żałobniczka
Stały użytkownik

|
 |
« : Listopad 24, 2006, 13:20:07 » |
|
zakupiłam dziś uzdatniacz do akwa . Kupuje większe za tydzień. Na tym środku pisze że uwzdatnia surową wode wodociągową. A o to pytanie : czy woda musi ostać 2 tygodnie ? Przy działającym filtrze i grzałce. ten środek służy chyba do ,,ulepszania'' wody z wodociągów. Woda w aktualnym akwa niejest najpiękniejsza ale ryby czują się dobrze nie mają złych objawów : pływanie przy powierzchni, czy przy dnie (pomijając przydenne  ), wyblakłe kolory. Czy rybcie mogła bym wpuścić po tygodniu, czy lepiej być cierpliwym i poczekać ? Troche mi głupio że kupiłam środek i nieewim do czego służy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopad 24, 2006, 13:37:06 » |
|
Uzdatniacz służy do wytrącenia szkodliwych substancji z wody, np związków chloru. Okres stania 2-3 tyg jest okresem dojrzewania akwarium, który tutaj z uzdatniaczem nie ma za wiele wspólnego. Ofc przez samo stanie wody część związków też się wytrąca, stąd polecane jest odstanie wody z kranu 24h przed wlaniem do akwa (np. przy podmianach). Lepiej być cierpliwym i poczekać. Ja po zalaniu akwa 25l i 60l odczekałem ponad miesiąc. Warto było. Żadnych problemów z rybkami. Do przyśpieszenia dojrzewania używa sie biostarterów (np. Sera Nitrivec). Ja je dodawałem, ale i tak swoje odczekałem przed wpuszczeniem mieszkańców 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopad 24, 2006, 13:45:38 » |
|
Woda w aktualnym akwa niejest najpiękniejsza
Mam pytanie, to nie podmieniasz tych 15% wody co jakiś czas? Jakie akwarium już masz a na jakie chcesz zmienić? Jeśli masz np 50 l i chcesz zmienić na 112 l to warto przelać większą część starej wody do nowego akwarium, przełożyć stary żwirek i filtr. Wtedy nie zabijesz pożytecznych bakterii ze starego zbiornika, które stabilizują Ci parametry wody. Jeśli zastosujesz stary filtr, większość starego żwirku i starą wodę z akwarium jako część wody w nowym akwarium to możesz wpuścić ryby od razu. Jeśli jednak wymieniasz akwarium na dużo większe i większość rzeczy będziesz miała nowe to powinno postać troszkę i dojrzeć.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopad 24, 2006, 13:58:50 » |
|
Do tego dodam, że jeśli zakładasz nowe to warto cześć wody starej (np tej z podmiany) wlać do nowego akwa. Na pewno przyniesie korzyści. Reszta to już tak jak Emi mówiła.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
żałobniczka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopad 24, 2006, 17:04:41 » |
|
Akwa mam 25 L (nieśmiać się) kupukje 80L-60L zależy które się zmieści naserio  WIęc jak kupie akwa to zrobie tak : przygotuje wode i odstwie ją na 24H (z dodaniem uzdatniacza)tak jak radziłeś seboos. Pózniej wleje do akwa i poczekam może dwa tygodnie, dam truszke starej wody z akwa no i jak wszystko będzie cacy to wpuszcze ryby. Emi, robie podmainy co tydzień o 25% wody . WOda jest brudna z powodu małych gupków które ,,spsują'' wode, teraz to będą rosły w tym co teraz mam  Filtru starego niezastosuje bo jest naprawde fatalny i zamiast czyścić wode to ją napoiwetrza poprze robie fal wodnych, dzięki za szybkie odpowiedzi 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 06, 2006, 01:30:44 » |
|
A ja odradzam wszelkiej maści uzdatniacze. Ich stosowanie uzasadnione jest głównie wtedy gdy nie mamy warunków do odstania większej ilości wody. Jest to zbędna chemia, która na dodatek nie jest za darmo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 06, 2006, 08:26:49 » |
|
WOda jest brudna z powodu małych gupków które ,,spsują'' wode, teraz to będą rosły w tym co teraz mam  Też mam małe gupiki w 25 l i wodę mam kryształ. Może za dużo jedzenia im sypiesz? To jest główna przyczyna syfu w wodzie... Mdramski, nie wiem skąd jesteś ale gratuluję dobrej wody w kranie. Ja nawet po odstaniu i z uzdatniaczem boję się moją wlewać do akwarium. Po prostu czasem woda jest tak złej jakości, że inaczej się nie da.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 06, 2006, 18:07:02 » |
|
Prędzej pomożesz sobie kupując np. filtr RO niż stosując uzdatniacz, który notabene skutecznie usuwa jedynie chlor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
żałobniczka
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 06, 2006, 21:07:58 » |
|
Ale uzdatniacz to chyba niejste zła chemia na opaku pisze tak : działa antysteresowo, ochronny koloid ochrania ich skrzela i płetwy, skutecznie neutralizuje substancje toksyczne. To jest złe dlaczego? Może to ma zły wpływ na ryby co sądzicie. Kupiłam w zoologu kobaltosan (tropical) dobrze zrobiłam ? Chce żeby rybeczki miały wydatniejsze kolorki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 06, 2006, 21:40:18 » |
|
Nie ma dobrej chemii. Jedna z podstawowych zasad akwarystyki - nie lać zbędnej chemii. A to co piszesz o łagodzeniu stresu u rybek przez uzdatniacz - chodzi właśnie głównie o ten chlor. Jest to tylko i wyłącznie hasło reklamowe, bo w dobrze pielęgnowanym akwarium stres u ryb i tak będzie minimalny. Nie ma jakiegoś cudownego środka chemicznego, który ten stres by złagodził.
Po prostu musisz zrozumieć, że często stosuje się ten uzdatniacz zupełnie niepotrzebnie. Kiedyś w ogóle nie było czegoś takiego i akwaryści znakomicie sobie radzili. Pomyśl lepiej nad filtracją wody. Uzdatniacz to tylko półśrodek. Jak masz paskudną wodę w kranie, to niestety on tu nie pomoże.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 06, 2006, 21:43:00 wysłane przez mdramski »
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 07, 2006, 09:35:56 » |
|
Prędzej pomożesz sobie kupując np. filtr RO niż stosując uzdatniacz, który notabene skutecznie usuwa jedynie chlor.
A metale ciężkie? Jak to z tym jest?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bubo bubo
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 07, 2006, 12:12:07 » |
|
Filtr RO też nie jest za darmo, tak od 300 zł wzwyż.Zakładanie czegoś takiego do baniaka 80l to wyposażanie drabiniastego wozu w złote osie i dyszel.Leję uzdatniacz do wody - jakoś żadnych kłopotów nie mam, ryby się mnożą i są zdrowe.
|
|
|
|
|
|
450 l : 6 Pterophyllum scalare,3 Ancistrus sp. 3 Platydoras costatus, 3 Hoplosternum thoracantum, 3 Crossocheilus siamensis, 4 Ancistrus sp. 5 Corydoras sp.
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #13 : Grudzień 07, 2006, 14:23:09 » |
|
Filtr RO też nie jest za darmo, tak od 300 zł wzwyż.Zakładanie czegoś takiego do baniaka 80l to wyposażanie drabiniastego wozu w złote osie i dyszel.
Bzdura. O swoim zdrowiu też warto pomyśleć. Poza tym RO nie podłącza się przecież do akwarium  No i w końcu 300 zł to nie majątek i jest to jednorazowy wydatek. Zresztą Seboos znalazł Ci coś tańszego, co w zupełności zaspokoi potrzeby. To już nie jest taki wydatek jak jeszcze parę miesięcy temu.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 07, 2006, 14:29:25 wysłane przez mdramski »
|
|
|
|
|
Bubo bubo
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #14 : Grudzień 07, 2006, 14:54:51 » |
|
Jak dla Ciebie 300 zł to nie majątek, to gratuluję ci takiej wysokiej wypłaty.Dla mnie - i podejrzewam że dla większości ludzi na forum - to poważna suma.Więcej porostoty - bajery zwiększające zawodność i cenę sprzętu są zbędne.
|
|
|
|
|
|
450 l : 6 Pterophyllum scalare,3 Ancistrus sp. 3 Platydoras costatus, 3 Hoplosternum thoracantum, 3 Crossocheilus siamensis, 4 Ancistrus sp. 5 Corydoras sp.
|
|
|
|