Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: malawi1  (Przeczytany 1811 razy)
jaroslaw zolty
Nowy
*

« : Styczeń 18, 2007, 11:03:34 »

Witam.Jestem nowym urzytkownikiem i wpierw napisze cos o swoim akwarium.Jest to 200 l ,oswietlenie power-glo30 wi biala 30 philips.6 szt red red 3 szt labidochromis yellow i 4szt wygladajace jak pseutotropheus zebra ale niewiem,mniejsza z tym.Do teraz moja filtracja to AQUA CLEAR 150 zew i AQAREL 750L/GODZ .Twardosc wody 7.5 8.0 reszty parametrow nie znam ale widze ze pysie czuja sie dobrze .Moje pytanie to dlaczego woda robi mi sie zielona i ma niemily zapach,dodam ze od 2 tyg zalozylem nowiutki FLUWAL 350 wyrzucajac tamte dwa z mysla ze byly za slabe ,ale zadnych lepszych rezultatow.Oswietlam przez 12 godz ,robie podmiane raz w tyg 15% dodajac ACUTANA.Co robie zle lub czego nie robie, jezeli mozecie to napiszcie.Pozdrawiam.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 18, 2007, 11:17:50 »

Prawdopodobnie masz zielony zakwit wody.
Moje pytanie to dlaczego woda robi mi sie zielona i ma niemily zapach,dodam ze od 2 tyg zalozylem nowiutki FLUWAL 350 wyrzucajac tamte dwa z mysla ze byly za slabe ,ale zadnych lepszych rezultatow
Wyrzucając stare filtry i dając zupełnie nowy pozbyłeś się kompletnie bakterii które były w starych filtrach w gąbkach/wkładach.
Jeśli taką sytuację masz od początku to mogłeś nie mieć ustablizowanego akwa, a wyrzucenie filtrów tylko pogorszyło sytuację.
Jak walczyć z zakwitem ... tutaj na forum jest trochę informacji, a w necie też zapewne coś znajdziesz.  papa

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #2 : Styczeń 18, 2007, 11:41:54 »

ja (ale to tylko ja) bym polecal polac wklady bio we fluvalu preparatem "Nutrafin Cycle" - troche trudno dostac - poczekac z godzine i wlaczyc na nowo. Preparat 100% naturalny i zawiera tylko kolonie pozytecznych bakterii.

PS: co to za filtr fluval 350? chyba 305

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 18, 2007, 11:59:29 »

poczekac z godzine
Czekać godzine Huh Po co Huh Wlejesz bakterie do niedziałającego filtra i co Huh
Nic. Efekt żaden. Po prostu się poduszą Smiley Wyłączyć wlać, 2-3 min i odpalić.
Można wlać również bezpośrednio do wody. Jest jeszcze parę innych środków Np. Sera Nitrivec albo Tetra Bactozym
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2007, 12:02:31 wysłane przez Seboos » Zapisane

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #4 : Styczeń 18, 2007, 12:18:46 »

poczekac z godzine
Czekać godzine Huh Po co Huh Wlejesz bakterie do niedziałającego filtra i co Huh
Nic. Efekt żaden. Po prostu się poduszą Smiley Wyłączyć wlać, 2-3 min i odpalić.

po to aby preparat wsiaknal gleboko w pory ceramiki (OK nie musi byc akurat godzina)

a bakterie jak by sie mialy "podusic" to by sie juz w buteleczce "podusily"

poczekac z godzine
Można wlać również bezpośrednio do wody. Jest jeszcze parę innych środków Np. Sera Nitrivec albo Tetra Bactozym
z tym sie akurat zgadzam

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 18, 2007, 12:32:29 »

po to aby preparat wsiaknal gleboko w pory ceramiki (OK nie musi byc akurat godzina)
Preparat jest w płynie. Polanie wystarczy. Na pewno znajdą drogę do ceramiki. Zawsze można im strzałeczki narysować  Grin
a bakterie jak by sie mialy "podusic" to by sie juz w buteleczce "podusily"
A ja myślę, że specjalny płyn jest na tyle dobrą pożywką, że wystarcza na jakiś czas lub dodatkowo jakieś hokus-pokus zastosowany (np. że tak powiem uśpione). Zauważ, że po otwarciu, powinno się przechowywać to w lodówce (niska temp) ale też nie za długo.

jaroslaw zolty
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 18, 2007, 14:02:43 »

Hej,co do nazwy filtra to przejezyczenie 305 a nie 350.Co dofiltrow to wyplukalem zawartosc jednego do tego fluwala i dodalem bakterie BACTIOZYM lecz nadal niewiem co jest przyczyna zakwitu wody .Przerybienie,swiatlo czy woda bo dodaje ja bezposrednio z sieci dodajac acutan probowalem tez robic podmiane wody ze studni ale to tez nic nie zmienilo .Sam juz niewiem co moze byc tego przyczyna .Czekam na dalsze porady ,pozdrawiam.
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #7 : Styczeń 18, 2007, 15:11:39 »

moze akurat z ta godzina to przesadzilem ale nie wiem czy to jest taka wielka podstawa do jakis polemik. Mozna zalac wklad i np. zaczac plukac wklady gabkowe od filtra aby ten "czas czekania" wykorzystac i np po 15 minutach zlozyc filtr i odpalic. Tak naprawde to chyba ani Ty ani ja dokladnie nie wiemy jakie to bakterie i jak i ile czasu potrzebuja aby sie we wkladzie ceramicznym na dobre zalegnac.

Oczywiscie mozna sobie z filtrem darowac i wlewac bakterie do wody. Bakterie przeplyna przez ceramike i sie zalegna. Ja tylko pisze, jak ja bym to zrobil i moim zdaniem tak jest najlepiej.

Ja w kazdym razie, jak bede startowal nastepne akwa to pomocze wklady bio przez dluzszy czas (moze nawet 5 godzin) w roztworze nurtafinu cycle a po wyjeciu wleje ten roztwor do akwa. A do aktualnego akwa wlewam co tydzien 1/2 wskazanej dawki do podmienianej wody (tylko narazie mi sie skonczyl i tez jest ok)

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: