Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Kaskady  (Przeczytany 6934 razy)
HaliBut
Zainteresowany
**

« : Luty 23, 2004, 17:10:58 »

Co sądzicie o kaskadach?? Są one znacznie tańsze ok kubełków  więc  zastanawiam się czy niemożna by zastosować ich w 126l malawi??

Carpe diem Smiley
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #1 : Luty 23, 2004, 17:13:27 »

ja miałem aquaclear 150 w takim baniaku. jako biologiczny był ok, ale mechanicznie wspomagałem go wewnętrznym aquashutem 600.

gg:1384140
HaliBut
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Luty 23, 2004, 17:18:21 »

A jak tam z wkładami ile miejsca na nie?? Ile dałeś za ten filtr?? Czy wew jest konieczny wolałbym chyba dwie kaskady(nie zajmują miejsca w akwa).

Carpe diem Smiley
HaliBut
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Luty 23, 2004, 18:59:27 »

A jeszcze jedno. Czy opłaca się kupować osobno grzałkę i termostat?? Zauważyłem że różnica w cenie jest duża(termostat 20 zł grzałka 6 zł a grzałka z termostatem 100W 75 zeta Jagera). Jak działa ten patent?? Czy grzałka jest podłączona do termostatu?? Czy termostat jest w wodzie??

Carpe diem Smiley
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #4 : Luty 23, 2004, 19:06:32 »

AD. Grzełki i termostatu - To jest bardzo proste . Ja chwale sobie to rozwiąznie. wygląda to tak : termostat z pokrętłem do nastawu temperatury masz nazewnątrz , od niego wychodza dwa kable jeden do sieci a drugi to czujka do akwa (powinna się znajdować jak najdalej od grzałki) w samej obudowie termostatu znajduje się gniazdko do którega podłącza się grzałkę (można dołożyć rozdzielacz i podłączyć kilka zwykłych grzałek) termostat utrzymuje stała trmp wody + - 1*C Po za tym mamy łatwy dostęp do ustawień temp. jeśli chcemy podnieść temp wody Smiley polecam bo grzałeczki tanie a termostat da się naprawiać w razie awarii.

112,25
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 23, 2004, 19:06:44 »

Osobny termostat przechowuje sie na zewnatrz baniaka. Od niego tylko wlozony jest czujnik (kabelek) do akwa.
Jezeli chcesz  grzalke z termostatem to mozesz kupic grzalke skalara, a cena jest o wiele nizsza. Ma ona termostat umieszczany na zewnatrz baniaka. Nie mam takiej, ale ci ktorzy ja maja to je chwala chocizaby z tego powody, ze nie trzaba rak moczyc przy ustawianiu temp.

pozdrawiam
asmi
HaliBut
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Luty 23, 2004, 19:12:19 »

Tak to mnie najbardziej wkuża ,że trzeba wyciągać grzałkę by zmienić temp. zwłaszcza teraz kiedy roślinki zarastają powoli grzałkę.

Carpe diem Smiley
Tomek
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Luty 23, 2004, 20:38:47 »

mam 70 l akwa i mój obecny filterek niestety jest już bardzo zużyty a pozatym jest troche za słby i tak się zastyanawiam czy przypadkiem nie kópić kaskady ale czy warto jest droższa może ktoś porównywałby  który jest lepszy albo do czego się lepiej nadaje.
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #8 : Luty 23, 2004, 21:32:15 »

Tomek, a jaki filterek masz?, bo może wystarczy gąbke wymienić?

Sławek
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Luty 24, 2004, 07:35:38 »

Grzałki firmy "Skalar" doskonale zdają egzamin.Ostatnio kupiłem kolejną-50  W za 38 zł.
GP
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Luty 24, 2004, 09:02:52 »

Ja mam AquaCleara 300 - chyba mało popularny, ale są jeszcze większe (500). Miałem problem z wycięciem pokrywy. Umieściłem go z boku akwarium. Między oprawkami świetlówek, a filtrem jest dokładnie 1 mm luzu. Długo mierzyłem i zastanawiałem się czy w ogóle ciąć pokrywę, bo nie byłem pewien czy się zmieści. Pokrywa to AquaEl 100x40 - producent niestety nie przewidział miejsca. Na dłuższej części akwarium z kolei są wzmocnienia szklane, więc nie było wyjścia. Filtr jest bardzo wydajny - chyba za bardzo, po czyszczeniu jest za duży przepływ wody; jak się trochę zapcha wtedy jest OK. Myślę, żeby spróbować zwiększyć regulację. Jest tam w filtrze przy wirniku taki ząbek ograniczający przesuw rurki do minimum - spróbuję go trochę podciąć. Poza tym filtr jest OK. Wypełniony jest watą perlonową i keramzytem.

375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
HaliBut
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Luty 24, 2004, 10:01:09 »

To już nie wiem co robić. Nie miał bym takiego problemu jak GP ponieważ sam zamieżam robić pokrywę więc uwzględnił bym miejsce na filtr. Z drugiej strony zastanawiałem się nad kubełkiem Eheima 2213+ classic ale to koszt ok 300 zeta czyli tyle co baniak i pokrywa.

Carpe diem Smiley
Tomek
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Luty 24, 2004, 16:28:52 »

Góral mam coś takiego ( http://onet.allegro.pl/show_item.php?item=21699047 ) nie wiem jak on się nazywa ale jest identyczny jak ten na zdjęciu na tej aukcji
Tomek
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Luty 24, 2004, 16:36:49 »

co sądzicie o kupowaniu używanych filtrów?
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #14 : Luty 24, 2004, 17:34:27 »

zdejmij ten klosz i zapodaj nową gąbkę. jako mechaniczny powinno jeszcze podziałać. a kaskadę możesz dołożyć swoją drogą.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: