Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: problem ....prosze o rade!!  (Przeczytany 1665 razy)
marti
Nowy
*

« : Luty 05, 2007, 17:37:33 »

witajcie mam problem wydaje mi sie ze cos dziwnego dzieje sie z moimi samiczkami mieczyka,nie wiem dlaczego zrobiły sie osowiałe ,cały czas siedza na dnie akwaria ozywiaja sie tylko do jedzenia....w momencie gdy siedza na dnie ich płetwy wygladaja jak spłaszczone,sklejone...nie sa takie jak zawsze.Co to moze byc??czy moze zupełnie niepotrzebnie sie martwie...mam  nadzieje ze ktos mi cos poradzi...z gory dziekuje papa
marti
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Luty 05, 2007, 18:56:51 »

własnie padła jedna z samiczek:(...co sie z nimi dzieje!!!
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #2 : Luty 06, 2007, 00:00:29 »

albo są chore, albo poziom związków azotu w twoim akwarium przekroczył poziom krytyczny. Kiedy ostatnio podmieniałeś wodę ??

marti
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 06, 2007, 16:05:11 »

hej wode podmieniam raz w miesiacu,i filtr czyszcze raz na tydz
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 06, 2007, 20:19:22 »

wodę podmienia się raz w tygodniu - przynajmniej 20-30% objętości zbiornika. Jak masz dużo ryb i niewielkie akwarium to powinnaś podmienić nawet 50-60%.
Jaką masz obsadę i jak duże akwarium ?

marti
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 07, 2007, 10:08:02 »

hej mam 230 l i nie wydaje mi sie by przy takim akwarium była potrzeba wymiany co tydz....a moze sie myle:)co do obsady w dziale "nasze akwaria"mozesz zobaczyc co posiadam:) papa
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 07, 2007, 18:25:09 »

hej mam 230 l i nie wydaje mi sie by przy takim akwarium była potrzeba wymiany co tydz....a moze sie myle:)
wielkość akwarium nie ma znaczenia, znaczenie ma zagęszczenie obsady zwierzęcej i roślinnej. No chyba ze masz tam tylko 2 samiczki mieczyka, wtedy faktycznie możesz robić podmiany co ok 3tyg.

Ja mam akwarium większe od twojego i nie zwalnia mnie to od cotygodniowych podmian wody Wink

PS: Nie myl podmian wody z wymianą wody. Podmiana to normalna czynność pielęgnacyjna akwarium, a wymiana to ostateczność.

marti
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Luty 07, 2007, 19:55:04 »

ok dzieki...jestem poczatkujacym akwarysta...dopiero sie ucze ...dz za rady:) papa
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: