Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nowe akwarium, nowy na forum  (Przeczytany 5548 razy)
TheMarty
Zainteresowany
**

« : Marzec 01, 2004, 08:39:57 »

Hey,

Mam akwarium 60l. Niedawno je zainstalowalem. Przez jakies trzy tygodnie z hakiem byla sama woda (w miedzyczasie z roslinkami), potem dalem rybki (2 glonojady, 2 gupiki i 4 mieczyki). W ogole na poczatku zaroilo sie od okrzemek, ale jakos wyginely (gdzieniegdzie piasek pozostal lekko brazowawy). Potem pojawily sie inne glony, ale najpierw dalem pare kropelek srodka na glony, a potem wprowadzily sie glonojady i po jednej nocy nie bylo sladu. "So far so good".

Po paru dniach okazalo sie ze pani mieczykowa ma male (cale szczescie ze mam taka niska trawe w dwoch miejscach, to tam sie te male chowaly). Najwyrazniej dostalem w sklepie ciezarna. No nic, 4 rybki extra, tylko musza urosnac. Niestety (czego sie obawialem) filtr wsiorbal mi te male rybki. Zaczela sie akcja odlawiania rybek. Przedtem kupilem im taki koszyczek z siateczki w ktorym sobie teraz plywaja. "So far so good".

Niestety w piatek (rybki sa juz u mnie 2 tygodnie), gupiki zaczely sie dziwnie zachowywac. Mieczyki po czesci tez, ale mniej. Mianowicie jak szalone plywaja przy powierzchni przy napowietrzaczu. No i w niedziele rano - bach, pan gupik zostal znaleziony w pobliskich zaroslach martwy. Mieczyki za o sie jakby nieco uspokoily. Dzis rano jednak jeden z malych mieczykow tez padl (fakt ze wygladal nienajzdrowiej i mial taki smieszny ogonek - chyba samczyk byl).

No i nie wiem co sie dzieje...

Jeszcze kilka uwag:
Mam mase slimakow. Zastanawiam sie czy mozna zastosowac jkas chemie na slimaki (szczegolnie przy malch rybkach w akwarium)?
Rybki sa karmione rano i przed pojsciem spac. Sypie tak na oko, sporo opada na dno, ale po mniej wiecej 20 minutach jest czysto.
Male rybki dostaja sproszkowana sucha karme.
Temperatura ok. 24°C.
Innych parametrow wody nie znam (jakos sie nie zdecydowalem jeszcze wydac tyle forsy na glupie testy). Kiedys mialem 100l akwarium (jeszcze za tzw. komuny) i wtedy nie bylo tej calej komercji. Nie dodawalem zadnych preparatow uzdatniajacych wode, zadnych odgloniaczy, odslimakowiaczy, wode w akwarium wymienialem raz na rok i wszystko bylo w porzadku. Nikt sie mnie pytal, jakie PH, K czy inne pierwiastki mam. Akwarium mialem wiele lat (niestety z powodow niezaleznych musialem sie go pozbyc). No i teraz postanowilem zaczac od nowa. Ale jak zobaczylem ile teraz tych roznych filtorw/preparatow i innych rzeczy jest, to sie zlapalem za glowe. Na dodatek, wszystko drogie jak nie wiem co.

Wiem co zaraz uslysze od wszystkich: POSZUKAJ NA FORUM. Ale prawde mowiac, pod jakim haslem mam szukac? Gupiki? Choroby? Parametry wody? Mlode rybki? Nie mam pojecia. A na przegladanie calego forum post po poscie to niestety nie mam czasu.

Jesli ktos zechce mi pomoc, bylbym wdzieczny.
Pozdrowienia

TheMarty
-------------------------------------------------
112l zal. 2006. Obsada: molinezje, mieczyki, zalobniczki, neonki inesa, kiryski panda, bocje karlowate, zbrojnik niebieski.
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Marzec 01, 2004, 10:12:47 »

Witaj,
Wszystko byłoby OK, tylko uważam, że sypiesz za dużo pokarmu. 20 min. to stanowczo za dużo. Pokarmu powinno być tyle, żeby rybki zjadły go w 5 min., zwłaszcza takie żarłoczne jak mieczyki i gupiki.

No i filtr powinien chodzić 24h.
Pozostałe parametry wody są mało istotne w przypadku tych ryb.

Podmieniaj też co tydzień chociaż 1/5 wody na świerzą odstaną przez powiedzmy noc.

A ślimaki odłów ręcznie - w tak małym akwa chyba da radę. A jak nie to możesz dodać do wody trochę soli niejodowanej, tak doświadczalnie tylko nie za dużo. Tylko nie wiem czy glonojadowi sól nie zaszkodzi Sad
No i natychmiast jak ślimaki zaczną zdychać to je wyjmuj!

Do chowania się narybku polecam mech jawajski. A rurkę filra może osłoń jakąś drobną siatką...

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
TheMarty
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Marzec 01, 2004, 10:24:56 »

Filtr chodzi oczywiscie 24h. Jeszcze mam zalazona wkladke z weglem aktywnym, ale w tym tygodniu juz ja chyba wyjme.

