BorysekCypisek
Nowy

|
 |
« : Luty 17, 2007, 19:23:40 » |
|
Hej w moim akwarium znajduje sie parka mieczykow.jak je moge rozmnozyc?samiec ma juz bardzo widoczny miecz samica tez jest duza?jak wyglada ciaza o mieczykow??prosze o wszystkie porady odnosnie tego:) dziekuje z gory
ps. posiadam takze filmik na ktorym sa moje mieczyki,tylko moze troche nie wyrazny(napiszcie to przesle na meila), prosze o pomoc.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rybak
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 17, 2007, 19:32:39 » |
|
Jak się chyba nie mylę na forum już było o tym jak rozmnożyć mieczyki wystarczy poszukac. Jeżeli masz parkę to nie masz się co martwić o potomstwo bo mieczyki sa to bardzo płodne ryby. Wystarczy,że masz parke a młode powinny pojawic sie w niedalekiej przyszłosci. A co do tego jak wygląda ciąża u mieczyków to poznasz po tym ze samica ma wiekszy brzuch i czarną plamę ciążową w okolicach odbytu. Samica może miec mioty liczące ok 100 młodych i może je miec co 4-6 tygodni . Pozdrawiam
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2007, 23:06:56 wysłane przez rybak »
|
|
|
|
|
BorysekCypisek
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 17, 2007, 19:50:06 » |
|
ale czy moje mieczyki nie beda zagrozone,znaczy czy inne rybki nie zjedza potomstwa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgośka
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 17, 2007, 19:51:04 » |
|
Nie jaj bo Mieczyk jest rybą żyworodną 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wisnia_gc
|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 17, 2007, 21:40:13 » |
|
mieczyk jest ryba jajozyworodna!!! mlode rozwijaja sie w jajach ale w ciele matki. co do zagrozenia to zalezy od ryb jakie posiadasz i o tego czy masz zarosniete akwarium
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rybak
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 17, 2007, 22:55:52 » |
|
Jeżeli umiescisz samice w kotniku a kotnik w kojcu(a akwarium ogólnym) to młodym nic sie nie powinno stac. Można tez umiescic samice w kotniku w osobnym akwarium a zaraz po narodzinach młodych przeniesc samice do akwarium ogólnego Kotnik i kojec sa to takie plastikowe koszyczki do kupienia w każdym sklepie zoologicznym ( cos koło 4 i 7 zł)  PS za pomyłkę sorki moje niedopatrzenie pisałem z rozpedu chodziło mi oczywiscie o młode rybki ale już sie poprawiłem thx
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2007, 23:07:28 wysłane przez rybak »
|
|
|
|
|
|
wisnia_gc
|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 18, 2007, 10:16:51 » |
|
mozesz sprobowac odlawiac mlode z ogolnego akwarium do kotnka to nie jest zbyt klopotliwe (do kotnka nalej wody z glownego baniaka)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
peucio
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 18, 2007, 11:50:39 » |
|
przypomniało mi sie pierwsze rozmożenie moich rybek.. były to właśnie mieczyki,miałem ich ponad 20 a zostało około 3-4 pewnie dlatego,że to były pozątki i wiązało się to z niedoświadczeniem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dominik88330
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 24, 2007, 12:15:17 » |
|
a ja mam 4 mieczyki 2 samice i 2 samce juz okolo 1.5 miesiaca sa dorosle ale jeszcze nigdy mi sie nie rozmnozyly
|
|
|
|
|
|
zostalo tylko skromne 300l 
|
|
|
BorysekCypisek
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 02, 2007, 07:21:43 » |
|
Hura.urodzily sie !!! ostatnio zauwazylem 2 mieczyki chowajace sie w muszli i za korzeniem.tylko czy przezyja;/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rybak
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 02, 2007, 15:57:13 » |
|
Gratulacje jeżeli akwarium jest odpowiednio zarosniete to nic im nie grozi gdzies sie schowają
|
|
|
|
|
|
|
|
|
słoneczko2
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 13, 2007, 17:14:38 » |
|
Witam . Mam pytanie jak wygląda narybek mieczyka . Coś mi się przed chwilą okociło i nie wiem czy to molinezja czy mieczyk , obydwie są kotne i zauważyłam tylko dwie małe rybki . czy to jeszcze nie koniec porodu ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mihco
Bywalec

Ziom
|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 13, 2007, 18:31:00 » |
|
Mam pytanko czy w jednym akwa mogą byż dwa samce mieczyka??
|
|
|
|
|
|
Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
|
|
|
|
wisnia_gc
|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 13, 2007, 21:26:37 » |
|
słabszy zostanie zdominowany i będzie się ukrywał po kątach, więc nie polecam trzymać 2 samców w jednym akwa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mihco
Bywalec

Ziom
|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 14, 2007, 11:14:10 » |
|
A szkoda, bo nie chce samicy, bo będą mi się rozmnażać i nioe wiem co z taką ilością mieczyków zrobić 
|
|
|
|
|
|
Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
|
|
|
|