Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: killer na gupiki  (Przeczytany 5320 razy)
anna
Nowy
*

« : Czerwiec 25, 2006, 19:44:33 »

miałam  akwarium roślinne( 64l)  i było fajnie, przygarnełam 2 guramii dwupl. i 4 gupiki ( miały skończyć w WC), dokupiłam  3 kiryski i glonojada i po jakimś czasie z 4 gupików zrobiło sie spore stado, potrzebuje rybę kt. robiła by porządek z młodymi, tym bardziej ,że niektóre rodzą się   z deformacjami (chów wsobny). Potrzebuję małej bardzo drapieżnej rybki,a moze ktoś wymyśli jakieś rozwiązanie, ja  nie mam pomysłu więc zwracam się o pomoc do Was
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 25, 2006, 19:55:12 »

Na male gupiki powinno sie rzucic wszystko co jest wieksze od nich Cheesy mozesz ich uzyc jako zywy pokarm, gurami powinny zrobic porzadek Cheesy. jak nie to kup kilka brzanek sumatrz. (tylko nie moga byc razem z gurami, bo gryza im pletwy) albo innych kąsaczy (bystrzyki, neonki, razbory) nie naraz oczywiscie  Cheesy, albo bojownika. Albo oddaj poprostu gupiki do sklepu zoologicznego albo komus kto ma akwarium, na pokarm chociazby.

anna
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 25, 2006, 20:21:10 »

problem w tym ,że młode maja duzo kryjówek , korzeń obrośniety mchem, dużo roślin ,szczeliny miedzy kamieniami,  odławianie nic nie daje, tylko mam po tym bałagan, małe  są bardzo szybkie!!!!  Chetnie bym oddała gupiki, ale nie ma chętnych.
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 25, 2006, 20:41:46 »

U mnie też chętnych na gupiki nie było, dopiero xenentodon sobie radził, ale nie polecam. Za mały zbiornik i mogłoby sie nie tylko na gupikach skończyć. Pomocna może być krewetka wielkoramienna, co prawda trudna do zdobycia, ale poszukać w większych zklepach zoo, zwłaszcza jesli maja spory wybór krewetek. Moje w tej chwili maja po 8 i 5 cm i to jeszcze nie jest wielkość maksymalna. W każdym razie 3 cm prętnik skończył jako przekąska. Gatunek macrobrachium, ja mam akurat macrobrachium tiwari.
mewiik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 25, 2006, 22:20:18 »

Ja osobiście polecam Ci przeźroczki. To są niezłe kilerki na małe rybki, a nie rosną zbyt duże. Agresywne też zbytnio nie są.
Możesz jeszcze dokupić "do przeźroczki/czek" szczupieńczyki. One doskonale radzą sobie z małymi rybkami.
Wtedyszczupieńczyki wezmą górę a przeźroczki środek i może dół.
Ps. Ale dlaczego chcesz je zabijać. Zawsze możesz je sprzedać Grin
Pozdrawiam papa

Akwarium 200l, obsada:
6x Cleithracara maronii, 2x Poecilia sphenops, 5x Corydoras paleatus, 2x Ancistrus dolichopterus, 2x Acanthopsis choirorhynchus;
Akwarium 45l, obsada:
47x Poecilia sphenops (mini), 3x Caridina babaulti;
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 25, 2006, 23:26:25 »

(...) kup kilka brzanek sumatrz. (...) albo innych kąsaczy (bystrzyki, neonki, razbory) nie naraz oczywiscie 
brzanki i rasbory nie są kąsaczami  Wink Grin

Co do rybki, która będzie polowała na narybek, polecam bojowniki.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 26, 2006, 07:55:30 »

Nasz przychówek małych molinezji i gupików wrąbały skalary. Mimo kryjówek wycieły w pień cały narybek. Tylko 60 l akwarium jest dla nich troszkę za małe...

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
miziel
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 26, 2006, 08:39:22 »

Z tego co czytalem role killera dla malego narybku moze pelnic kirysnik
 http://akwafoto.pl/baza.php?view3=gatunek&gat=00131 - oto opis i zdjecia. mialem go i jezeli ci podrosnie mozesz go oddac ( nie rosnie szybko ) powinien ci "starczyc" na ok rok do 2 lat jak znajde wiecej info na jego temat to dam znac podro

Mam akwa 45L i 28.08 bedzie obchodzilo 3 urodziny
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 26, 2006, 10:29:26 »

Pielęgniczki boliwijsie też swoje zrobiły jako, że młode rybcie na początku opadają na dno a one właśnie żerują przy dnie, także miały frajdę. A skalary wycieły to co zaczynało pływać

bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 27, 2006, 12:31:45 »

Z tego co czytalem role killera dla malego narybku moze pelnic kirysnik
 http://akwafoto.pl/baza.php?view3=gatunek&gat=00131 - oto opis i zdjecia. mialem go i jezeli ci podrosnie mozesz go oddac ( nie rosnie szybko ) powinien ci "starczyc" na ok rok do 2 lat jak znajde wiecej info na jego temat to dam znac podro

i tu sie mylisz !!!!! moje kirysniki zupelnie nie zwracaja uwagi na gupiki !!!!! a dobrymi wyzeraczami sa żałobniczki !!!!! zreszta z tego co tu widze to ile osob tyle opinii wiec jest z czego wybierac Grin

8317910

miziel
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 27, 2006, 13:22:52 »

mowie co czytalem ,poniewaz zawsze jak mam male staram sie chodowac i potem je sprzedac

Mam akwa 45L i 28.08 bedzie obchodzilo 3 urodziny
anna
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 27, 2006, 21:04:19 »

problem mam już częściowo rozwiązany , odłowiłam samice i dałam je do innego akwarium. Posadzę im kryptokorynę żeby młode nie miały kryjówek.
lester001uk
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 28, 2006, 15:21:39 »

anna,
szczupienczyk pregowany jest dobry, dosc ladna rybka i rosnie tylko do 8 cm.Mam jednego i moge zagwarantowac ze ci wszystki gupiki zje.
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 28, 2006, 16:49:23 »

anna,
szczupienczyk pregowany jest dobry, dosc ladna rybka i rosnie tylko do 8 cm.

jak juz cos to do 12cm, ale to prawda ze on tez jest bardzo dobry na mlode gupiki Grin

8317910

anna
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 28, 2006, 20:24:32 »

szczupieńczyki to świetne ryby, ale pręgowany będzie za duży, a dwa inne gatunki ( szcz. dageta i zielony) są  z tego co pamietam mniejsze ale nie wiem czy dość skuteczne
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: