darkx4
Stały użytkownik

|
 |
« : Grudzień 13, 2006, 14:10:00 » |
|
dziś zauważyłem że samiczka kakadu składa ikrę wewnątrz sztucznej roślinki. może przenieść ikrę do kotnika a może zostawić w akwarium? akwa jest ogólne ryby to 2 skalary, 3 mieczyki, 11 neonków, 3 kadadu, 3 kiryski i 2 otoski? jest to pierwsza ikra w tym zbiorniku i naprawde nie wiem co robić. prosze o szybką odpowiedź
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 13, 2006, 14:32:30 » |
|
lepiej przenies ale do kotnika z woda z akwa ogolnego !! przy kirysach z ikry nic ci nie zostanie !!
|
|
|
|
|
|
8317910  
|
|
|
darkx4
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 13, 2006, 14:46:23 » |
|
ale kiryski się tam nie dostaną nie ma takiej możliwości
|
|
|
|
|
|
|
|
|
żałobniczka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 13, 2006, 15:24:38 » |
|
A możesz napisac nam gdzie zlozyla ikre dokladniej niz w sztucznej roslince. Ale nierozumiem w wnetrzu czy ona była jakać dziurawa? Jeśli chodzi ci między łodyżkami to kiryski na 80 % tam wzliza. A dlaczego sztuczne, zakup prawdziwe są przydatniejsze i lepiej wygladaj.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
żałobniczka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 13, 2006, 16:14:02 » |
|
Nawet ładna ta roślinka jak na sztuczna ale lepsze są żywe moim skromnym zdaniem. Jeśli chcesz żeby ikra była bezpiczniejsza wraz gdy już wyklują się larwy to zakup siatke. Możesz tagże do akwa wrzucić pare kokosów kakadu chętnie składa w nim ikre ale czasem robia to gdzie popadnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
żałobniczka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 13, 2006, 16:29:28 » |
|
Zazwyczaj oboje rrodziców opiekuje się ikrą ale zostaw to mamusi, pozatym troche mały ten kotnik kosztował 12 zł jeszcze raz 12 zł i mogłes by kupic 25L akwa ( ale musiał bys wtedy zblizone warunki zrobic w tym akwa co w ogolnym) polecam siatke jest to super rzecz na takie sytuacje <good>ale wpusc do tego kotnika co masz ,niech szczesliwa rodzinka ma spokoj. A pozatym gratulacje swiezo upieczonemu ojcu  Dopiska: Jest gdzieś na forum jak bezpiecznie przenieśc ikre do innego zbiornika chyba tam pisze ze w plastikowym pudełku wraz przenosimy ikre z matka 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 13, 2006, 16:32:54 wysłane przez żałobniczka »
|
|
|
|
|
darkx4
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 13, 2006, 16:32:48 » |
|
pewnie że mogłem kupić akwarium ale nie mam gdzie go postawić i troche by zeszło z urządzeniem. czyli mam przenieść tylko samice bez samca?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
żałobniczka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 13, 2006, 16:33:47 » |
|
tak pozniej stres jak sie wylegnom samica moze samca zatluc wtedy i tak jest teraz drazliwa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
darkx4
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 13, 2006, 16:42:11 » |
|
a czy póżniej samiec nie zje małych jak samica będzie tylko wychowywała
właśnie włożyłem samiczke wraz z ikrą do kotnika, ale ona próbóje sie wydostać i wogóle ikrą się nie interesuje. co robić? może przenieść z powrotem?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 13, 2006, 17:02:49 wysłane przez darkx4 »
|
|
|
|
|
żałobniczka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 13, 2006, 17:46:07 » |
|
jak przeniosłeś ją tak jak ja ci napisałam o kurde lepiej chyba przenieśc jak dostała zadużego szoku to przestanie się interesować ikra jaki ma kolor? lepiej przenies ona teraz tylko myśli o ucieczce lepszym wyjściem jak widzisz jest akwarium 25 L
|
|
|
|
|
|
|
|
|
darkx4
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudzień 13, 2006, 19:34:26 » |
|
już jest ok. nie musiałem przenosić tak jak mówiłaś po prostu pod wodą włożyłem ta roślinkę z ikrą do kotnika a potem samiczke. na początku troche wariowała ale teraz jest ok  . mam jeszcze jedno pytanie. za ile z ikry wylęgną się małe i czy je karmić 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
żałobniczka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudzień 13, 2006, 20:00:46 » |
|
może artemią ale to raczej później larwy oczlków poszukać troche na necie jest tam dokładniej napisane.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
darkx4
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #14 : Grudzień 13, 2006, 20:29:35 » |
|
kiedyś czytałem że żóltkiem z jaka karmi się narybek. czy to prawda i jak to zółtko przygotować?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|