Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: nowy początek starego...  (Przeczytany 4511 razy)
PA1972
Nowy
*

« : Wrzesień 29, 2006, 18:00:17 »

Witam, jestem na forum od dzisiaj... 15 lat temu miałem akwarium, potem nie było na nie czasu. Teraz mam dzieciaki 6 i 3 lata i chciałbym im założyć małe akwarium. mam zbiornik 50 x 30 x 30 i potrzebuję przypomnienia zasad akwarystycznych... Nastawiam się na najprostsze, tzn, molinezje, mieczyki, glonojady. Jakie powinno być podłoże, jakie rośliny dobrze rosną, ile ich ma być, ile rybek mogę wpuścić maksymalnie... z góry dziękuję.
męczykoń
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Wrzesień 30, 2006, 19:17:58 »

odpowiedzi na twe pytania znajduja sie na forum, ja ze swojej strony moge polecic oczywiscie bojowniki  Smiley
PA1972
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 30, 2006, 19:47:51 »

Bojowniki?! a coś wiecej o nich?
męczykoń
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 30, 2006, 20:18:14 »

duzo o tej rybce jest w dziale Azja
a tu niektore linki:
http://www.akwarium.mud.pl/bojowsyj.html
http://www.bojownik-syjamski.yoyo.pl/
http://www.bojownik.pl/index.php?act=module&module=gallery&cmd=si&img=388

wazne info: nie trzymac 2 samcow razem

wiele informacji mozna rowniez wyszykac na www.google.pl
pzdr.
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Wrzesień 30, 2006, 21:11:14 »

Podłoże średniej granulacji żwir. Rosliny zależą od ilości światła. Dla mieczyków za mały zbiornik. Napisz jakie oświetlenie. Wtedy będzie można pomysleć o roslinach i obsadzie.
bolek1pl
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 30, 2006, 21:29:43 »

Hej!najważniejsze żeby nie popełnic błedu początkującego akwarysty tzn.za duża obsada,rybki nie pasujące do litrażu akwa,za mało swiatła dla roślin.Ja bym mogł bym ci polecić do Twojego akwa z 10 neonów inessa,4 kiryski i 4 otoski.Żwir o granulacji 2-3 mm.Jak światło standardowe to kryptokoryny,żabienice i nurzańce.sam na swojej skórze przekonałem się że przy słabym świetle roślinki sobie nie radzą i nie chcą rosnąć!

Pozdro for all!!!
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Październik 01, 2006, 11:00:37 »

Nie zapomnij równiez o cyklu azotowym (dojrzewanie zbiornika), zbyt szybkie wpuszczenie może skończyć się niektórych gatunków śnięciem. Dobrze zorientuj się w sprawach technicznych, obecnie jest bardzo duży wybór, poczytaj opinie, popytaj, aby nie kupić bubla.

385 l - dyskowce
PA1972
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Październik 01, 2006, 14:58:11 »

ludzie, jesteście wspaniali!!! nie liczyłem na az taki odzew. DZIĘKUJĘ. Co do pytań zawartych w odpowiedziach, to jest to modułowe akwarium z fabrycznie wbudowanymi filtrami i gzałką, oświetlenie jarzeniowe, bedzie stać w słonecznym miejscu.Oczywiście prosiłbym baaardzo o kontynuację podpowiedzi.  pozdr. andrzej
męczykoń
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Październik 01, 2006, 17:45:03 »

zaraz, zaraz fabrycznie wbudowane? tzn, ze nie mozna odczepic? wytlumacz mi  Smiley
a co do slonecznego miejsca to radze uwazac zeby nie bylo za sloneczne, bo bedzie atak glonow i oczywiscie polecam jeszcze raz bojowniki  Cheesy
PA1972
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Październik 01, 2006, 18:57:13 »

fabrycznie, tzn. wszystko jest wkomponowane w pokrywę i tworzy estetyczną całość. co do bojowników, to jak by Pan widział zbiornik o takiej pojemności z takim właśnie gatunkiem? ile ryb, jakie rośliny i ile, jakie podłoże i miejsce usytuowania? ( o ile oczywiście mogę Pana o to prosić )
pozdr. andrzej
męczykoń
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Październik 02, 2006, 15:58:30 »

na forum nie trzeba sie zwracac per Pan  Wink
w zbiorniku 50x30x30 mozna spokojnie trzymac bojownika samca i kilka samic,
sa to ryby zroznicowane pod wzgledem kolorystycznym, daltego mozna naprawde ladnie skomponowac obsade,
jesli decyzja padnie juz na te rybki to polecam umiescic jakas niewileka grote (tak, aby nie psula ogolnie wygladu
akwa) lub mozna tez dac lodyge bambusa (u mnie sie to sprawdza i bojki chetnie tam wplywaja), oczywiscie musi byc tez dosyc duzo roslinek pomiedzy ktorymi bojowniki lubia buszowac
jest naprawde wiele mozliwosci na akwarium, wystarczy tylko w wolnym czasie siasc obejrzec na internecie roslinki, ich specyfike potem pojsc do zoologa i popytac sprzedawce i problem z glowy
aha i jeszcze jedno, odradzam jakis kolorowy zwirek, sam taki mialem, choc naturalny to jednak wygladalo to nieco abstrakcyjnie, a ja lubie wyglad normalnego akwarium, gdzie ryby czuja sie komfortowo, reszte radze sie dowiadywac w zoologicznym, tak aby nie bylo problemu ze ktos cos zle doradzil
pozdr.
PA1972
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Październik 02, 2006, 17:24:19 »

Tak właściwie to miałem godzinkę wolnego i zorientowałem się, że to chyba dobry wybór - podobno są wytrzymałe!!! Co do roślin to na takim zad... jak ja mieszkam są co prawda 2 sklepy zoologiczne, ale tam tylko potakują... Co radzilibyście posadzić i po ile w tym konkretnie zbiorniku - pytam o to szczególnie hodowców bojowników z dłuższym starzem. Myślałem o posadzeniu roślin w doniczkach i obsypaniu dna grubym żwirkiem, co o tym sądzicie? I tak już na koniec to ile tych samiczek waszym zdaniem...?
pozdr. andrzej
męczykoń
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Październik 02, 2006, 20:16:06 »

bojowniki sa bardzo wytrzymale, u mnie potrafil ponad miesiac nic nie zjesc,
proponowalbym ci 1samca+3samice , gdzy wieksza ilosc uniemozliwila byc ci posiadanie innych rybek (swiat akwariowy mimo wszystko nie konczy sie na bojkach  Wink )
posadzic radzilbym ci tzw standard, chociazby to co mam u siebie tzn.
Ludwigia repens, Alternathera reinecki , Alternathera rubra, Hygrophila "Thailand", Egeria densa, Cabomba carolinniana
oczywiscie nie kazda moze ci sie spodobac, wiec wybor nalezy do ciebie, dowiedz sie tez jakie wymagania maja te roslinki,
co do roslinek w doniczkach to wydaje mi sie ze zalezy to od tego jak duzy bedziesz mial zwir, jesli duzo bedzie drobniejszego to nie trzeba doniczek
PA1972
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Październik 02, 2006, 20:29:27 »

Na wymienione rośliny rzucę okiem, ale co do innych ryb w tym akwarium to może jakaś podpowiedź w kwestii gatunku i ilości...?
pozdr.
PA1972
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Październik 03, 2006, 15:53:32 »

Wiecie co, ręce opadają... Byłem w zoologicznym i powiedziano mi, że mam zastosować preparaty przez nich podane, i od razu do kranówy ryby wpuszczać... że uzdatniają, klarują, odczyn dopasowują... robili mnie w konia, czy też na prawdę jak je zastosuje to będzie lepiej niż urządzić akwarium, z tydzień bez ryb niech pofunkcjonuje i wpuszczać ryby?
W sumie jestem za postępem, ale to jakoś do mnie nie przemawia...
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: