Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Chore glonojady  (Przeczytany 8444 razy)
dave21
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Styczeń 30, 2007, 20:12:11 »

Zdechł jeszcze jeden. Dzisiaj znowu dolałem wody. Dzwoniłem do wodociągów ale niestety nikt nie odbierał. Rozważam urzycie profilaktycznie leku Sera Omnipur tylko nie wiem czy nie zaszkodzi złożonej ikrze. Dokładnie obserwowałem jednego glonka który był osłabiony i zauwarzyłem że ma blade skrzela i zapadnięty brzuch. Może one są chore ale jeśli tak to dlaczego większe nie zdychają? Zobaczę co się będzie teraz działo jak podmieniam wode. Przy takich stratach to testy by się pewnie zwróciły :/

Aqua 45 L
Obsada:
- 2x Zbrojnik niebieski
- 2x Mieczyk
- 5x Gupik
i całe stadko małych glonojadów Cheesy
dave21
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Luty 03, 2007, 17:03:19 »

Młode przestały zdychać od kiedy zacząłem robić regularne podmiany wody co dwa dni 10% z dolewką destylowanej około 5% podmienianej wody czyli jak wymieniam 5L to dolewam 0,25L destylowanej. Narazie jest super tyle tylko że co dwa dni trzeba znależć chwile czasu na wymianę wody. Ale jest radość bo znowu wykluły się młode około 40 szt. Cheesy Teraz mam kolejny problem gdzie trzymać tyle młodych bo w 45L to nie zabardzo trzymać 100 szt. Chyba musze wyprzedać te najstarsze. Mam pytanie czy te młode które teraz się wykluły i siedzą jeszcze w kokosie można teraz przenieść do drugiego zbiornika czy lepiej poczekać aż zaczną pływać??

Aqua 45 L
Obsada:
- 2x Zbrojnik niebieski
- 2x Mieczyk
- 5x Gupik
i całe stadko małych glonojadów Cheesy
marekkk
Nowy
*

« Odpowiedz #17 : Luty 03, 2007, 23:04:40 »

ja bym poczekal, bo po wykluciu latwo je uszkodzic, ciesze sie ze podmiana wody pomogla, wiesz najwygodniej jest trzymac mlode w akwa bez podloza wtedy latwo jest odmulic tez dno.
45L na 100szt mlodych jest odpowiednie nie potrzeba wiekszego, dobrze je karmij bo mlode sa strasznie zarloczne, moje uwielbiaja skrzydelko z kurczaka tylko jak bys sie zdecydowal na dawanie miesa to trzeba uwazac, dobrze wyplukac i na drugi dzien wyciagnac resztki i podmiana wody, bo jak sie zepsuje to wtedy pomor mmurowany, ale jak sie z glowa daje to bardzo szybko rosna.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: