Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Jak rozmnożyć rybki « jak mam karmić malutkie skalarki??? prosze szybko!!!
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: jak mam karmić malutkie skalarki??? prosze szybko!!!  (Przeczytany 5673 razy)
zuluguuulla
Nowy
*

« : Luty 13, 2007, 15:25:55 »

mam malutkie skalarki juz sobie leża na iściu, rodzice sie nimi opiekują, i nie wiem kiedy mam zacząć cos robić z ta artemią.... po ilu dniach one jedzą??? prosze o rade i potrzebuje jej szybko...
oke
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Luty 13, 2007, 15:40:17 »

Na razie się nie martw bo Twoje skalarki zjadają zawartość woreczka żółciowego.Po kilku dniach zaczną powoli pływać i wtedy musisz im zacząć podawać artemie kilka razy dziennie w małych ilościach.Na początek tyle...
zuluguuulla
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 13, 2007, 16:11:41 »

ale mam im ją juz podawać jak tylko zaczną pływać, czy później? i po ilu dniach zaczna plywać? potrzebuje dokładniejszych danych....
oke
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 13, 2007, 16:22:36 »

Mogą zacząć pływać po dwóch,trzech dniach i będzie to oznaczało,że zaczynają szukać jedzonka i wtedy,jak zaczynają pływać to zacznij im podawać.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 13, 2007, 16:43:48 »

A opcja Szukaj to gryzie czy co?   Wściekły

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,8130.0.html

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
zuluguuulla
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 14, 2007, 15:34:37 »

a co ty o tym możesz wiedziec czy szukałam czy nie? wszędzie pisze inaczej a jeszcze inaczej mówi facet w sklepie.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 15, 2007, 08:18:37 »

No widocznie nie szukałeś bo wypowiedzi w tym temacie z reguły się pokrywają. Jarecki w wątku, który Ci podałam dał Ci pełną i kompetentną odpowiedź. A facetów w sklepie sie nie słucha.
« Ostatnia zmiana: Luty 15, 2007, 08:20:12 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

zuluguuulla
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Luty 15, 2007, 18:09:27 »

Ok to zapytam inaczej.... jak mam zozmnarzać ta artemie i po jakim czasie mi sie wylęgnie? bo u mnie juz stoi i stoi i sie nie chce wylęgać i nie wiem czy mam sie niepokoic czy tak ma być? a tak poza tym to jestem dziewczyną:)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Luty 16, 2007, 11:05:24 »

Punkt 6:

http://www.klub-pkmd.pl/index.php?module=subjects&func=viewpage&pageid=119&pageno=2

Pozdrawiam,
Emi

pirek2
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Luty 16, 2007, 18:16:24 »

http://www.klub-pkmd.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=412
KnightRider
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Luty 18, 2007, 18:10:25 »

Przepraszam za moja ignorancję ale co to jest wogóle ta artemia?? gdzie to można nabyć?? Może któryś z doswiadczonych kolegów akwarystów napisałby przepis krok pokroku co i jak ale takim jezykiem dla laika a nie podtykał linki gdzie opisuje to doswiadczony akwarysta!!
skalar76
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Luty 18, 2007, 18:14:19 »

polecam larwy solowca ale trzeba karmić często i nie może ci zabraknąć pokarmu bo będzie katastrofa z całej ikry udało mi sie wychodować tylko 5 szt bo zadrakło solowca, natomiast znajomy wychodował ponad 100 szt nie polecam suchego pokarmu nawet specjalnego dla narybku najprawdopodobniej się duszą i zdychają
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2007, 18:16:57 wysłane przez skalar76 » Zapisane
pirek2
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Luty 18, 2007, 21:37:26 »

W domowych warunkach wystarczy nam 2L przeźroczysta plastikowa butelka np. po wodzie mineralnej, pompka napowietrzająca, wężyk, drobne sitko i np. biurkowa lampka.
Z butelki obcinamy ok 1/4 górnej części. Napełniamy ją 25-30oC ciepłą wodą, dodajemy jaja i sól ( na 1,5L wody 2 łyżeczki artemi i jedna duża łyżka soli), napowietrzanie regulujemy tak, aby jaja były nieustannie w ruchu. Przez cały czas wylęgu tj. 24-36h oświetlamy lampą. Po 24h zatrzymujemy napowietrzanie, po 10 min. nie wylęgnięte jaja opadają na dno, puste skorupki pływają po powierzchni a wylęgnięta żywa artemia pływa pośrodku. Wężykiem ostrożnie zasysamy i przez sitko odcedzamy wylęgnięte osobniki, które użyjemy do karmienia, do butelki wlewamy z powrotem słoną wodę i kontynuujemy dalszy wylęg ok. 12h.  . Potem postępujemyu podobnie, tzn nastawiamy od nowa całą "zabawe". Najlepiej nastawić 2 butelki w odstępie 12-16 h , wtedy masz dostęp do świeżo wylęgniętej artemi przez cały czas. Pamietaj odciągać tylko tyle ile chcesz skarmic i rybki są w stanie zjeść.
Naprawde niewiem co w tym przepisie jest niezrozumiałego ,jaja solowca można kupić w sklepie
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2007, 21:43:23 wysłane przez pirek2 » Zapisane
KnightRider
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Luty 18, 2007, 22:17:45 »

Aha, bardzo dziekuje Grin Poprostu jak ktoś nie ma o tym zielonego pojęcia to nie rozumie, wystarczy tylko trochę cierpliwości do młodszych kolegów akwarystów Grin

Dziekuje pirek2
zuluguuulla
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Luty 22, 2007, 22:05:39 »

A mi to sie czasami wydaje ze niektórzy nie zauważaja przy nas dopisku "NOWY"  Moja artemia wylęgła sie w jakichś 5 % i nie mam pojęcia co mogłam źle zrobić... lampka się świeciła, napowietrzana i nic...
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: