al
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #15 : Maj 18, 2006, 17:58:18 » |
|
A czasami nie wydzielił się z ochotki jad kiełbasiany?Przecież Wookee napisał, że ochotkę rozmroził, a później ponownie zamroził. Tego nie wolno robić!!! Tak samo ludzie zatruwają się mięsem powtórnie zamrożonym.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #16 : Maj 18, 2006, 19:58:26 » |
|
No, mogło tak być również.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malzonka
|
 |
« Odpowiedz #17 : Maj 19, 2006, 05:56:58 » |
|
Al to nie chodzi o jad kiełbasiany tylko o zmianę w proporcji aminokwasów i rodzaju białek w żywności. Jadem kiełbasianym to można się zatruć w przypadku produktów w puszkach. Co prawda w przypadku tak małych stworzeń efekt ten sam, ale ludzie po zjedzenie rozmrozonego dwukrotnie mięsa by sie "tylko" mocno struli i mieli spore problemy żołądkowo-jelitowe. Przy okazji się zapytam. karmiłam ryby mrozoną ochotką, ale odeszłam od niej ze względu na to, że trudno mi było wychwycić odpowiednia ilość i raz niestety musiałam zmienić całą wodę. Całe szczęście w 40l. Mam pytanie czy wodzień jest bezpieczny, bo dostają go ryby codziennie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #18 : Maj 19, 2006, 06:51:48 » |
|
Z wodzieniem jest tak samo jak z ochotką. Jak przesadzisz to też będzie źle. Poza tym wydaje mi się, iż nie powinnas dawać go codziennie a jedynie jako uzupełnienie diety. A z drugiej strony nie rozumiem ... Wodzienia dajesz tyle że ryby go zjedzą całego tak ? Dawaj tyle samo ochotki i też ją zjedzą 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #19 : Maj 19, 2006, 10:00:43 » |
|
Przekarmienie czymkolwiek jest szkodliwe. A zwłaszcza ochotką - nie można jej dawać codziennie. Lepiej jak ryby trochę pogłodują niż by miały tego jedzenia za dużo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Piotrek1
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #20 : Maj 19, 2006, 12:16:24 » |
|
Przekarmienie czymkolwiek jest szkodliwe. A zwłaszcza ochotką - nie można jej dawać codziennie. Lepiej jak ryby trochę pogłodują niż by miały tego jedzenia za dużo.
mam takie pytanko bo ja daje codziennie ochotke rybkom i teraz jak przeczytałem to ze nie wolno tak często dawać (nie zdrowa jest?) to czy są jakieś pokarmy mrozone które można dawać codziennie które nie są szkodliwe mozesz jakieś własnie z tych polecić które nie szkodzą ?natychmiast juz nie bede dawał tej ochotki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #21 : Maj 19, 2006, 12:45:21 » |
|
nie zdrowa jest? Nie jest zdrowa o tyle ze jest wysoce kaloryczna (tłusta) co prowadzi do otłuszczenia (watrąba na przykład) co powoduje różne choroby układu pokarmowego i skraca życie rybek. natychmiast juz nie bede dawał tej ochotki Ale od czasu do czasu można dać (ja daję średnio raz na tydzień) to czy są jakieś pokarmy mrozone które można dawać codziennie Nie wiem ... może artemia ? Ale ja też daję tylko jako uzupełnienie diety 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Piotrek1
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #22 : Maj 19, 2006, 13:34:43 » |
|
ok dzięki  a tako to dajesz tylko pokarm suchy to ttez chyba źle ja daje suchy i mrozone coś jeszcze można dawać jakieś roslinne są wskazane? czy moze jeszcze coś innego ? bo chciałbym moim neonkom urozmaicić dawany pokarm 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #23 : Maj 19, 2006, 14:41:17 » |
|
Daję suchy (płatkowany, granulat, chipsy). Wszystkie pokarmy to pokarmy SERA - vipagran (granulowany) - san (płatki wybarwiające) - flora (płatki roslinny pokarm) - vipachips (chipsy dla ryb przydennych) Rybcie wsuwają aż miło bez wyjątków  Czasami żywy pokarm a ostatnio udało mi się kupić spirulinę taką w woreczku 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #24 : Maj 19, 2006, 15:53:19 » |
|
Przede wszystkim karmcie rybki rozsądnie. Nie za dużo i urozmaicajcie dietę. A problemów będzie na pewno mniej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malzonka
|
 |
« Odpowiedz #25 : Maj 19, 2006, 16:34:12 » |
|
Sebos dawałam tyle samo ochotki co wodzienia, tylko wodzień jest chyba mniej kaloryczny i sa w stanie zjeść. Do dzisiaj karmiłam rybki następująco: Rano płatki ze spiruliną, w południe wodzień a wieczorem znowu albo płatki zmieszane z krylem albo takie też płatki, ale kolorowe  Staram się im dawać trzy razy dziennie ale niewielkie ilości. mam je zwykle karmić sucha karmą a mrozonki od czasu do czasu ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #26 : Maj 19, 2006, 19:00:46 » |
|
mam je zwykle karmić sucha karmą a mrozonki od czasu do czasu ?
Ja tak robię i jest ok. Co prawda troszkę potrafło zanim rybcie się przyzwyczaiły do suchego ale teraz jest ok. A od czasu do czasu mrozony lub żywy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Piotrek1
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #27 : Maj 19, 2006, 20:06:28 » |
|
ok a mozecie moi jeszcze powiedziec tylko jaki pokarm jest najzdrowszy z tych wszystkich czyli dafnie , ochotka ,artemia , wodzien, itp. które z tych są najzdrowsze dla rybek, sorry ze się tak czepiam jeszcze tego tematu ale niechciałbym rybkom szkodzić 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
al
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #28 : Maj 21, 2006, 12:11:51 » |
|
Droga malzonko!!! Jad kiełbasiany wytwarzany jest przez bakterie beztlenowe w konserwach mięsnych,rybnych i warzywnych nie tylko w puszkach, ale również w mięsie, wędlinach itp. pakowanych w folię próżniowo.A tak pakowany jest pokarm mrożony, np.ochotka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|