Co do jedzenia, to juz wczoraj troszke mniej dostaly, dzis tez. Sproboje przez ten tydzien zastosowac im diete  Smiley .

No nic, dzieki za pare tipow. Wymienie tez troche wody, zobaczymy jak to bedzie.

Pozdrowionka

TheMarty
112l zal. 2006. Obsada: molinezje, mieczyki, zalobniczki, neonki inesa, kiryski panda, bocje karlowate, zbrojnik niebieski.
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Marzec 01, 2004, 10:41:37 »

No to powodzenia i napisz potem czy problemy zniknęły.

Może by też wylot filtra tak skierować, żeby "burzył" powierzchnię wody...

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Marzec 01, 2004, 20:50:14 »

Nie używaj węgla bez przerwy, to substancja która ma na celu wyłapać z wody chemie i inne substancje po leczeniu. Używa się go sporadycznie nigdy bez przerwy bo taki przesycony węgiel może przypadkiem zacząć wytrącać to co zaabsorbował.
powodzenia Wink

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Marzec 01, 2004, 22:39:09 »

Jakie są te ślimaki - takie małe brązowe:?: jak tak, to mogą Ci się przydać. Też to kiedyś miałem, to je wyłowiłem, umieściłem w słoiku, po czym gniotłem i dawałem rybom do jedzenia. Nie wiem jednak, czy mieczyki i gupiki je zjedzą, gdyż w tamtym miałem głównie duże ryby, jak np. pielęgnicowate.
TheMarty
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Marzec 02, 2004, 08:50:34 »

Aha! Pani gupikowa ma z jednej strony zaczerwienienie na boku, a z drugiej widac taka mala jakby kepke plesni czy czegos takiego. Niestety wczoraj pozno wrocilem do domu i juz nie moglem isc do slepu. Przejde sie dzis i kupie jakis srodek. Polecacie cos konkretnego?

Slimaki sa rozne, ale male to one sa tylko na poczatku. Szybko rosna.
Wczoraj skonstruowanym przez siebie urzadzeniem z drutu, patyczka i ponczochy wylewilem chyba z 20 sztuk, ale jakos nie widze, zeby bylo ich mniej. Najgorzej, ze chowaja sie w tej gestej trawie i nie mam ich jak stamtad wygonic (no poza wyrywaniem roslinki z gruntu).

TheMarty
sir Michael
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Marzec 02, 2004, 14:14:46 »

Wobec tego na ślimaki najlepiej zmienić ponad połowę wody, wszystkie rybki i roślinki oraz żwir i urządzenia wyjąć (rybki i rośliny np. do miski z wodą). Oczyść rośliny ze ślimaków, żwir również, ale najlepiej go wygotuj. Gdy w akwarium będą już same ślimaki, wyłowisz je z łatwością.
Kapsel
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Marzec 02, 2004, 17:31:24 »

Jak chcesz się pozbyć slimaków to [olecma żeby wyłowić wszystkie rybki podniesc temperature do 30 stopni i wlać preparatu LIMA TOX  do zwalczania ślimaków po dwóch trzech dniach powtórz zabieg. Oczywiście zaraz jak zauwazysz że ślimaki śa martwe i pływają po powierzchni to odrazu je wyławiaj. To powinno pomuc bynajmnie mnie to pomogło

Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
TheMarty
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Marzec 03, 2004, 08:34:24 »

Pani gupikowa tez sie przeniosla do krainy wiecznych robaczkow. Wczoraj nalalem troszke eSHa 2000. Pani gupikowa sie nieco ozywila, ale dzis rano znalazlem ja martwa zwisajaca na krzaczku cabomby. Wymienilem wczoraj tez wode (ok. 20%) i przeplukalem nieco filtr. Wyjalem wkladke weglowa. Mieczyki czuja sie dobrze, a glonojady w ogole zachowuja sie jakby to wszystko mialy gdzies.

Co do spraw typu "wyjmij wszystko i wpusc kwasu ;-)" to fajne moze jest i skuteczne, ale co mam w tym czasie zrobic z rybkami? Nie mam drugiego akwarium gdzie moglbym je przeniesc na ten czas.

TheMarty
TheMarty
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Marzec 05, 2004, 08:53:21 »

No i jeden z moich zbrojnikow tez sie przeniosl w kraine wiecznego ssania szyby. Znalazlem go bialego kolo krzaczka. Jakby sie wystraszyl ducha, czy cos. W kazdym razie na zywego to juz nie wygladal. Mlody byl jeszcze, mialem nadzieje, ze sie zaadoptuje.

Moze to ten lek co wlalem gupikom mu zaszkodzil? (eSHa 2000)

Jak tak dalej pojdzie, to w moim podpisie zostanie sam filtr.... eeeeech....

TheMarty
Harpia
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Marzec 05, 2004, 12:38:13 »

Zbrojniki sa bardzo podatne na chemie z akwa, nie używaj jej bo padają jak muchy Sad

www.fretki.org.pl - największa fretkowa strona w Polsce!
http://forum.fretki.org.pl/index.php - fretkowe forum.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: