Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: żarówki energooszczędne  (Przeczytany 6733 razy)
Tomek
Nowy
*

« : Luty 25, 2004, 20:22:06 »

czy można je stosować (mój kumpel sobie chwali) może ktoś wie gdzie można sprawdzić jakie mają widmo świetlne?
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 25, 2004, 20:39:26 »

Każdą można zastosować, tylko nie zawsze jest sens.Świetlówki kompaktowe mają temp. barwową wynoszącą 2700 K, to trochę mało biorąc pod uwagę że barwa światła w różnych porach przedstawia sie następująco:  
światło słoneczne przed godz. 9      ok. 4800 K
światło słoneczne w godz. 9-15      5400-5900 K
światło słoneczne po godz. 15        ok.  4900 K.
Jeśli już to ja bym zastosował jako oświetlenie uzupełniające np. doświetlenie boków akwa, napewno nie jako oświetlenie podstawowe.

385 l - dyskowce
Ted
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 26, 2004, 08:25:53 »

Dokładni po zastosowaniu lamp energooszczędnych roślinki leciały jedna za drugą fajnie to wygląda ale do roślin sie nie nadaje
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 26, 2004, 09:29:05 »

Myślę, że nie wszystkie mają 2700K, widziałem już kompakty dające różny odcień światła. Ja stosuję jako dodatek.

Na pewno jednak przyda się ich elektroniczny zapłon do podłączenia do zwykłych świetlówek, zważywszy, że taki kompakt można kupić już za 10 zł. Ja stosuję tylko takie stateczniki.

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
siakal
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 26, 2004, 09:53:18 »

ja stosuje energooszczędne jako podstawowe oswietlenie, zasilam co2 i rosliny jada w góre, np. nurzaniec potrafi urosnąc w ciągu doby 1,5 cm!!!!!!!!!!!!!!!!!! jakbym tego nie widział to bym nie uwierzył. ważne by 0.5 W przypadało na litr wody!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Aqwa to niezłe klimaty, nigdy nie wiadomo co sie wychoduje...Wink
Tomek
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 26, 2004, 16:38:34 »

Cytat: Admin

Na pewno jednak przyda się ich elektroniczny zapłon do podłączenia do zwykłych świetlówek, zważywszy, że taki kompakt można kupić już za 10 zł. Ja stosuję tylko takie stateczniki.

A jak to podłączyłeś?
siakal
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 26, 2004, 18:07:10 »

połączyłem to zwykłym łaczem szeregowym, beż żadnych bajerów. żarówki kupiłem w jednym z hipermarketów w rzeszowie po promocji :lol: Naprawde swietny interes;))))))) Do akwa leje PlantaMin tetry, i żelazo tropicala, co tydzien po podmianie wody, co2 uzyskuje z bimbrowni, gaz rozpuszczam przez kamień napowietrzający.... Ale mysle już nad prawdziwym dyfuzorem....... Powodzenia w hodowli roslinek;)))))))

pbern
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Luty 26, 2004, 22:49:03 »

ten sie przyda...
http://akwa54.fm.interia.pl/dlawik.htm

co do ceny to jakies drogie kupiles... ja 20W kupowalem po ~4zl.. a 30(35W) po okolo 7
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Luty 27, 2004, 01:37:31 »

Najtańsze jakie widziałem były 18W po 5 zł, ale najlepsze efekty daje wykorzystanie układów firmowych - najtrwalej działają mi z żarówek osrama, nawet jak świetlówka mi się przepaliła to mogłem ją wymienić i dalej działa Smiley

Ale żarówki 35W i w dodatku po tej cenie to moje marzenie, bo niedługo chyba będę musiał zamontować świetlówki 36W. Gdzie można to dostać?

Pozdrawiam
Admin
pynia
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Luty 27, 2004, 09:04:29 »

Witam!
Jak takie żarówki energooszczędne są chronione przed ochlapaniem i wilgocią?

pozdrawiam, Agnieszka
60l: para ramirezek, 16 neonów Innesa, 5 neonów czarnych, 3 kiryski pstre, 1 otosek.
siakal
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Luty 27, 2004, 09:33:00 »

Nie są chronione, pracuje nad tym.Wink))) Ale narazie nic im nie grozi, są na odpowiedniej wysokości, wiec tak bardzo na nie nie chlapie. Ale pracuje nad obudowaniem ich, wtedy światło nie bedzie sie zmieniać z powodu zabrudzeń na żarówce...

pynia
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Luty 27, 2004, 10:26:31 »

Cytat: siakal
Nie są chronione, pracuje nad tym.Wink))) Ale narazie nic im nie grozi, są na odpowiedniej wysokości, wiec tak bardzo na nie nie chlapie.

A jaka jest ta odpowiednia wysokość??
Pomyślałam, że można by pod żarówkami umieścić taflę szklaną lub pleksi przymocowaną do pokrywy

pozdrawiam, Agnieszka
60l: para ramirezek, 16 neonów Innesa, 5 neonów czarnych, 3 kiryski pstre, 1 otosek.
Leon
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Luty 27, 2004, 18:34:42 »

Można, jak najbardziej ja mam w dwóch akwa zamontowane żarówki energooszczędne 15W=75W i rośliny mają sie dobrze Cheesy odkąd je mam żadna z roślinek niezmarniała.

Poza czernią międzygwiezdnej pustki leży domena chaosu
pbern
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Luty 27, 2004, 21:59:07 »

Cytat: Admin

Ale żarówki 35W i w dodatku po tej cenie to moje marzenie, bo niedługo chyba będę musiał zamontować świetlówki 36W. Gdzie można to dostać?

kurcze nie moge znalezsc tych tanszych ale tutaj masz po 9zl.. 35W

http://allegro.pl/show_item.php?item=21734048

ja sie zastanawiam czy do rury 25W takich nie zamontowac... by jakos zapas mocy byl...

zreszat teraz skupiam sie na sterowaniu oswietleniem przez jakis prosty uklad...

bo chce zrobic sterowanie w nastepujacy sposob:
8:30 - Oceanic Blue (18W)
9:30 - Oceanic Color (18W)
10:00 - AquaGlo (25W)

Wylacznie
19:00 - AquaGlo
20:00  - Oceanic Color
24:00 (lub pozniej bo ona jest po to bym mogl obserowowac podopiecznych) Oceanic Blue

Czy taki uklad jest ok?
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Luty 28, 2004, 00:57:12 »

Dzięki za info!

Takie stopniowe wyłączanie można prosto zrobić kupując 3 wyłączniki czasowe, które są dość tanie.
Tylko zastanawiam się czy nie za krótkie te czasy. No i ja bym zrobił odstępy co 30min i fazę max oświetlenia wydłużył.

Pozdrawiam
Admin
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: