skoti
Stały użytkownik

|
 |
« : Grudzień 11, 2006, 17:36:13 » |
|
wiec tak mam akwa 400l (120 dłogosci 50 szerokosci i 70 wysokosci)i nie wiem co ze ryby moglbym tam trzymac myslalem nad kilkoma stadkami rybak ok15 sztuk jakie i ile tych stad miczyki (para lub 3 ) i gurami niebieski i zlote ale nie wiem czy je trzymac w parach czy jakiec stado pielegniczki ramirezy i kakadu a na dno kirysniki 2 stadka kiryskkow pstrych i spirzowych co o tym sadzicie uprzedzam ze te akwa ma cieszyc moje oko i chcialbym w nim trzymac dosc spora liczbe gatumnkow 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
swoje2
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 11, 2006, 18:01:39 » |
|
W akwarium o wysokości 70 cm jako pierwsze nasuwają mi się żAGLOWCE WYSOKIE!! Piękne i majestatyczne ryby. Dodałbym do nich gurami mozaikowe, 20 razbor. Do tego para kiryśników, do sprzątania kiryski i otoski.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 11, 2006, 20:55:27 » |
|
400 l  ? nad czym się zastanawiasz  PALETKI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 
|
|
|
|
|
|
 >>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
listek
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 11, 2006, 21:41:32 » |
|
paletki sa nudne i drogie... juz lepiej ajkies stadka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
GOŚĆ
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 12, 2006, 10:31:54 » |
|
Paletki nie są nudne, zwłaszcza kilka odmian barwnych w sporym stadzie. Zajmują różne poziomy i jedzą z ręki. Skalary też są niezłe ale jako dorosłe przy składaniu ikry zamieniają się w terytorialistów i tłuką inne ryby nie gorzej niż pielęgnice Ala możliwości masz wiele. Też myślę o takim zbiorniku w przyszłości
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 12, 2006, 10:33:34 » |
|
Skalary też są niezłe ale jako dorosłe przy składaniu ikry zamieniają się w terytorialistów i tłuką inne ryby nie gorzej niż pielęgnice Przeciez skalary to też pielęgnice 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
GOŚĆ
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 12, 2006, 10:51:29 » |
|
tak jak paletki ale te ostatnie mniejsze agresory a co do tematu dobrze w takim zbiorniku mieć kiryski, cierniooczki, glonojady różne - to na dół, środek zawsze obstawi stado sumików szklistych i jaikeś małe "błskotki", szybkie ale niegroźne
|
|
|
|
|
|
|
|
|
skoti
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 12, 2006, 15:46:03 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
GOŚĆ
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 12, 2006, 15:55:30 » |
|
musisz się dobrze zastanowić, bo wydaje mi się że chyba kupując stadka po min 10 szt małych rybek trzeba ich sporo do takiego zbiornika bo zgną w przestrzeni akwarium. Musi być coś sporego ale spokojnego żeby nie było łyso. Poza tym czasami człowiekowi przychodzi do głowy genialna myśl i warto na nią poczekać a nie kupować na siłę dużo i różne. Ja sama się interesuję rybami o których kiedyś nawet bym nie pomyślała, choć trochę już je trzymam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
skoti
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 12, 2006, 16:02:43 » |
|
ja myslalem nad neonami(myslalem nad kilkoma rodzajani ) jarzencani rozbory po 15 szt i do tego gurAMI ALE MI NIKT O NICH NIE MAPISAL WJAKICH ILOSCIACH ITD 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 12, 2006, 16:06:42 » |
|
No cóż ja twierdzę, że teraz paletki nie są wcale drogie, osobiście widziałem na allegro po 15 zł a w sklepie w wawie są po 20zł, ja kupiłbym na twoim miejscu ze 4 ładne paletki i dodałbymdrobnice: z 30 neonków  itp, jakieś kiryski, zbrojnisie, kosiarki, ja osobiście widziałem w sklepie piękny zbiornik ozdobny z 200l a tak bodajże 8 czy 9 paletek, stado neonków, kiryski chyba z 10 pielęgniczka kakadu, kilka kosiarek, było przepiękne !!!!!!!!! kto ci powiedział że palety są nudne ??!! Są najciekawszymi rybami na świecie !!!!!!!!!!!!!!! (według mnie  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
skoti
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 12, 2006, 16:17:55 » |
|
paletki sa piekne ja nie przycze ale u mnie w niescie sa po ok 45 PLN wiec san wiedzisz jak na razie to mam 2 kirysniki (ok18 cm) kosiarke(3cm) i 4 kiryski i 3 mieczyki no ale nawet gdyby to nie kupe wszystkiego od razu nie mam kasy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
 |
« Odpowiedz #12 : Grudzień 12, 2006, 17:23:44 » |
|
Hmmmmmmm... A nie myślałeś może nad stadkiem piranii  Albo pawiookie, ja gdybym nie mógł miec paletek to zainwestowałbym w jakieś duże pielęgnice
|
|
|
|
|
|
|
|
|
skoti
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudzień 12, 2006, 18:59:17 » |
|
przemyslalem kazdy warjant i duze rryby mi jakos nie podchodza ;Dnie wiem czemu ale moze wlasnie dlatego ze chcem miec jakies stadka mysle aby kupic gurami ale nie wiem jeszcze jakie mialem w sumia niebieskie ale se jjeszdcze zastanawiam chodza mi po glowiee te skalary no ale sie boje ze mi ryby pozjada 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.
|
 |
« Odpowiedz #14 : Grudzień 13, 2006, 13:49:06 » |
|
ja bym dal jakies 5 sztuk gurami mozajkowych, jakies 2 stada zlozone powiedzmy z 25-30 ryb, na dno jakies kirysy (chociaz jak masz kirysniki to niekoniecznie) no i jakiegos slicznego zbrojnika (np. gibiceps)  wariantow masz sporo  co do skalarow to zalezy na jakiego trafisz  na twoim miejscu nad wspomnianymi altumami bym sie zasanowil  piekne ryby, troche drogie, ale jezeli ma sie odpowiednie akwa to zakup ten na pewno sie oplaci 
|
|
|
|
|
|
8317910  
|
|
|
|