozrośnie, tworzy przyjemny dla oka krzaczek a nie ucieka do góry.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wulo
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 24, 2007, 11:44:27 » |
|
haha... tak pisalem do Ciebie z miesiac temu, ale nic...nie szkodzi...czyli trzeba poczekac na efekty 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 24, 2007, 12:05:36 » |
|
Jeśli posadziłeś ja miesiąc temu to powinieneś mieć już spory krzak... Nie rośnie za dobrze?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wulo
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 24, 2007, 12:21:43 » |
|
yyy... mam sporo roslin i do tej pory ph bylo 7,8 i dodatkowo wytracal sie wapn z wody, wiec dodalem z butli co2 troche tak zeby ph bylo na poziomie 7,4 przynajmniej przy tw=9, co pomoglo, ale jeszcze za wczesnie na efekty..dopiero po dodaniu co2 troszke sie zazielenila,..moze teraz pojdzie lepiej.
synema ma korzenie nad zwirem, a ja mam tylko nawozenie podzwirowe..stad moga byc problemy (mam substart wojtaszka), stosuje od niedawna polowe dawki nawozu Classic zalecanej przez AquaArt. moze to rowniez pomoze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 24, 2007, 12:24:21 » |
|
To podłoże Wojtaszka tak podnosi ph czy masz cos innego w akwa?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wulo
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 24, 2007, 12:34:14 » |
|
podloze to nie podnosi ph, a powinno obnizac wraz z korzeniami i obumarlymi czesciami roslin (chyba przez utlenianie) ...ale moze za malo obniza jak wytraca sie z wody wapn, wiecdalem KAPKĘ co2 z butli.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 24, 2007, 16:20:07 » |
|
A jakie masz TWO?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wulo
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 24, 2007, 20:50:52 » |
|
yyy..nie sprawdzalem, tylko mierzylem tw..bylo 9-10, ale dobrze sprawdze two... obecnie jest ok. 13 stopni!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 25, 2007, 07:27:01 » |
|
No to całkiem ładne. Szkoda, że parametów nie mierzysz. Przydało by sie znać tak z ciekawości NO3, PO4 i Fe  Może uda mi się w Łodzi kupić substrat Wojtaszka to na nim poeksperymentuję trochę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|