Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: jak często czyścić filtr kubełkowy???  (Przeczytany 17732 razy)
skalar76
Stały użytkownik

« : Marzec 01, 2007, 14:49:56 »

Witam wszystkich mam pytanie na które nie mogłem znaleźć odpowiedzi na forum więc założyłem nowy post. czy ktoś może mi powiedzieć jak często czyścić filtr kubełkowy?Huh? posiadam akwarium około 150 l netto regularnie podmieniana woda i filtr AquaEl Unimax 250 który chodzi już dobre pół roku bez czyszczenia. sprzedawca mówi że jeżeli filtr jest drożny niema potrzeby czyszczenia. wszystkim którzy zechcą zabrać głos dziękuje
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #1 : Marzec 01, 2007, 21:32:13 »

twoj sprzedawca ma w zasadzie racje, ale ja czyszcze co tydzien. Po pol roku to juz mozna bio-wklady wymienic...

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Marzec 02, 2007, 00:34:34 »

Obecnie czyszcze co 3 - 4 miesiące (mimo ze filtry nie są brudne), wcześniej 2 x w roku. Wkładów bio jeszcze nie wymieniałem (ponad rok), przy każdym czyszczeniu filtra przepłukuje w wodzie z akwarium.

385 l - dyskowce
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #3 : Marzec 02, 2007, 00:46:21 »

...ale Sebasian po roku powinienes juz bio-wklady powoli wymienic - najpierw 1/2 poem druga 1/2. Pory ceramiki sie zapychaja. Ja wprawdzie widze, ze wiekszosc ludzi uzywa filtrow kubelkowych z mysla, aby je czyscic 4 razy w roku ale jak ja po 2 tygodniach robie czyszczenie to mam taki syf na prefiltrze, ze nie moge uwierzyc, ze kos czeka 2-3 m-ce. Do tego dochodza krasnorosty w wezach itp. A jak sie ma torf itp to go tez trzeba 1x m-c wymieniac

Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Marzec 02, 2007, 01:40:04 »

Mam założony prefiltr Eheima na rurze zasysającej wode (filtr bio), prefiltr czyszcze co tydzień, filtr jw. Wkłady to Eheim Substrat Pro, są trwalsze i nie zapychają się tak szybko jak ceramika, spełniają swoje zadanie to po co wymieniać ?
Należy również wziąść pod uwagę pojemność filtra - jeśli ma dużą pojemność (lub są np dwa) to nie zabrudzi się tak szybko, ilość wytwarzanych zanieczyszczeń również nie jest bez znaczenia, np w przerybionym zbiorniku filtr trzeba będzie czyścić częściej.

385 l - dyskowce
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #5 : Marzec 02, 2007, 13:54:23 »

tak na marginesie:
co to za prefiltr (jakis link...?) - bo juz tez myslalem aby dac jakas gabke na rure, ale w sklepach maja tylko takie ogromne jak cegla i b. szpeca akwa.

kafarski
Gość
« Odpowiedz #6 : Marzec 02, 2007, 15:57:57 »

wyręczę trochę Sebastiana. prefiltr eheima wygląda tak :

siedzi w podłożu, z niego wystaje rurka śr. 16 mm - wlot do filtra. do koszyczka wkładasz watę. z doświadczenia mojego lepszy jest prefiltr firmy Hobby - gully filter. tam koszyczki są szczelniejsze i pasują idealnie do ''reszty'' eheima. jeśli ustaje ruch wody z filtra to znaczy że wata jest zapchana. aha, no i są tańsze.
skalar76
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Marzec 02, 2007, 16:36:06 »

dzieki wszystkim za wypowiedzi, ja dzisiaj wymyłem swój filtr no i szczerze powiem że było tam troszke tego najwięcej brudu bylo w biobalach a znajdują sie dopiero w trzecim koszyku, do wymiany poszła wata i wszystko dalej fyrka i jest ok Cheesy
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #8 : Marzec 14, 2007, 17:59:34 »

siedzi w podłożu, z niego wystaje rurka śr. 16 mm - wlot do filtra. do koszyczka wkładasz watę. z doświadczenia mojego lepszy jest prefiltr firmy Hobby - gully filter. tam koszyczki są szczelniejsze i pasują idealnie do ''reszty'' eheima. jeśli ustaje ruch wody z filtra to znaczy że wata jest zapchana. aha, no i są tańsze.

ponowna witka,
...a mozna to dostac gdzies w PL? I jak tak to gdzie i quanta costa?
Dziex

ŁUKASZ-OLZA
GG 1872108
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Marzec 14, 2007, 19:27:08 »

no jam mam wlasnie na wylocie  mojego kubelka taka gabke co kiedys na filtr ktory byl brzeczykiem napedzany i to ma jedana wade ze jak chcesz go wyplukac to zanim go wyciagniesz polowa syfu juz w wodzie plywie ....

a gdzie mozna kupic taki prefiltr enheim i jaki to jest wydatek....

co do wezy ja tez juz mam brud w nich a nie plukalem jakies gora 2 miesiace macie jakies sprawdzone sposoby zeby je czyscic
ja nalewan goracej wody jakies 70C i zoatawaim na 5-10minut a potem tez ciepla woda i plucze czyli napelniam jakies3/4 weza zatykam kciukami wyloty i trzase nim tak jak bym sie uczyl na skakance skakac  Roll Eyes no i pomaga Cheesy
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2007, 06:03:52 wysłane przez ŁUKASZ-OLZA » Zapisane

240L ROSLINNE
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #10 : Marzec 14, 2007, 22:13:26 »

no jam mam wlasnie na wulpcie  mojego kubelka tka gabke ci kiedys na filtr ktory byl brzeczykiem napedzany i to ma yaka wade ze jak chcesz go wyplukac to zanim go wyciagniesz polowa syfu juz w wodzie plywie ....

a gdzie mozna kupic taki prefiltr enheim i jaki to jest wydatek....

co do wezy ja tez juz mam brud w nich a nie plukalem jakies gora 2 miesiace macie jakies sprawdzone sposoby zeby je czyscic
ja nalewan goracej wody jakies 70C i zoatawaim na 5-10minut a potem tez ciepla woda i plucze czyli napelniam jakies3/4 weza zatykam kciukami wyloty i trzase nim tak jak bym sie uczyl na skakance skakac  Roll Eyes no i pomaga Cheesy

ten brud to prawdopodobnie jakies krasnorosty - jak podlaczam filtr po czyszczeniu to mi taki syf wylatuje. takie rudo-czerwone. skalary to wcinaja. Podobno w tych krasnorostach zalegaja sie rowniez bakterie nitrifikacyjne i nie jes to zle. Aby to wyczyscic sa takie szczotki na zylce. Ja tego jeszcze nie mam ale tez nie kumam jak przedostac jeden koniec zylki przez waz, aby ja potem przeciagnac.

a te gabki od filtrow podnoszonych powietrzem tez wszystkie w sklepie wykupilem. sprzedawcy patrza na mnie jak na jakiegos palanta, ze takie dziadowswo kupuje. Najwiekszy problem w tym ze taka szara gabka o wielkosci cegly bardzo szpeci akwa, chociaz jesli chodzi o funkcjonwanie to jest super.

kafarski
Gość
« Odpowiedz #11 : Marzec 15, 2007, 09:15:17 »

no jam mam wlasnie na wylocie  mojego kubelka taka gabke co kiedys na filtr ktory byl brzeczykiem napedzany i to ma jedana wade ze jak chcesz go wyplukac to zanim go wyciagniesz polowa syfu juz w wodzie plywie ....

jest na to sposób- trzeba kupić w sklepie wodę mineralną w butelce o wielkości trochę większej niż gąbka- wypić środek, odciąć szyjkę z korkiem (ta górna część) i wyrzucić, dokładnie umyć resztę i starannie odkleić naklejkę (jeśli jest) i przed wyłączeniem filtra delikatnie nasunąć dolną część butelki pet na gąbkę. potem wyłączyć filtr i zdjąć gąbkę razem z butelką. syfki nie będą tak ściekać już z gąbki.
prefiltry eheima są w dobrym sklepie akwarystycznym lub w internetowym akwa. tańszy jest Gully-filter od Hobby a dużo tańszy.
adi3641
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Marzec 15, 2007, 11:01:30 »

Witam.
Ja do swojego kubełka nie zaglądałem już chyba z półtora miesiąca i jeszcze poczekam tak z 2-3 tygodnie.
Powiedzcie proszę czy jest możliwość podłączenia takiego prefiltra do atmana  Huh
Węże od filtra czyszczę zwykłą szczotką do butelek zaczepianą na drut z suszarki (fotra pod linkiem)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e297c1fd548c843c.html

A mam jeszcze pytanie: mogę kupić filtr Eheim-2222 za 150 PLN (używany od kumpla) i chciałbym z niego zrobić typowy BIO. Napędzał go będzie mój atman AT-3337 o wydajności 1000 l/h.
Czy to dobry pomysł  Huh

GG 11590574
Pozdrawiam adi.
Mój sklep aqwa: "ZEBRA", ul.Sienkiewicza 7, OPOLE.
Glony: http://www.artnet.com.pl/lkozicki/thekrib/algae.html
Baza roślin: http://akwa-mania.mud.pl/rosliny/lacinskiwykaz.html#8
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #13 : Marzec 15, 2007, 12:19:12 »

bylo podane, do prefiltra pasuje rurka 16mm. jak taka masz to OK, jak nie, to musisz cos wykombinowac

pomysl z drutem od suszarki super, akurat mi taki odpadl od suszary  Grin

Eheim: ten Eheim2222 nie ma wlasnego napedu czy jak?

adi3641
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Marzec 15, 2007, 12:49:30 »

Oswald Eheim ma własny napęd ale on jest do aqwa max 150 l i wydajność 500 l/h a ja mam 325 l i atman ma 1000 l/h więc eheim może nie nadążać  Grin

GG 11590574
Pozdrawiam adi.
Mój sklep aqwa: "ZEBRA", ul.Sienkiewicza 7, OPOLE.
Glony: http://www.artnet.com.pl/lkozicki/thekrib/algae.html
Baza roślin: http://akwa-mania.mud.pl/rosliny/lacinskiwykaz.html#8
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: