Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: MGSO4x7H2O  (Przeczytany 2287 razy)
Piotrek1
Stały użytkownik

« : Lipiec 26, 2006, 17:54:40 »

Witam  Smiley
Szukałem na forum, ale nic nie ma o tym, chciałem się dowiedzieć jak zrobić nawóz z MGSO4x7H2O czyli ile go rrozpuścić i w jakiej ilości wody no i jak podawać do akwa, wie  moze ktoś? będe bardzo wdzięczny za info

hmmm sorki troche się pośpieszyłem, zapomniałem, ze mam kalkulator do tej soli  Embarrassed  to teraz tylko chciałbym się dowiedzieć na jakim poziomie trzeba utrzymywać MG,  reszte wiem juz  Smiley  i czy podaje się raz na tydzień czy codzienna dawka  Huh
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2006, 18:06:14 wysłane przez Piotrek1 » Zapisane
Piotrek1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Lipiec 28, 2006, 19:02:29 »

juz znalazłem odpowiedź na innym forum, poprostu chodzi o to zeby był stosunek Ca/Mg -  3-4/1 wtedy jest optymalna ilość Mg, to tak dla tych co by chcieli wiedziec  Wink 
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #2 : Sierpień 11, 2006, 18:56:02 »

A jak ten stosunek sprawdzać ?

Piotrek1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Sierpień 11, 2006, 19:16:28 »

znaczy sprawdzac to pewnie tylko testami, ale ja taki stosunek otrzyumje za pomocą własnie kalkulatorów od Sebastina łatwo wyliczyc  Smiley
a czy rzeczywiscie jest taki w moim akwa to nie wiem Sad
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #4 : Sierpień 11, 2006, 23:27:12 »

testów na Ca nie ma, na Mg zapewne też nie. Może jakies laboratoryjne ale nawet ne chcę wiedziec ile kosztują Wink

Zastanawia mnie to że oczywiście moge sobie wg kalkulatora podać te pierwiastki w odpowiednich proporcjach i jeśli podam je do czystej osmozy to pewnie wszystko bedzie cycuś. Problem pojawia się przy nawożeniu wody wodociągowej, oraz przy podawaniu do wody kolejnych dawek nawozu, poniewaz w zasadzie nie wiadomo ile czego jeszcze w wodzie zostało, a rózne pierwiastki sa absorbowane przez ziele w róznym tempie. kolejna niewiadoma to częstotliwość podawania. Mowi się że tego ma byc X ppm a tamtego Y ppm. Ale jak często mam podawać? X ppm dziennie ? tygodniowo ? co podmianę ?

Piotrek1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Sierpień 12, 2006, 12:25:39 »

No ja właśnie używam w akwa tylko wode ro, mam małe akwa, więc pozwalam sobie na to a jezeli chodzi o wode z kranu to nie wiem  jak się to robi, na SRWiA czytam dużą wątków o naożeniu i oni podają te wszystkie makro i mikro obserwując kondycje roslin, coś wspaniałego, chciałbym tak kiedyś się nauczyc i samemu tworzyć nawozy , jest to moim marzeniem Smiley , ja chyba spróbuje tak robic, ze zrobie sam nawóz PMDD i potem poprostu bede patrzył co jak reaguje, jak nie bede zadowolony to tak jak piszą na SRWiA ze podwajają dawke jednego pierwiastka czekają dwa tygodnie jak to nie to , to robią to z następnym a oczywiscie ten pierwszy wraca do normy i tak dalej  Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: