Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Korzenie na łodygach  (Przeczytany 3783 razy)
HaliBut
Zainteresowany
**

« : Marzec 01, 2004, 20:52:25 »

Na moich roślinach (tzn. na niektórych gatunkach) pojawiły się korzenie po środku łodyg. Czy to normalne??

Carpe diem Smiley
darq
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Marzec 02, 2004, 08:45:12 »

Tak jest to normalne, gdyż niektóre gatunki roślin mogą wytwarzać takie korzenie. Prawdopodobnie możesz dzięki nim rozmnożyć te roślinki dzieląc je na części, ale nie chcę nic sugerować, gdyż nie wiem o jakich roślinkach mowa.
HaliBut
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 02, 2004, 17:52:36 »

Cóż chodzi o któryś z tych gatunków:
-Limnophila aguatica
-Ludwiga oralifolia
-Cryptocoryne becketti
-Rotala
-Heteranthera zosterifolia
-Hygrophila polysperma
-Mayaca fluviatilis

Więcej ci nie mogę pomóc poniewż jeszcze nie umiem rozróżnić moich roślin.

Carpe diem Smiley
darq
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Marzec 03, 2004, 11:18:34 »

Na wszystkich tych roslinkach masz korzenie na łodygach?\ :shock:
Hygrophila polysperma np. zachowauje się tak normalnie. Jest to jej sposób rozmnażania, o co bardzo łatwo. Nawet pojedyncze jej liście mogą wytwarzać korzenie!. Możesz śmiało przełamać ja w miejscu pod nowym  korzeniem, lub oderwać odgałęzienie z nim i masz nową roślinkę (o ile oczywiście obecny jej wygląd Ci nie odpowiada (sam mam tą roslinkę).
U Heteranthera zosterifolia ewentualne korzenie na łodydze też nie są niczym nienormalnym, ale zastanawiamnie jak to wygląda na Limnophili aguatica, czy Cryptocorynie becketti, bo z korzeniami w górnych częściach łodygi sie u nich nie spotkałem. Kryptokoryny wypuszczaja czasami jakieś korzonki, ale ewentualnie tylko w dolnej części łodygi, zaś limnophilia? (jak to musi wyglądać :roll: )
Pozostałych roślin nie znam z doswiadczenia, ale wydaję mi sie że u rotali też mogłoby sie coś takiego pojawić i nie koniecznie oznaczałoby coś złego.
Jeżeli dotyczy to tylko kilku to OK. Jeżeli masz to jednak u wszytkich wymienionych gatunków to moze coś nie tak z prawidłowym sadzeniem roślinek
HaliBut
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Marzec 03, 2004, 14:14:47 »

Oj ja podałem tylko gatunki roślin jakie mam a akwa. Nie umiem ich rozróżnić :oops:  :oops:

Carpe diem Smiley
darq
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Marzec 03, 2004, 18:59:45 »

Skoro znasz nazwy to już nic trudnego. Może, gdy znajdziesz troche czsu poszukaj w necie informacji o każdej z nich (np.na stronie www.holenderskie.aip.pl), a później tylko dopasujesz prezentowane obrazki do tego co masz w akwa i bedziesz wiedział która jest która.
Całe szczęście, więc że te korzenie nie występują u wszystkich, bo juz myślałem że masz jakieś mutanty w akwa :lol: , a prawdopodobnie chodzi tu o hydrophile polysperma, a u niej jest to nawet dobra oznaka.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: