Kotek92
Bywalec

Zielona Góra
|
 |
« : Styczeń 22, 2007, 14:10:37 » |
|
Przed momentem zobaczyłem ze światło w akwa cały czas mruga. Wyłączyłem i znów włączyłem i cały czas mrugało. Otworzyłem klapke od statecznika, którą wczoraj dopiero odkryłem, była przyklejona ale chciałem zobaczyc jak to wygląda. Ale nie sądze że od odklejenia klapki mogło sie coś stać. Na oko wszystkie kabelki są wporzdku. Nie wiem co sie mogło stać. Czy mógł sie statecznik spalic czy zepsuć, albo zapłonnik? Nie sądze też że świetlówka się przepaliła. Czy ktoś wie co się mogło stac?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 22, 2007, 14:17:01 » |
|
Może coś być ze statecznikiem (nie regulować dobrze napięcia), może coś z zapłonnikiem. Może już być stara, zużyta świetlówka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra
|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 22, 2007, 14:21:39 » |
|
Może już być stara, zużyta świetlówka.
Świetlówke kupowałem jakieś 6-12 miesięcy temu nie pamietam dokładnie  A świetlówka przecierz znacznie dłużej działa. Czy mozna jakoś sprawdzić ten statecznik i zapłonnik? A jak jest zapsuty to mozna jakos naprawić czy trzeba kupic nowy ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
żałobniczka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 22, 2007, 14:23:03 » |
|
Świetlówke wymienia się co 10-12 miesięcy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 22, 2007, 14:38:12 » |
|
Myśle że to nie ma nic wspólnego z mruganiem. Mialem świetlówke która dzialała 3 lata. Przypominam o moich pytaniach w/w.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 22, 2007, 14:41:32 » |
|
Czy to była standardowa świetlówka montowana w obudowach czy kupiona osobno?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra
|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 22, 2007, 15:01:45 » |
|
Kupiona osobno, 15W T8
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oswald
|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 22, 2007, 15:10:12 » |
|
moze przez odklejenie pokrywki od statecznika weszla do niego wilgoc...  moze odstaw pokrywe na noc od akwa, otworz ta klapke, ktora odkleiles i poloz pokrywe na kaloryferze albo obok - niech wilgoc wyleci - i zobacz rano czy mruga
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2007, 15:12:24 wysłane przez Oswald »
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 22, 2007, 15:12:25 » |
|
Mnie się tak po 4 miesiącach użytkowania świetlówka kupna w obudowie zachowywała.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra
|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 22, 2007, 15:16:16 » |
|
moze przez odklejenie pokrywki od statecznika weszla do niego wilgoc...  NIe możliwe bo pokrywa jest na zew. więc żadna wilgoć nie mogła tam się dostać. Jak nic nie bedzie można zrobić to zrobie z żarówki energoszczednej, ale wolałbym żeby dało sie to naprawić. Może jeszce ktoś wie co się mogło stać ? Edit: Mnie się tak po 4 miesiącach użytkowania świetlówka kupna w obudowie zachowywała.
I co wymieniłas świetlówke ? Mam jeszce w domu 2 świetlówke dziś albo jutro zamienie może to wina świetlówki jednak 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 22, 2007, 17:09:51 » |
|
Wymieniłam świetlówkę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 23, 2007, 12:45:47 » |
|
kup nowy starter - to kosztuje grosze (ok 1,5zł), a prawdopodobnie jest przyczyną migotania.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra
|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 23, 2007, 19:02:23 » |
|
Jednak to wina samej świetlówki, zamieniłem świetlówke na inną i działała. Bede musiał kupic nową rurke. Dzięki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Oswald
|
 |
« Odpowiedz #13 : Styczeń 26, 2007, 14:36:21 » |
|
Otworzyłem klapke od statecznika, którą wczoraj dopiero odkryłem, była przyklejona ale chciałem zobaczyc jak to wygląda. apropos mam pytanie: da sie ta klapke bez problemow odkleic? Bo tez chcialem u siebie zobaczyc, jak tam wyglada i czy zmiescil by sie 1 dodatkowy statecznik (pokrywa od 112 profil)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kotek92
Bywalec

Zielona Góra
|
 |
« Odpowiedz #14 : Styczeń 26, 2007, 19:22:09 » |
|
Jeśli masz taką samą pokrywe jak ja czyli jeśli tą klapke od schowka na statecznik to musisz podważyć nożem albo czymś cieniutkim wtedy odejdzie. Później będziesz musiał to przykleić bo mi ona przy zdejmowaniu wylatuje i jest to nie wygodne. U mnie zmieścił by się jeszcze jeden statecznik, dwa z żarówki energooszczędnej
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|