HaliBut
Zainteresowany

|
 |
« : Luty 23, 2004, 17:10:58 » |
|
Co sądzicie o kaskadach?? Są one znacznie tańsze ok kubełków więc zastanawiam się czy niemożna by zastosować ich w 126l malawi??
|
|
|
|
|
|
Carpe diem 
|
|
|
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 23, 2004, 17:13:27 » |
|
ja miałem aquaclear 150 w takim baniaku. jako biologiczny był ok, ale mechanicznie wspomagałem go wewnętrznym aquashutem 600.
|
|
|
|
|
|
gg:1384140  
|
|
|
HaliBut
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 23, 2004, 17:18:21 » |
|
A jak tam z wkładami ile miejsca na nie?? Ile dałeś za ten filtr?? Czy wew jest konieczny wolałbym chyba dwie kaskady(nie zajmują miejsca w akwa).
|
|
|
|
|
|
Carpe diem 
|
|
|
HaliBut
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 23, 2004, 18:59:27 » |
|
A jeszcze jedno. Czy opłaca się kupować osobno grzałkę i termostat?? Zauważyłem że różnica w cenie jest duża(termostat 20 zł grzałka 6 zł a grzałka z termostatem 100W 75 zeta Jagera). Jak działa ten patent?? Czy grzałka jest podłączona do termostatu?? Czy termostat jest w wodzie??
|
|
|
|
|
|
Carpe diem 
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 23, 2004, 19:06:32 » |
|
AD. Grzełki i termostatu - To jest bardzo proste . Ja chwale sobie to rozwiąznie. wygląda to tak : termostat z pokrętłem do nastawu temperatury masz nazewnątrz , od niego wychodza dwa kable jeden do sieci a drugi to czujka do akwa (powinna się znajdować jak najdalej od grzałki) w samej obudowie termostatu znajduje się gniazdko do którega podłącza się grzałkę (można dołożyć rozdzielacz i podłączyć kilka zwykłych grzałek) termostat utrzymuje stała trmp wody + - 1*C Po za tym mamy łatwy dostęp do ustawień temp. jeśli chcemy podnieść temp wody  polecam bo grzałeczki tanie a termostat da się naprawiać w razie awarii.
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 23, 2004, 19:06:44 » |
|
Osobny termostat przechowuje sie na zewnatrz baniaka. Od niego tylko wlozony jest czujnik (kabelek) do akwa. Jezeli chcesz grzalke z termostatem to mozesz kupic grzalke skalara, a cena jest o wiele nizsza. Ma ona termostat umieszczany na zewnatrz baniaka. Nie mam takiej, ale ci ktorzy ja maja to je chwala chocizaby z tego powody, ze nie trzaba rak moczyc przy ustawianiu temp.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
HaliBut
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 23, 2004, 19:12:19 » |
|
Tak to mnie najbardziej wkuża ,że trzeba wyciągać grzałkę by zmienić temp. zwłaszcza teraz kiedy roślinki zarastają powoli grzałkę.
|
|
|
|
|
|
Carpe diem 
|
|
|
Tomek
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 23, 2004, 20:38:47 » |
|
mam 70 l akwa i mój obecny filterek niestety jest już bardzo zużyty a pozatym jest troche za słby i tak się zastyanawiam czy przypadkiem nie kópić kaskady ale czy warto jest droższa może ktoś porównywałby który jest lepszy albo do czego się lepiej nadaje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny
|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 23, 2004, 21:32:15 » |
|
Tomek, a jaki filterek masz?, bo może wystarczy gąbke wymienić?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sławek
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 24, 2004, 07:35:38 » |
|
Grzałki firmy "Skalar" doskonale zdają egzamin.Ostatnio kupiłem kolejną-50 W za 38 zł.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
GP
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 24, 2004, 09:02:52 » |
|
Ja mam AquaCleara 300 - chyba mało popularny, ale są jeszcze większe (500). Miałem problem z wycięciem pokrywy. Umieściłem go z boku akwarium. Między oprawkami świetlówek, a filtrem jest dokładnie 1 mm luzu. Długo mierzyłem i zastanawiałem się czy w ogóle ciąć pokrywę, bo nie byłem pewien czy się zmieści. Pokrywa to AquaEl 100x40 - producent niestety nie przewidział miejsca. Na dłuższej części akwarium z kolei są wzmocnienia szklane, więc nie było wyjścia. Filtr jest bardzo wydajny - chyba za bardzo, po czyszczeniu jest za duży przepływ wody; jak się trochę zapcha wtedy jest OK. Myślę, żeby spróbować zwiększyć regulację. Jest tam w filtrze przy wirniku taki ząbek ograniczający przesuw rurki do minimum - spróbuję go trochę podciąć. Poza tym filtr jest OK. Wypełniony jest watą perlonową i keramzytem.
|
|
|
|
|
|
375 l. 6x36 W, CO2, 20xRasbora Klinowa, 4x Neon Inessa, 6x Barwieniec Czarny, 6xDanio pręgowane, 3xKirys Spiżowy, 2x Kosiarka, 2x Glonojad, 2x Molinezja
|
|
|
HaliBut
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 24, 2004, 10:01:09 » |
|
To już nie wiem co robić. Nie miał bym takiego problemu jak GP ponieważ sam zamieżam robić pokrywę więc uwzględnił bym miejsce na filtr. Z drugiej strony zastanawiałem się nad kubełkiem Eheima 2213+ classic ale to koszt ok 300 zeta czyli tyle co baniak i pokrywa.
|
|
|
|
|
|
Carpe diem 
|
|
|
|
|
Tomek
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 24, 2004, 16:36:49 » |
|
co sądzicie o kupowaniu używanych filtrów?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny
|
 |
« Odpowiedz #14 : Luty 24, 2004, 17:34:27 » |
|
zdejmij ten klosz i zapodaj nową gąbkę. jako mechaniczny powinno jeszcze podziałać. a kaskadę możesz dołożyć swoją drogą.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|