miska297
Nowy

|
 |
« : Luty 27, 2004, 13:30:04 » |
|
Witam Pisze bo mam problem (jak chyba kazdy kto pisze na tym forum).Moje pielegnice a mam zebry sajiki i severum po calkowitej wymianie wody i wystroju akwarium zaczely sie zachowywac dziwnie.Zaczely sie strasznie obijec o akwarium jakby sie czegos baly a zwlaszcza jak ktos przechodzi kolo akwarium wtedy to jest jeszcze gorzej. Zupelnie nie wiem co im moze bym,mam je juz rok i pierwszy raz zauwazylam takie zachowanie. Prosze o porady bo zaczynam sie bac ze sie pozabijaja nawzajem!!!!!!!!!!!!!! :cry:
|
|
|
|
|
|
Dominika
|
|
|
|
Tomlsv
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 27, 2004, 16:19:41 » |
|
A dlaczego wymieniłaś całą wodę  ? Zapewne sa przez to i przez zmianę dekoracji mocno zdezorientowane i przestrzaszone, teraz mogą sie bac wszystkiego póki sie nie oswoją z nowymi warunkami i póki woda sie nie przystosuje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
miska297
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 27, 2004, 17:19:50 » |
|
wszystko byloby ok gdyby to by pierwszy raz(ta calkowita podmiana nie byla tylko dlatego ze tak mi sie chcialo) (naprawde byla konieczna).Ispotkalam sie z takim zachowanie pierwszy raz wszystko jest ok jak nikt kolo nich nie stoi ale jak sie tylko przejdzie nastepuje istny szal.A na domiar zlego tak zachowuja sie tylko zebry severum jest tak samo spokojna jak zawsze.czekam na dalsze pomysly ip przyczyny takiego zachowania u moich ryb :?
|
|
|
|
|
|
Dominika
|
|
|
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 27, 2004, 20:32:21 » |
|
są po prostu cholernie zestresowane. a co to za powód że zmiana całej wody była konieczna i to nie pierwszy raz?
|
|
|
|
|
|
gg:1384140  
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 27, 2004, 20:33:04 » |
|
Gwałtowne zmiany parametrów wody (a przy całkowitej wymianie nie da się tego uniknąć) powodują stres u ryb i ja bym to stawiał jako główną przyczynę.
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
miska297
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 28, 2004, 13:47:19 » |
|
Wszystko rozumiem,tylko jestem bardzo zdziwiona. Jesli chodzi o podmiane,to byla konieczna dlatego,ze mialam ogromny balagan bo wylawialam narybek z ktorym rodzice nie mogli sobie poradzic(przez 2 miesiace byl w ogolnym i zebry doprowadzily do tego ze zostalo 12szt-wtedy to postanowilam je odlowic)a chyba kazdy kto odlawial mlode wie jak potem wyglada akwarium.Dlatego potrzebna byla ta wymiana,a jesli chodzi o to"ze to nie pierwszy raz"to chodzilo mi o to ze kiedys jak im wymienilam cala wode z 6 miesiecy temu tak sie nie zachowaly i zastanawialam sie dlaczego teraz sie tak zachowuja.Od podmiany minal juz tydzien ale ich zachowanie sie nie zmienilo,chyba nie mozliwe aby nadal byly zestresowane albo nie mogly przyzwyczaic sie do parametrow?    ? 
|
|
|
|
|
|
Dominika
|
|
|
miska297
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 28, 2004, 13:51:26 » |
|
Jeszcze dziwi mnie to ze tak zachowuja sie tylko zebry.sajki i severum spokojne jak zawsze
|
|
|
|
|
|
Dominika
|
|
|
xmen
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 28, 2004, 13:53:50 » |
|
rybki sa w stresie za często wymieniasz im cała wode, właściwie to wogule sie nie powinno wymieniac całej wody, ponieważ zbyt nagle zmieniaja sie parametry wody. i Nie rozmumiem czemu musiałas cała wode wymieniac , miałem okazje pare razy łapac młode u siebie, woda lekko sie zmąciła ale po jakichs 4-5 h filt juz wszystko przefiltrował i woda była czysta jak wcześniej, wiec nie widze tu powodu by wymieniac całość
|
|
|
|
|
|
Malawi - to jest to 
|
|
|
xmen
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 28, 2004, 13:55:36 » |
|
może ta parametry im nie odpowiadaja, a moze dwa tygonie to dla nich za krótko
|
|
|
|
|
|
Malawi - to jest to 
|
|
|
miska297
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 28, 2004, 14:04:46 » |
|
samo lapanie mlodych nie bylo takie tragiczne tylko zachowanie zeber.Jak sie porozplywaly mlode normalnie tak je atakowaly ze ojciec broniac ich doznal strasznych kontuzji,zebry dostaly wtedy jakiegos szalu wiec zeby nie stracic wszystkich malych (a byl to moi pierwszy narybek ktorzy przezyl wiecej niz 3 tyg,wiec bardzo chcialam zeby przezyl)dlatego powyjmowalam wszytkie kamienie rosniny i wogole wszystko gdzie moglyby sie te male pochowac i wtedy postanowilam ze wymienie wode,bo i tak juz mialam syf!!! :?
|
|
|
|
|
|
Dominika
|
|
|
Ancis
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 28, 2004, 22:51:44 » |
|
Witam. U moich pawiookich zauważyłem podobne objawy z tym że największa z nich ma na boku ranę, kawałek ciała bez łusek i nie wiem co to może być. Znajomy polecił mi Sera bactopur. Dodałem i nie ma poprawy. Jak podchodze do akwarium uciekają pod filtr, a gdy nadchodzi pora karmienia to szaleją przy przedniej szybie i się nie boją. Nie wiem co to może być i prosze o pomoc. Dodam jeszcze że w zbiorniku są też bocje i glonojady którym nic nie dolega, a z tego co czytałem po bocjach najszybciej można zaobserwować czy coś niedobrego dzieje się w zbiorniku. A może to pawiookie leją się między sobą :?:
|
|
|
|
|
|
240l- zbrojniki,bocje,ramirezy,uaru 25l - ikra ramirezek ( może coś z tego będzie )
|
|
|
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny
|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 28, 2004, 22:53:21 » |
|
a tobie, jakby zabierali ci dziecko, to by nie odbiło? pielęgnice opiekuja się potomstwem i dlatego nazywają się pielęgnicami. mieszajać w baniaku wywołałaś stres, który pogłębiony został utratą potomstwa. a że wcześniej tak nie było... to teraz wiesz że może tak być. a zmiana całej wody, to fatalny pomysł. gdyby to nie były pielęgnice, to słabsza obsada pewnie by odeszła do krainy wielkich jezior.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 29, 2004, 15:43:52 » |
|
Moje sawerum są spokojne jak baranki, jedzą z ręki i wręcz możesz je głaskać ale czasami też potrafią się przestraszyć wystarczy zbyt agresywny ruch przy akwa i woda się leje.
|
|
|
|
|
|
 385 l - dyskowce
|
|
|
miska297
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 29, 2004, 16:01:56 » |
|
a tobie, jakby zabierali ci dziecko, to by nie odbiło? pielęgnice opiekuja się potomstwem i dlatego nazywają się pielęgnicami. mieszajać w baniaku wywołałaś stres, który pogłębiony został utratą potomstwa. a że wcześniej tak nie było... to teraz wiesz że może tak być. a zmiana całej wody, to fatalny pomysł. gdyby to nie były pielęgnice, to słabsza obsada pewnie by odeszła do krainy wielkich jezior. Goral ale to to nie chodzi o sajki ktore maja narybek bo ta para wraz a narybkiem zostala przelozona do innego akwa.Chodzi o zachowanie zeber,ktory wpadly w szal w piatek tydzien temu, akwarium to bylo pole bitwy doslownie bo chcialy dostac sie do narybku i dlatego go wylowilam bo zeber jest 6 sz i para rodzicow napewno nie poradzilaby sobie z upilnowaniem narybku napewno by go zjadly.Chodzi tylko i wylacznie o zachowanie zeber ktore nadal szaleja po calym akwarium a ostatnio zauwazylam ze tak sie ganiaja ze niektore to wyskakuja nad wode dobrze ze akwarium jest przykryte.
|
|
|
|
|
|
Dominika
|
|
|
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 01, 2004, 19:36:56 » |
|
pielęgnice to ryby terytorialne, a zebry dodatkowo są dość agresywne. w jednym baniaku możesz trzymać parę. jeśli ci urosły, to nic dziwnego że się ganiają. natury nie oszukasz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|