Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Mętna woda!  (Przeczytany 7122 razy)
Mirek
Nowy
*

« : Październik 16, 2003, 11:05:51 »

Mam zbiornik około 200l, w nim filtr Aquael Fan 3 i nie wiem co sie dzieje że nie mogę uzyskać krystalicznej wody, cały czas pływaja po akwarium "pyłki", woda jest zmącona poza tym na roślinach pojawiły się glony (ciemno brązowe nitki trudne do usuniecia) i na szybie zielone plamki, może jest to wina oświetlenia albo nie wiem. Filtr chodzi na maksymalnych obrotach cały czas dodatkowo napowietrzam wodę, sytuacja się od czasu do czasu zmienia (po napowietrzaniu) ale po pewnym czasie jest to samo.
Jeszcze jedno przy okazji co się dzieje z roślinami czasami bardzo ładnie rosną a przychodzi moment gdzie w przeciągu paru dni prawie wszystko gnije (moczarki i cabomba)
Za wszelkie rady dzięki.
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #1 : Październik 16, 2003, 14:02:22 »

napisz, jakie wkłady używasz, jak długo zbiornik stoi.
jeden filtr wewnętrzny do 200l to trochę mało. ja w 130 używam aquashut senior i aquaclaer 150.

gg:1384140
Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Październik 16, 2003, 16:25:06 »

Jak możesz dokup mały aquael 1 i wstaw go naprzeciwko trójki, będzie spokój, sam duży nie wystarczy bo po drugiej stronie tworzą sie strefy beztlenowe, tam gdzie woda nie jest poruszana, jakie masz oświetlenie i gdzie baniak stoi, miałam niedawno sporo kłopotów z zakwitem glonów bo słońce zaczeło prze godzine minimalnie padac na zbiornik, a że nie używam chemii to trzeba było poradzić sobie inaczej, kupiłam cztery woreczki żywej rozwielitki i wpuściłam ją na noc do kotnika, do rana przefiltrowała dużą ilość wody, dzisiaj woda kryształ a rybki szczęśliwe.

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #3 : Październik 16, 2003, 17:48:00 »

brązowe glony pojawiają się najczęściej przy nieodpowiednim oświetleniu lub przy nagromadzeniu związków azotowych (kłaniają się cotygodniowe podmiany wody).

Mirek
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Październik 20, 2003, 09:07:11 »

Witam.
Macie racje!! , dodałem drugi filtr, wymieniłem część wody (zreszta robiłem to co tydzień)  i woda sie wyklarowała , ale wieczorem jeszcze woda zrobiła się lekko zmącona, tak więc wydaje mi się że jest to wina oświetlenia. Mam lampy NARVA 2x30W i nie wiem czy je wymienić, czy jeszcze poczekać. Jeśli chodzi o wkład w filtrze to nie dokupywałem innego, jest ten który był razem z filtrem.
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #5 : Październik 20, 2003, 12:44:38 »

jeśli była lekko biaława, to poczekaj. widocznie nie ma jeszcze pełnej równowagi biologicznej. ale to samo ustąpi.

gg:1384140
KAMILO
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Listopad 01, 2003, 23:15:32 »

miałem metną wode ale po kilku dniach filter dał sobie rade... ale teraz glony zabrudzają mi całe Akwa... :evil:  jak moge zwalczyc glony :?:

GG 2968825
Tlen Kor3
tomaszgebala
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Grudzień 21, 2003, 20:41:35 »

Cytat: Sarmik
kupiłam cztery woreczki żywej rozwielitki i wpuściłam ją na noc do kotnika, do rana przefiltrowała dużą ilość wody, dzisiaj woda kryształ a rybki szczęśliwe.

Rozwielitka oczyszcza wodę ?? Gdzie kupujesz żywą rozwielitkę, w Lublinie nawet największe sklepy z "żywca" sprzedają tylko wodzienia, ochotkę i rurecznika. Nic więcej Sad

===========================
Tomasz Gębala
http://republika.pl/lublin_tg
Sławek
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Grudzień 22, 2003, 14:38:53 »

Jeśli rozwielitka oczyściła wodę to znaczy,że nastąpił rozwój pierwotniaków  (siwa woda)-plankton się nimi żywi.Ja kupuję żywą dafnię i cyklop a czasami i doniczkowce w małych,starych sklepach.Duże.nowe sklepy tym nie handlują,a i obsługa w tych sklepach nie jest dobra.Jak słyszałe jakich porad udzielają kupującym,to gdybym mógł to bym im zabronił pracować w sklepie akwa-zoo.
tomaszgebala
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Grudzień 22, 2003, 20:18:01 »

Cytat: Sławek
Jeśli rozwielitka oczyściła wodę to znaczy,że nastąpił rozwój pierwotniaków  (siwa woda)-plankton się nimi żywi.

A jak załatwiasz sprawę filtracji przez rozwielitki. Przecież jak wpuścisz je do akwarium to ryby je wyjedzą Huh

===========================
Tomasz Gębala
http://republika.pl/lublin_tg
Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Grudzień 22, 2003, 22:04:47 »

Nie pierwotniaki a glony. Zakwit glonów można zachamować wpuszczając rozwielitke (robie tak w przypadku oczka wodnego) wpuszczam ją do podwieszanego kojca dla narybku(takie plastikowe) siedzi sobie tam całą noc i jeżeli trzeba to dłużej potem wypuszczam jako żer dla ryb. Kupuje w małym sklepiku po 50gr. za woreczek.

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
ramslind
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Grudzień 31, 2003, 17:02:15 »

mam to samo. Biała zawiesina na lustrze wody. Kiedy włączałem napowietrzanie to na chwilę to mijało. Wymieniłem 70% wody, aby zmienić wystrój w akwarium, dolałem odpowiednią ilość ESKLARINU i po 24 godzinach (na 2 filtrach) miałem to samo, ale już w mniejszym stopniu.

Brat mi mówił, że są to zwykłe pierwotniaki powstałe na wskutek małej zawartości tlenu w wodzie, ale co. Cały czas filtr ma mi bąbelki puszczać???

65 l - akwarium hodowlane, gupiki, molinezje, danio pręgowane, platki
8 l - kotnik obecnie pusty Cheesy
Piotrek1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Maj 23, 2006, 12:46:44 »

Witam
u mnie natomiast jest mętna woda tylko ze nie cały czas a z samego rana jak tylko włącze światło a potem po kilku godzinach zaczyna sie robić w miare krystaliczna, ale nie wiem dlaczego z rana jest mętna? Roll Eyes, moja obsada to 19 neonek,2 bocje lochohota, 4 otoski, 1 ampularia  jedno co mi przychodzi do głowy to to ze niedawno kupiłem filtr tetra tec 700 i padło mi przez to 7 neonków bo potruły  się najprawdopodobniej amoniakiem ale dałem sera nitrivec i wszystko gra juz, ryby nie zdychają, czy to mozliwe, że jeszcze mam nie dojrzałe akwa i dlatego jest metna woda? , ale dlaczego tylko z rana podam jeszcze niektóre parametry TWO-6, TWW-6  PH-6.8, NO3-10 , na PO4 nie mam testów ,  0.6W/l  mozecie coś wywnioskować z tego dlaczego ta woda jest tylko z rana metna prosze o jakieś informacje i rady
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Maj 23, 2006, 12:51:46 »

No mnie wygląda na poranny zakwit wody Wink Jak długo masz akwa ? A swoją drogą wymiana filtra na nowy po prostu zachwiała równowagę (nowy filtr na którym nie bylo kolonii bakterii - czyli mniej więcej tak jakbyś założył akwa od początku). Myślę, że po jakimś czasie wszystko powinno się ustabilizować. Kontroluj tylko parametry wody i powinno być OK. Możesz również spróbować np Cristal ale w małych dawkach (zwłaszcza rano)

Piotrek1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Maj 23, 2006, 13:00:33 »

no ok dzięki wielkie  Wink  akwa mam juz półtora miesiąca po restarcie z tym ze raz juz było dojrzałe przez filtr wewnetrzny , ale go potem nie było był tylko tetra , czyli jestem juz spokojny Smiley , parametry kontroluje a czy to mozliwe ze przez takie zachwianie równowagi roslinki tez ucierpiałyby przez to? pewnie tak  Wink  ok dzięki za informacje bardzo cenną dla mnie bo martwiło mnie to   Smiley
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: