Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zamulona woda  (Przeczytany 6402 razy)
vailet
Nowy
*

« : Marzec 03, 2004, 09:07:11 »

Akwa mam od 3 tygoni i mimo odmulacza (1 raz w tygodniu) i podmieniania wody (jak radził akwarysta w sklepie) jest ona cały czas zamulona.Akwarium mam 60l, filtr zewnętrzny wbudowany w pokrywę (na dodatek głośny !!!) i dużo roślin. Nie wiem co mam jeszcze zrobić żeby woda była krystalicznie czysta, a nie chcę już kupować specyfików, bo i tak wydałam majątek na założenie akwa. Z rybek mam:mieczyki, gubiki, molinezje, neonki i kiryski. w cześniej dodałam troszkę soli akwarystycznej, ale to i tak jeszcze nie to. Proszę o radę
Pozdrawiam :?
Olo
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Marzec 03, 2004, 12:04:21 »

Cytat: vailet
Akwa mam od 3 tygoni i mimo odmulacza (1 raz w tygodniu) i podmieniania wody (jak radził akwarysta w sklepie) jest ona cały czas zamulona.

Czy zamulona to znaczy mętna (nieprzezroczysta)? Czy po prostu unosi się w niej detrytus (widoczne gołym okiem paprochy)?
Mętna woda to efekt rozwoju a) glonów - barwa wody zielonkawa
b) pierwotniaków - barwa biaława.
Paprochy to po prostu paprochy - efekt karmienia i już.
Ja stawiam na generalne przekarmianie rybek (możesz mieć przegęszczoną obsadę, nie napisałaś ile trzymasz zwierzaków).

http://aquanetta.pl nowatorskie dekory, dyfuzory aquanox, mułapka
vailet
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 03, 2004, 13:00:11 »

Woda jest lekko zamglona, a rybek mam: 4gubiki, 2 mieczyki, 2 milinezje, 6 neonków i 2 kiryski
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 03, 2004, 17:13:42 »

Zamglona? czyli chyba pierwotniaczki. Niczego nie wlewaj, czekaj a minie samo.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
vailet
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 05, 2004, 08:38:29 »

Przyjrzałam się lepiej. Niby jest czysta, prawie krystaliczna, ale jak się z bliska przyjrzeć to taka lekka mgiełka. Czy to rzeczywiście pierwiotniaki??? A długo to może potrwać???
Pozdrowionka
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #5 : Marzec 07, 2004, 01:09:39 »

jaka objętość zbiornika i jaka temperatura?
PS: Nie "gubiki" tylko "gupiki" - trzymajmy się polskich nazw i nie utrwalajmy tych nieprawidłowych  :wink:

vailet
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 09, 2004, 08:52:15 »

Akwa mam 60l, a temp. 25/26 stopni. Wyżej pisałam jakie mam akwa
mirepic
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Marzec 09, 2004, 10:24:05 »

Jak akwarium dojrzeje, tzn. rozwiną się w nim bakterie nitryfikacyjne to mgiełka z pierwotniaków powinna sama zniknąć. Nic tam nie dolewaj. Pamiętaj chemia to ostateczność !!!
Acha... Filtr powinien pracować cały czas.
Powodzenia.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: