Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Ratunku moje rośliny giną!!  (Przeczytany 4573 razy)
mihco
Bywalec

Ziom

« : Luty 06, 2007, 20:21:46 »

Jestem początkujący związku z akwarystyką  Embarrassed  no i mam pewne pytania, na które odpowiedzi mi bardzo pomogą, szczperając w internecie, a przedewszystkim na allgero znalazłem dyfuzor do akwa, no i tutaj zaczynają się problemy, człowiek, który to sprzedaję twierdzi, żę podawanie CO2 pomoże roślinkom rosnąć i zabije glony, mam w jednym akwa straszne glony to chyba są okrzemki, ale nie znam się na tym za bardzo. Są wszędzie, na roślinach (nawet czasem ich warstwa jest tak gruba, że nie widać koloru roślin) są na szybie na kamieniach. Próbowałem to zwalczyć silniejszym światłem, ale to tylko pogorszyło sprawe, bo z brązowego osadu zrobił się zielony i po dwóch dniach przez szybe nie było widać ryb  Undecided Wściekły   teraz mam światło sylvania grolux 18w i Philipsa też 18w nie używam żadnych nawozów, gdy do wody dodawałem Aquaclar Zoolka troche pomogło, ale i tak było ich sporo, prosze o pomoc, jest to akwarium o pojemności 112 litrów pH jest około 7 a reszta parametrów jest mi nieznana. Jeżeli potrzeba jeszcze jakiś informacji prosze podać jakich a uzupełnie bardzo prosze o pomoc. Ostatnio też się zastanawiałem, że może to jest od światła słonecznego, to możliwe??
Oto zdjęcie :
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/024603c8e1f5efad.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/29db5d379000ee3a.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f803c40eb3d796f2.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/99ab63037c1fe97e.html

Prosze Was pomóżcie mi i moim rybciom!

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
jachu
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Luty 06, 2007, 21:06:18 »

Oczywiście , że światło słoneczne wspomaga wzrost glonów , poza tym faktycznie informacji niewiele nawet nie wiadomo ile litrów ma zbiornik jakie rybki jak karmione jaka temp. Ph NO3 TWW TWO .Jeśli masz 112l tak wnioskuję po oświetleniu to jest zbyt słabe mnin o,5w/l

Jachu
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #2 : Luty 06, 2007, 21:13:01 »

jest to akwarium o pojemności 112 litrów
Napisałem ile ma litrów, też napisałem, że gdy jest więcej jest znacznie gorzej więc wiadomo, że narazie nie zmienie śiwatła, na testy niestety tymczasowo mnie nie stać, a temperatura to 26 stopni C Smiley

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 06, 2007, 21:19:39 »

przyczyna inwazji glonów nie jest nadmiar albo brak oświetlenia ale brak stabilizacji zbiornika wynikający najczęsciej z przerybienia, zbyt rzadkiego odmulania, nieodpowiedniego nawozenia, wody zbyt bogatej w sole mineralne id. to że po dołozeniu oświetlenia pojawiły ci się dodatkowo zielenice to standard.

tak na prawdę widząc jaki jest stan tego zbiornika wybrałbym chyba restart bo przywrócenie tego do stanu "normalnego" będzie czasochłonne i bardzo trudne.

no i jeszcze jedna rada. jak wystawisz tę skorupę na jakiejś aukcji staroci to pewno dostaniesz za nią tyle kasy że będziesz sobie mógł mieszkanie kupić. tylko nie czyśc jej przed tem broń boże Wink

mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #4 : Luty 06, 2007, 21:28:03 »

Hehe aż tak źle wygląda?? To prezent  Wink  no właśnie, ale gdzie przetrzymać tamte ryby są to skalary i nie mam miejsca dla nich w drugim akwa, ponieważ tam mam młode glonojady, zdziwiło mnie to, ponieważ ten zbiornik już miał restart gdy były ślimaki, i wtedy tylko na początku były glony. Bardziiej mnie zastanawia to światło słoneczne...

jachu
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Luty 06, 2007, 21:44:23 »

Faktycznie 112 l ale nadal  nic więcej nie wiadomo , poza tym skalary potrzebują akwa o wysokości 50cm , szymonw napisał ci parę rad , może najpierw sprawdź.

Jachu
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #6 : Luty 06, 2007, 22:14:00 »

Napisał rade, by zrobić restart, co do skalarów jest milion zdań (niestety) ile powinno mieć akwa. A ja nie mam co na ten czas z nimi zrobić...

lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #7 : Luty 06, 2007, 23:37:27 »

w jakim "wieku" sa twoje świetlówki ? co mieszka w tym akwarium poza 2 skalarami (to za małe akwarium dla nich) ?
bez restartu się nie obejdzie, syf masz tam straszny i to najlepsza rzecz jaką mozna dla tego tanka zrobić.

mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #8 : Luty 07, 2007, 10:16:24 »

Świetlówka Philipsa ma 11 miesięcy dlatego wymieniłem na nowe tzn dzisiaj jeszcze drugą wkładam. W akwa jest jeszcze krewetka i dwie bocje... No cóż obawiam się, że restart jest konieczny SadSadSad

A i zauważyłęm na roślinach brązowe plamy, nie wiem co robić... stosować CO2 czy jakieś nawozy?? Pomocy!!
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2007, 13:39:01 wysłane przez mihco » Zapisane

lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #9 : Luty 07, 2007, 16:48:53 »

co lejesz do akwarium? jak często podmiany robisz ?

mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #10 : Luty 07, 2007, 19:29:25 »

Lałem Aquaclar, ale przestałem, bo nie działąło, a podmiany robie raz na tydzień około 20%-25%

mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #11 : Luty 11, 2007, 12:46:14 »

Wczoraj kupiłem testy no i jeden zrobiłem wyszło mi, że NO3 - 20  ,NO2 - 0  , GH - 7   , kh - 16   , ph - 7, to dobrze czy źle, prosze o pomoc  Sad

jachu
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Luty 11, 2007, 21:30:45 »

Kliknij na forum WODA tam Sebastian opisał wszystko  , to pierwszy post nie trzeba szukać papa

Jachu
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #13 : Luty 11, 2007, 21:34:54 »

No oki przeczytałem, ale jednego skumac nie umiem, tam jest kh i gh razem ale ja mam jedno 7 a drugie 16 i nie wiem czy wziąć sume czy z nich srednią wyliczyć?? A jakie rosliny są szybkorosnące??

jachu
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Luty 11, 2007, 21:49:43 »

Czytaj dokładnie a pokumasz nie sumuj ani nie wyliczj średniej TWO 7 czyli woda miękka a z TWW i PH możesz wyliczyć zawartość CO2 jest tam link do tabelki  Afro

Jachu
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: