HaliBut
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #15 : Luty 29, 2004, 11:06:14 » |
|
No wiesz z tą opieką różnie jest. Niektóre się opiekują niektóre nie. To zależy od tego w jakim wieku zostały zabrane od rodziców. Nauka zachowań itp.
|
|
|
|
|
|
Carpe diem 
|
|
|
|
sir Michael
|
 |
« Odpowiedz #16 : Luty 29, 2004, 12:46:00 » |
|
No wiesz z tą opieką różnie jest. Niektóre się opiekują niektóre nie. To zależy od tego w jakim wieku zostały zabrane od rodziców. Nauka zachowań itp. OK. Po długich rozważaniach doszedłem do wniosku, że tak: SĄ Mieczyki - rozmnażają się, jak małe podrosną będą to tego zbiornikia BĘDĄ Molinezje - 2 parki Drobniczki - 2 parki Gupiki - 2 parki Więcej będzie jak się rozmnożą:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
-Bartek-
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #17 : Luty 29, 2004, 14:01:07 » |
|
A gdzie masz zamiar trzymac narybek tych ryb?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sir Michael
|
 |
« Odpowiedz #18 : Luty 29, 2004, 14:47:13 » |
|
A gdzie masz zamiar trzymac narybek tych ryb? Załatwiłem do tego niewielkie akwarium. Dopóki nie podrosną (czyli nie zostaną sprzedane), powinno im wystarczyć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kapsel
|
 |
« Odpowiedz #19 : Luty 29, 2004, 16:33:40 » |
|
Kup 8 sztuk Danio Pręgowanego to są ryby stadne i dobrze im się zyje od 8 sztuk
|
|
|
|
|
|
Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
|
|
|
|
sir Michael
|
 |
« Odpowiedz #20 : Luty 29, 2004, 16:58:18 » |
|
Kup 8 sztuk Danio Pręgowanego to są ryby stadne i dobrze im się zyje od 8 sztuk Co do danio: napisałem ew. ( skrót od ewentualnie :wink: ). Doszedłem też do wniosku, że lepsze jednak byłyby gupiki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kapsel
|
 |
« Odpowiedz #21 : Luty 29, 2004, 20:32:33 » |
|
no gupiki tez ładne rybki ale mi sie jakoś znudziły i zostawiłe sobie tylk ote małe co się urodziły reszty się pozbyłem ale taki jest twój wybór:)
|
|
|
|
|
|
Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
|
|
|
|
sir Michael
|
 |
« Odpowiedz #22 : Marzec 01, 2004, 13:43:20 » |
|
Kup 8 sztuk Danio Pręgowanego to są ryby stadne i dobrze im się zyje od 8 sztuk Co do danio: napisałem ew. ( skrót od ewentualnie :wink: ). Doszedłem też do wniosku, że lepsze jednak byłyby gupiki  Ale w innym zbiorniku  :shock:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michał
|
 |
« Odpowiedz #23 : Marzec 01, 2004, 13:53:33 » |
|
myślę ze jest ok
dałbym nie 2 danio lecz przynajmniej 5
|
|
|
|
|
|
Błądzić to rzecz ludzka!?!
|
|
|
HaliBut
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #24 : Marzec 01, 2004, 19:54:47 » |
|
Ja mam 6 danio i chyba dobrze się czują. Zresztą ja powoli zmieniam obsadę akwa na neonki i kiryski. To są najfajniejsze rybki.
|
|
|
|
|
|
Carpe diem 
|
|
|
paulettino
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #25 : Marzec 01, 2004, 20:06:37 » |
|
Z tego co wiem to na 1 litr wody przypada 1 centymetr ryby. Oczywiście nie należy brać tego dosłowie. Przeciez nie weźmie sie 20 ryb po 3 cm. żyjących tylko w strefie przypowierzchniowej! Musisz sobie rozplanować jakie ryby jakei częście akwarium będą zajmowały, aby w dlaszej hodowli nie wchodziły sobie w droge, chodź z tego co widze rybki raczej spokojne wybierasz. Uważaj na brzanki jak inni wspominają mają one tendencje do obgryzania płet innym rybkom. Ale pamiętaj wiele jest gatunków brzanek i nie każda będzie polowała na płetwy innej!! Jeśli jednak zdecydujesz sie na brzanki staraj się unikać pokarmu w płatkach który będzie przypominał piękne płetwy gupika(ów). Zarówno kolorem jak i kształtem. To moze być jeden z powodów dlaczego gupiki są atakowane przez gupiki! Pzd. 
|
|
|
|
|
|
Możnaby godzinami patrzeć w ekran z rybami... zapraszam na GG
|
|
|
|
sir Michael
|
 |
« Odpowiedz #26 : Marzec 01, 2004, 20:22:38 » |
|
Z tego co wiem to na 1 litr wody przypada 1 centymetr ryby. Oczywiście nie należy brać tego dosłowie. Przeciez nie weźmie sie 20 ryb po 3 cm. żyjących tylko w strefie przypowierzchniowej! Musisz sobie rozplanować jakie ryby jakei częście akwarium będą zajmowały, aby w dlaszej hodowli nie wchodziły sobie w droge, chodź z tego co widze rybki raczej spokojne wybierasz. Uważaj na brzanki jak inni wspominają mają one tendencje do obgryzania płet innym rybkom. Ale pamiętaj wiele jest gatunków brzanek i nie każda będzie polowała na płetwy innej!! Jeśli jednak zdecydujesz sie na brzanki staraj się unikać pokarmu w płatkach który będzie przypominał piękne płetwy gupika(ów). Zarówno kolorem jak i kształtem. To moze być jeden z powodów dlaczego gupiki są atakowane przez gupiki! Pzd.  Hm... drobne przetłoczenie chyba by nie zaszkodziło :?:... na brzanki zdecyduje się jak kupię jeszcze jakieś akwarium albo za pare miesięcy jak opróżnie jedno z mieczyków (dodam je do tego z młodymi jak podrosną, była już kiedyś o nich mowa) i raków (z tym może być kłopot, ale stary uparł się, że mają być i koniec, mimo że sam widział jak konsumują brzanki różowe)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sir Michael
|
 |
« Odpowiedz #27 : Marzec 04, 2004, 20:54:11 » |
|
Heh, ciągle zmieniam zdanie:D
Zmienniak plamisty – 3 Gupik – 4 Danio pręgowany – 5 Molinezja – 3 Zbrojnik niebieski – 2
- jeszcze myślę nad czymś przebywającym na dnie i w środkowej strefie, doradźcie (ale tylko te łatworozmnażające się gatunki)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kapsel
|
 |
« Odpowiedz #28 : Marzec 04, 2004, 21:01:27 » |
|
może kirysek albo piskorki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sir Michael
|
 |
« Odpowiedz #29 : Marzec 04, 2004, 21:31:01 » |
|
piskorki i kiryski? W "Ty i Twoje akwarium" ( moja ulubiona lektura  ) piszą: Rozród: trudny - czy tak jest w praktyce :?:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|