bartol
Nowy

|
 |
« : Styczeń 12, 2007, 18:23:04 » |
|
witam, zakładam akwarium i chcę wszystkie rybki (pyszczaki) jakie będę hodował wpuścić za jednym zamachem do akwarium, mam pytanie - czy świeżo zakupione ryby muszą przejść wczesniej kwarantanne czy można je od razu wpuszczać do akwarium ? (oczywiście po wczesniejszym przyzwyczajeniu) - pytam ponieważ w przypadku ryb które są dokupowane do działającego już normalnie akwarium kwarantanna jest konieczna, a jak w przypadku kiedy akwarium jest już "odstane" i chcemy wpuścić rybki  dziękuję
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #1 : Styczeń 12, 2007, 21:25:15 » |
|
A jaki jest sens kupowania od razu całej obsady ? Ryby należy dobierać stopniowo, obserwując co się dzieje po drodze. Akwarystyka wymaga czasu. Robienie wszystkiego od razu jest wbrew wszelkim zasadom, a przede wszystkim zdrowemu rozsądkowi. Także kwarantanny nie unikniesz i tak.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
::Martyna::
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Styczeń 13, 2007, 18:34:28 » |
|
A jaki jest sens kupowania od razu całej obsady ? Ryby należy dobierać stopniowo, obserwując co się dzieje po drodze. Akwarystyka wymaga czasu. Robienie wszystkiego od razu jest wbrew wszelkim zasadom, a przede wszystkim zdrowemu rozsądkowi. Także kwarantanny nie unikniesz i tak.
Tak, to prawda. Obsadę powinno się dobierać stopniowo. A jeśli chodzi o kwarantannę, to musisz przy kupowaniu rybek zapytać, czy długo są w tym akwa sklepowym, zaobserwuj ich zachowanie, sprawdź, czy z rybką / rybkami nie ma martwych rybek, czy nie mają ospy rybiej, czy normalnie oddychają i nie mają obgryzionych płetw. Wtedy byłoby ok, i zanim wpuscisz rybki do akwa, połóż woreczek z nimi na powierzchni wody to wtedy ta temperatura się ustabilizuje. Możesz też dolewac do tego woreczka stopniowo wodę z akwa.
|
|
|
|
|
|
x))
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #3 : Styczeń 14, 2007, 04:46:19 » |
|
Martyno - pytanie się sprzedawcy ile rybki były u niego w akwariach jest bez sensu. Kwarantanna to obowiązek każdego hodowcy - każdy to musi robić i z każdą rybą !
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MALY05
|
 |
« Odpowiedz #4 : Styczeń 14, 2007, 09:37:53 » |
|
::Martyna:: co ty wlewasz wode z zoologicznego do swojego aqwa tak się nie robi tam może być coś nie dobrego 
|
|
|
|
|
|
[45] [15] [4]
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #5 : Styczeń 14, 2007, 10:00:28 » |
|
Tak, rybę należy przedtem wyciągnąć i wysuszyć...  Nie przesadzajmy już...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MALY05
|
 |
« Odpowiedz #6 : Styczeń 14, 2007, 10:01:50 » |
|
tego nie powiedziałem ale przy aqwa przelac przez podbierak rybka do do aqwa bez tamtej wody bo ja wylewam do miski obok i szybko rybke do aqwa 
|
|
|
|
|
|
[45] [15] [4]
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #7 : Styczeń 14, 2007, 10:03:59 » |
|
To źle robisz. Różnica temperatur w skrajnych przypadkach może nawet zabić rybę. O kwarantannie chyba jednak pamiętasz ?
Jeżeli w wodzie z zoologa są jakieś bakterie czy inne świństwa to na 100% będą też w rybie. Także czy wleję tę wodę do akwa czy nie, pozostaje bez znaczenia. Zwłaszcza że jest to naprawdę niewielka ilość wody. I właśnie to jest jeden z powodów dla których nie wolno zapominać o kwarantannie.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2007, 10:07:27 wysłane przez mdramski »
|
|
|
|
|
|
MALY05
|
 |
« Odpowiedz #8 : Styczeń 14, 2007, 10:15:37 » |
|
zle mnie zrozumiałem zanim to zrobie co przed chwilą napisałem to kładę worek z rybka w wodzie z aqwa  no wiem że w rybce tez może być ale i tak nie wlewam bo po co 
|
|
|
|
|
|
[45] [15] [4]
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #9 : Styczeń 14, 2007, 10:19:45 » |
|
ok, to rozumiem, że kupujesz rybę, przynosisz ją do domu, wyrównujesz temperaturę i wrzucasz następnie do akwarium ? A gdzie kwarantanna ? Popraw mnie jeśli źle zrozumiałem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MALY05
|
 |
« Odpowiedz #10 : Styczeń 14, 2007, 10:37:31 » |
|
ja nie robie kwarantanny wogóle  jak załozyłem to wpuszczałem średnio co 2 dani 2 nowe rybki i jest ok a ja się wogóle robi tą kwarantanne w czym mam tą rybkę trzymać w szklance czy co 
|
|
|
|
|
|
[45] [15] [4]
|
|
|
::Martyna::
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Styczeń 14, 2007, 12:13:01 » |
|
Wy mnie źle zrozumieliście!!!!! Robie kwarantanne jednodniową, która w 100 % wystarczy. Ludzie, przecież ja tej wody z zoologa nie wlewam do akwa, pomyślcie zanim coś napiszecie. To byłoby przecież głupstwo. ::Martyna:: co ty wlewasz wode z zoologicznego do swojego aqwa tak się nie robi tam może być coś nie dobrego  Nie napisałam przecież, że wode z worka wlewam do akwa, tylko z akwa do worka... :/
|
|
|
|
|
|
x))
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 14, 2007, 13:19:57 » |
|
ja nie robie kwarantanny wogóle  jak załozyłem to wpuszczałem średnio co 2 dani 2 nowe rybki i jest ok a ja się wogóle robi tą kwarantanne w czym mam tą rybkę trzymać w szklance czy co  Do tego celu używa się osobnego akwarium, nawet 20L wystarczy 
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
|
MALY05
|
 |
« Odpowiedz #13 : Styczeń 14, 2007, 13:35:28 » |
|
mam takie aqwa 15 l. ale mam w nim narybek gupika 
|
|
|
|
|
|
[45] [15] [4]
|
|
|
Damianos115
KULE PRECZ !
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 09, 2009, 19:10:03 » |
|
moze ktos mi napisac jak zrobic prawidlowo kwarantanne?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|