Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: instalacja co2 z butli  (Przeczytany 5353 razy)
frytek
Zainteresowany
**

« : Październik 14, 2006, 22:19:11 »

Mam takie pytanie. Chcialbym sie dowiedziec, jak wyglada taka typowa instalacja co2 z butli i ile kosztuje. O co chodzi z jakims reduktorem, zaworami nie zaworami,  dozownikami i wogole ;S. Chetnie bym chcial to zobaczyc na jakiejs ilustracji wykonanej chociaz by w paint'cie.

http://www.lodz.akwarysci.com/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=3&mode=thread&order=0&thold=0
znalazlem to przed chwila. Czy to jest najprostszy sposob?

nie moge sie doczytac co to reduktor, moze mi ktos wyjasnic Tongue?
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2006, 22:24:52 wysłane przez frytek » Zapisane
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 14, 2006, 22:59:36 »

Reduktor zmienia wartość ciśnienia na wyjściu i utrzymuje je na stałym pozomie (jest przykrecany bezpośrednio do butli), może mieć jeden lub dwa zegary (jeden pokazuje ciśnienie w butli, drugi ciśnienie na wyjściu) może również ich nie mieć.  W butli w której znajduje się płynne CO2 ciśnienie przekracza 60 bar (jest zależne miedzy innymi od temp. otoczenia) i aby można było je podawać bezpiecznie musi byc zredukowane do kilku bar. Przy zastosowaniu w akwarystyce cisnienie na wyjściu w granicach 1-2 bar jest wystarczające. Jesli zastosujesz reduktor akwarystyczny to nie będziesz musiał kupować zaworu precyzyjnego (reduktor go już posiada), jeśli zwykły przeznaczony do spawalnictwa to będziesz musial dokupić jeszcze zawór precyzyjny.

385 l - dyskowce
frytek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Październik 17, 2006, 09:21:37 »

tak z ciekawosci zapytam, ile kosztuje "caly" (czyli ze wszystkimi zaworami, butla i dyfuzorem) zestaw?
mario24
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Październik 17, 2006, 13:12:45 »

butla 1,5 kg  - ok. 90zł +transport
reduktor - ok. 80zł +transport
dyfuzor np. drabinka -  ok. 40zł + transport
ceny z allegro
Bazyliusz
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Październik 17, 2006, 13:24:09 »

ostatnio na allegro widzialem zestaw z 2kg butla, reduktorem, wezykami, dyfuzorem i licznikiem babelkow  z  kroplowki za 169PLN. Wydaje mi sie, ze to byla fajna cena. napelnienie takiej butli to 5PLN. Nie wiem na ile starcza, bo sam mam od tygodnia taki zestaw. Niestety ja dalem za niego 240PLN :[ I musialem sobie dokupic kroplowke Cheesy Nie zeby mi slabo ylojak zobaczylem aukcje, ale jakos tak wtedy dozowanie staje sie "wymierniejsze" chyba. 50babli na minute robi cuda - po pierwszym dniu roslinki zaczely bablowac. Po trzech dniach puszczaja pedy mlode. Teraz zapierniczaja jak wariatki Cheesy   Duzy wzrost, ladna barwa, nowe pedy - kosmos :)U mnie przy ph okolo 8miu i baaaardzo twardej wodzie zawartosc CO2 to bylo ok 2mg/l!!! czyli prawie ZERO. Dopiero z forum dowiedzialem sie co i jak pomierzyc. Rosliny wegetowaly tylko a  po jakims czasie i tak zostaly tylko anubiasy ktore ani nie rosly ani nie marnialy. Teraz to co innego Smiley Polecam kto moze troszke przyoszczedzic bo warto. Nawozy ktore dawalem tylko powodowaly bujny rozkwit glonow. Teraz tylko z zelazem i potasem. pozdrawiam i sukcesow zycze Smiley

Mysle, ze moge podac numer tel. do firmy ktora powyzszy zestaw sprzedaje. Firma z Krakowa: 0502 635 261
Nie wiem czy nie lamie regulaminu, ale wpisalem numer dla dobra akwarystow ktorzy chca zakupic taki zestaw tanio. Ja sie dalem naciagnac z deka - 70PLN droga nie chodzi Smiley
« Ostatnia zmiana: Październik 17, 2006, 13:27:15 wysłane przez Bazyliusz » Zapisane
RoN
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Październik 17, 2006, 15:29:40 »

ja kupile tez na allegro i napelnilem za 10zł [Lublin] okolo 10 sierpnia i na wskazniku mam jeszcze 4.5 (czegos:D ) podaje do akwa 200L 1-2 bombelki na sec utrzymujac ph 6.8 - 7 a tww 12. W dzien co2 jest podawane przez filtr wennetrzny a w nocy zeby nie halasowalo przez drewienko lipowe. Wiem ze w nocy nie ma koniecznosci podawania ale niechce mi sie co ranek ustwaciac reduktora 

Moje akwarium  http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,7513.0.html

Jesli chcesz pomóc moiej stronie kliknij na linki nizej
www.skocz.pl/koziolek
www.skocz.pl/najlepsze

Tu można zobaczyć moje filmy
www.scigacz.pl
Bazyliusz
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Październik 18, 2006, 12:28:32 »

reduktor mozesz ustawic tylko raz a doplyw gazu zakrecaj na samej butli. Ja tak robie i jest oki Smiley Cisnienie jeszcze przez pare minut wypycha gaz przez kostke, ale pozniej jest ok. Rano ze startem tez nie ma problemu. Na razie nie stac mnie na komputeri elektrozawory - wtedy jest luzik Cheesy

a i butle tankowalem w Krakowie za 5PLN w Gaz Centrum na ul. Zakopianskiej 58 spoko obsluga mozna pogderac z kolesiami pracujacymi tam Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: