Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Welonki - problem  (Przeczytany 5861 razy)
Footro
Nowy
*

« : Czerwiec 05, 2006, 21:25:25 »

Witam!
Przyznaje się, że niewiele wiem o chodowaniu rybek :/
Niepokoi mnie, że moje welonki cały czas otwierają pyszczki (pk. 25 razy na 10 sekund). Czy to jest normalne?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 05, 2006, 21:40:03 »

tak to jest normalne. jeśli trzymasz je bez grzałki, której nie potrzebują , to powinno być ok. w ciepłej wodzie jest mniej tlenu-pomyśl o tym. welonki mogą nawet zimować w oczku.
Footro
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 06, 2006, 16:38:37 »

wielkie dzięki za pomoc :*
Kubiszon
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 07, 2006, 09:07:58 »

heh to ma być odpowiedź? Ryba powinna oddychać tak, że ledwo widać ruch jej skrzeli... w jakim akwarium to trzymasz? może poprostu masz za małe akwarium i ryby szybko zurzywają tlen i ciągle jest przyducha. Podaj parametry akwarium, ilość ryb, jaka jest filtracja. Wtedy można powiedzieć co i jak a nie, od razu zwalać na temperaturę i już. I trzeba coś z tym zrobić a nie pisać, że to normalne!
fonski
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 07, 2006, 11:11:40 »

Witam.
Jestem w podobnej sytuacji jak Footro. Dwie welony, po przejsciach (obie zaczyłały w kuli). Teraz zbiornik 30L, filtr FAN- MINI z napowietrzeniem (do 50L), dwie roślinki (żabienica), 3 cm żwirku, i brak doświadczenia w akwarystyce. W porównaniu z innymi rybkami, w innyn zbiorniku, welony faktycznie "oddychają" u mnie tak samo nerwowo. Może odpowiedzi dla Footro, przydadzą się dla mnie też.
pozdrawiam.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 07, 2006, 13:57:49 »

Bez parametrów wody niewiele da się powiedzieć Sad

Kubiszon
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 07, 2006, 20:56:53 »

No to fakt, bez parametrów to będzie ciężko. Chodzi o to, że Wasze ryby są duże, dużo jedzą i dużo wydalają. 30 litrów dla 2 welonów to zdecydowanie za mało... nawet jednemu może być tam ciasno i może szybko brudzić wodę. Właśnie o to zabrudzenie wody chodzi. Im więcej żarcia, kup itd zalega w akwarium tym mniej tlenu w wodzie. W tak małym akwarium pomóc jedynie jak najczęstsze podmiany wody. Ale nie wymiany! podmiany tak około 30% wody nawet 2-3 razy w tygodniu. Ciężko powiedzieć bez testów ile dokładnie, może więcej, może mniej wystarczy. Testem można by mierzyć ilość NO3 w wodzie i adekwatnie do ich poziomu podmieniać wodę. Oczywiście podmieniamy na odstaną wodę z kranu. Ale najlepiej, jeśli nie ma się doświadczenia to oddać komuś chętnemu i posiadającemu warunki tę welonkę i  zabrać się za jakieś ryby odpowiednie do gabarytów akwarium. Albo pozostać przy welonach ale kupić sobie tak ze 100l. Dużo łatwiej stworzyć w takim baniaku dobre warunki dla tych ryb.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 07, 2006, 21:45:49 »

to normalne że ryba podczas oddychania otwiera pyszczek, przeciez muisi zassać wode która nastepnie po opłynięciu skrzeli jest wydalana łukami skrzelowymi. karasie otwierają pyszczek nieco szerzej niz większość popularnych gatunków tropikalnych i nie ma w tym nic nadzwyczajnego.

malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 08, 2006, 08:45:33 »

Testem można by mierzyć ilość NO3 w wodzie i adekwatnie do ich poziomu podmieniać wodę.

A nie przypadkiem NO2 ?
Kubiszon
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 08, 2006, 08:55:15 »

NO2 też można zmierzyć i NH3 też. Ale zakładam, że akwarium jest dojrzałe i ma w miarę wydajną filtrację, która nadąża za rybami. Wtedy NH3 wydzielane przez ryby zmienia się w NO2 a to w NO3, które będzie się zbierać i zbierać aż osiągnie poziom, który jest szkodliwy dla ryb.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 08, 2006, 10:43:51 »

Ja mam dojrzałe akwa i NO2 też mierzę od czasu do czasu. Nigdy nic nie wiadomo. Jeśli coś jest nie tak z równowagą to NO2 właśnie to wykaże. A NO3 wpsomaga - można określić czy już czas na podmianę wody Smiley (tak w skrócie myślowym)

fonski
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 09, 2006, 08:43:04 »

Witam.
NO2 też można zmierzyć i NH3 też. Ale zakładam, że akwarium jest dojrzałe i ma w miarę wydajną filtrację, która nadąża za rybami. Wtedy NH3 wydzielane przez ryby zmienia się w NO2 a to w NO3, które będzie się zbierać i zbierać aż osiągnie poziom, który jest szkodliwy dla ryb.
No właśnie! Moje 30L napewno nie było ustabilizowane jak powinno. Mimo "startera", roślin i wody z innego akwa, 2-3 dni to chyba troszkę krótko dla 2-ch welonków (zaznaczam=małych welonków). Naprawdę , nie było czasu na zastanawianie się! Oba welonki trzymane były w 4-ro litrowych kulach !!!! Zaadoptowałem obie od siąsiadów, zakupiłem akwa 30L, filtr i itd..... Poczatki były trudne i dla nich i dla mnie. Ale widzę , że zaczyna być OK! Ryby otwierają pyszczek około 1 raz na sekundę lub dwie sekundy, jakoś tak, jednak moim zdaniem są troszkę zbytnio płochliwe.
Przez pierwszy tydzień, podmieniałem wodę co dziennie ok-5litrów, teraz dałełe sobie luz i rybom też (raz 5 litrów na trzy dni). Będę ten okres przeciągał. Nadmienię, że jedna z welonek przechodziła 12-to dniową kąpiel z powodu "ospy" (sklepowa). Mam pytanie innej natury:
Oświetlenie: używam lampki halogenowej 25W i dwóch jażeniówek "zimna katoda"-poświata niebieska (raczej oświetlenie nocne-a raczej jako bajer) 8W. Dno: czarno-biały zwirek. Póki co bez tła.
Proszę o jakieś wskazówki (na dowolny temat dotyczący dobrego samopoczucia moich "sierotek")
Pozdrawiam.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 09, 2006, 08:54:32 »

Trzymaj tak dalej Smiley Podmieniaj wodę, no i czekaj na ustabilizowanie akwa. No i dodawaj od czasu do czasu (patrz: zgodnie z indtrukjcą) bakterii nitryfikacyjnych.

fonski
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 09, 2006, 09:16:19 »

Dzięki Seboos!
Te "moje" sieroty zajmują już drugi wątek, ale myślę, że sprawa idzie w dobrym kierunku. To znaczy tak myśle i mam taka nadzieję !! Tracę ją jak czytam: : "dodawaj....... zgodnie........ bakterii..............nitryfi-coś tam, coś tam"

Seboos, proszę cię: "MóW PO LUDZKU" !! jak wolisz: "pisz duzymi literami"  Huh Shocked Undecided Cry
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 09, 2006, 09:34:34 »

Trzeba udać sie do sklepu akwarystycznego i poprosić o bakterie nitryfikacyjne  Grin Są w płynie  Cheesy
Dojrzewanie akwarium: czytaj zamieszkanie filtra, podłoża przez m.in. bakterie, które w wielkim skrócie przemieniaja złe zw. azotowe w dobre Wink
Poszukaj w necie obieg azotu w przyrodzie, a nawet jest obieg azotu w akwarium  Wink Wtedy hasło bakterie nitryfikacyjne będzie znajome i baaardzo ludzkie a nawet rybie  Wink

Powodzenia  papa
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: