Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Biotopy « Malawi wiki « obsada do 112 litrów pprosze o pomoc
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: obsada do 112 litrów pprosze o pomoc  (Przeczytany 5167 razy)
Witek283
Nowy
*

« : Listopad 22, 2006, 18:03:33 »

Mam akwarium 112 litrów. Od  kilku miesięcy podobają mi się akwaria z rybkami z jeziora Malawi.
Wiem że moje akwarium nie pozwala na zawiele  ale myśle o założeniu akwarium jednogatunkowego z jednym z 3 gatunków które wybrałem
1.Pseudotropheus saulosi
2.Labidochromis caeruleus
3.Idotropheus sprengerae
może mógłby ktoś mi doradzić który jest łatwy w hodowli i znosi początkujących malawistów i jaki stosunek obrać liczbe samców do samic.
Prosze opomoc i wyrozumiałoś
swoje2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Listopad 22, 2006, 18:34:33 »

Proponowałbym harem soulosi, samice są koloru żółtego a samce niebieskiego. Ładnie wyglądają razem. Do 112 litrów mógłbyś dać 1 samca z 4 samicami.

Odwiedź też www.malawi.pl - największy i najlepszy polski serwis poświęcony temu biotopowi. Są tam kalkulatory, które pomogą Ci dobrać obsadę do zbiornika.

« Ostatnia zmiana: Listopad 22, 2006, 18:36:48 wysłane przez swoje2 » Zapisane
piski77
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 22, 2006, 18:57:32 »

A ja bym się pokusił też o P.Saulosi,ale bym wpuścił 2 samce i 6-8 samic.
Witek283
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Listopad 22, 2006, 21:30:09 »

dzienki za pomoc  Cheesy już byłem tam bardzo ciekawa stronka może znacie podobne?
a co do saulosi hodował tą rybę ktoś z was?
Witek283
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Listopad 22, 2006, 21:40:00 »

Acha i co myślicie o trzymaniu ampulari z pyszczakami czy są jakieś przeciw wskazania?
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Listopad 22, 2006, 21:41:44 »

Jeśli chodzi o ampularię to nie sądze aby były jakiekolwiek przeciwskazania.
Na przszłość drobna uwaga. jeśli chcesz coś dodać do poprzedniego postu do uzyj opcji zmień Wink
Witek283
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Listopad 22, 2006, 21:52:02 »

dzienki  to wyjśniło pewne wątpliwości Wink
piski77
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Listopad 23, 2006, 20:05:12 »

P.saulosi to są jedne z najpopularniejszych pysi i nie sprawiających jakichś tam trudności w hodowli więc jest polecany początkującym malawistom!!!
Pozdrawiam i życzę sukcesów!!!
sticz11
Klub malawi - Klubowicz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Grudzień 11, 2006, 10:18:03 »

Tak sam posiadam P. Saolusi i to naprawde ładne rybki ... jst kłopot z dobraniem roślin w niektórych sklepach ponieważ pysie lubią je podgryzać ... ale to nic bo pyśki nie muszą mieć dużo roślin. Sam trzymam P. Saolusi w 112 i mam tam 1 samca i 6 samic oraz 2 młode zbrojniki niebieskie. Ale mam pytanie. Czy z Saolusi można trzymać jakieś inne pyszczaki o innych barwach ?? Jak tak to prosiłbym o pełną nazwę . papa
« Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2006, 15:59:28 wysłane przez sticz11 » Zapisane

Malawi 112 l.
8 x Labidochromis Cearuleus
2 x Ancistrus multispinis

Marzenia:
Malawi conajmniej około 300 l.
swoje2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Grudzień 11, 2006, 12:05:32 »

Np. Pyszczak sokolofa. Są barwy fioletowej i w 112 litrach mógłbyć ewentualnie trzymać oba gatunki (samiec + 3 samice).
sticz11
Klub malawi - Klubowicz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Grudzień 12, 2006, 11:27:27 »

czyli proponujesz P. Saolusi i Pyszczaki Sokolofa... Ale ile najwięcej mógłbym trzymać Saolusi w tym wypadku (narazie mam 1 samca i 6 samic ) bo nie chciał bym męczyć moich pysi ... Narazie nie będę dokupywał innych gatunków bo wydaje mi sie to niemożliwe ale jeśli można by było coś dokupić dla dodania nowego koloru ryb to z chęciom bym jakiś nowy gatunek dokupuił. Na przyszłość kupię Sokolofa jeżeli jest to możliwe bo wiadomo że nic nie żyje wiecznie.

Malawi 112 l.

Marzenia:
swoje2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Grudzień 12, 2006, 11:37:10 »

Ale ile najwięcej mógłbym trzymać Saolusi w tym wypadku (narazie mam 1 samca i 6 samic ) bo nie chciał bym męczyć moich pysi ...

Myślę, że to jest max. Jeżeli chciałbyś trzymać drugi gatunek, to musiałbyś odjąć 3 samice saulosi (drugi gatunek również maksymalnie 1+3, nie więcej).
sticz11
Klub malawi - Klubowicz
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Grudzień 12, 2006, 15:58:50 »

Ok, spoko. Dzięki Ta wiedza mi się przyda. jeżeli miejsce w akwa się zwolni 
to myślę że dokupie drugi gatunek żeby w akwarjum było kolorowo. Oczywiście nie będę wyrzucał oddawał czy zabujał pysi jeśli ktoś by miał wątpliwości. Moje  3 samiczki są w podeszłym wieku i będą jeszcze u mnie
jakiś rok. Myślę oczywiście że odejdą później bo jestem do nich przywiązany. Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam  Wink papa

Malawi 112 l.

Marzenia:
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: