Orion
Nowy

|
 |
« : Luty 09, 2007, 08:55:56 » |
|
Chciałem się dowiedzieć czy dobrze dobrałem rybki do 100l akwa: 6 gupików, 2 brzanki sumatrzańskie i jedna odmiana albiotyczna, 2 kiryski, 6 neonków, 6 żałobniczek, żabka, 2 przeźroczki( 4 zdechły), glonojad. Czekam też na wasze propozycje. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kozak-93
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 09, 2007, 09:13:17 » |
|
pozbyj się brzanek , ponieważ bedą obgryzały płetwy samcom gupików!
|
|
|
|
|
|
Astronotus ocellatus i drobnica.
|
|
|
Orion
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 09, 2007, 09:15:08 » |
|
Dobrze, i mam jeszcze problem. Gdy sprzedawca łowił mi gupiki przez przypadek złowił jakieś dziwne rybki, podobno pielęgnica miodowa. Czy one są niebezpieczne??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Orion
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 09, 2007, 09:20:24 » |
|
Niedługo kupuję akwarium 350l a to 100 litrowe chcę przeznaczyć na jednogatunkowe, proszę o rady. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Orion
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 09, 2007, 11:24:55 » |
|
Plax proszę o propozycje rybek do akwarium jednogatunkowego
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgośka
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 09, 2007, 11:48:36 » |
|
Jeśli chodzi o jednogatunkowe to ja proponuję Brzanki. To 100l możesz zrobić azjatyckie. Brzanki się świetnie prezentują.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maximus
maximus
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 09, 2007, 12:41:14 » |
|
Eh jesli jednogatunkowe to tylko para jakis ladnych pielegnic plus ewentialnie glonojady i kiryski Nie ma nic piekniejszego jak para dorodnych rybci skladaikre i sie nia opiekuje Polecam np akary błękitne albo Elliotii. Narybek mozesz potem sprzedawac i przynajmniej czesc kosztow ci się zwroci ale nie licz ze to dochodowy interes 
|
|
|
|
|
|
GG: 3065585
|
|
|
małgośka
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 09, 2007, 13:33:53 » |
|
No w sumie to masz Maximus racje. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Orion
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 12, 2007, 14:18:41 » |
|
A jednogatunkowe do 350?? plax help 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maximus
maximus
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 12, 2007, 20:57:46 » |
|
350 litrow mozna poszaleć. Jesli jedno gatunkowe to polecam duze rybice które przywiazuja sie i rozpoznaja opiekuna - pielęgnice Pawiookie. Można tez pomyśleć o prawie jednogatunkowym np kilka par pielęgnic np miodowe, Saijca, skośnopręgie cos z akar - w tak dużym akwarium każde zabierze sobie kawałek rewiru. Nie ma to jak duze dostojne pielęgnice - ja wiem ze stado neonkow czy tez innej drobnicy wygląda dekoracyjnie ale te rybki tylko żrą i pływają - zero ciekawych zachowań. Jak kto lubi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Andrij
|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 12, 2007, 22:17:57 » |
|
1 propozycja Ja bym polecał np. 6 skalarów i 2 stadka rybek. Na te stadka mógłbyś dać np. żalobniczki, razbory klinowe, neonki, zwinniki jarzeńce itd. Spośród tych rybek wybierz sobie 2 stadka rybek po 20 rybek jedno stadko i oczywiście na dno 10 nieocenionych otosków
2 propozycja Mozesz również zrobić harem pielęgniczek kakadu lub ramirezek, ale ramirezki podobno można hodować jak ma się już większe doświadczenie przy rybkach, a do tego harem prętników karłowatych, na dno 7 otosków i 8kiryskow spiżowych albo panda
No ładnie teraz sie kapłem że to ma być jednogatunkowe to weź skalary i otoski na dno.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2007, 22:19:59 wysłane przez Andrij »
|
|
|
|
|
|
malzonka
|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 13, 2007, 08:32:49 » |
|
Wydaje mi się, że 350 litrów to trochę za mało na pawice. Nie pisze z własnego doświadczenia, ale ostatnio przeczytanego artykułu w Nasze Akwarium. Tam do 240 l polecają sztuk...jeden...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maximus
maximus
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 13, 2007, 09:09:02 » |
|
Bez przesady - ja sam kiedy chodowalem je w 150 litrowym akwarium i mialy sie swietnie. 350 litrow to wystarczajace na jakies 4 sztuki mlodziezy - po dobraniu sie pary zostawiasz dwie dorodne sztuki - one dorosna ci do wielkosci akwarium mysle ze nie przekrocza 30 cm. Ale za nim to nastapi lata mina. Malo kto ma wieksze akwarium niz ty i ludzie te rybcie hoduja. A widok jest przepiekny. Jesli uwazasz ze sa za duze to sa inne pielegnice ktore tez rosna spore jednak nie az tak - postaralbym sie o cos rzadkiego - jesli odniesiesz sukces rozrodczy (a w tak duzym akwarium masz to jak w banku) to po pierwsze widok przepiekny i naprawde mozesz na tym zarobic - beda je od ciebie ludzie brali jak swieze buleczki - Oczywiscie nie licz ze zarobisz duzo - zwroca Ci sie koszty utrzymanai takiego wielkiego baniaka. Polecam kolesia ktory zajmuje sie handlem pilelegnicami najrozniejszymi - ma u siebie gatunki dorosle o ktorych przcietnemu akwaryscie sie nawet nie snilo ze sa takie. Wiem bo bylem u niego. To do niego mail ryby2@op.pl nick na allegro gruba_ryba2 telefon 603-338-326. To czym handluje na allegro to ulamek tego co posiada
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kwiatuszek14
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 16, 2007, 12:55:04 » |
|
chciałabym się skupić konkretnie na moim akwarium (co do wspomnianej 200l którym się opiekuje... nikt mi nie pomógł w kwestii rozrodu kiryśników  ). Założyłam sobie maciupieńkie 50l akwarium (niestety nie mam miejsca na większe). jak na razie zaopatrzyłam je w roślinki (kabomba, żabienica- nakrapiana, krypotokoryna niskopienna, trawa wysoko i nisko -pienna, nad właściwym zapisem nazw nie będę się zastanawiać czy są poprawne czy nie bo nie o to chodzi. Na razie mam 2 zbrojniki, pozostał mi jeden prętnik (reszta padła) i tymczasowo ("podrzucone" z 200l akwarium 4 młode skalary- coś poszarpało im w 200 lpłetwy).Filtr- kaskada. Chyba za bardzo się rozpisałam także przechodzę do sedna sprawy. Uparłam się i chcę się zająć hodowlą prętników karłowatych (udało mi się doczekać potomstwa gurami dwuplamych). Mam w związku z tym pytanie. Czy mogę trzymać z prętnikami kosiarkę? Strasznie mi się podoba.Spotkałam się z przypadkiem, że podjadały u gurami czółka. Proszę o podpowiedź co ewenutalnie nadawałoby się jeszcze z prętnikami, ponieważ wcześniej ich nie hodowałam, a nie chciałabym eksperymentować
|
|
|
|
|
|
""w życiu piękne są tylko chwile..."
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Luty 16, 2007, 13:17:21 » |
|
Kosiarka w 50L ? to nieporozumienie, ta ryba do 15cm rośnie i jest stadna. Max. 200L dla dorosłych osobników.
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
|