Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: wywoz rybek za granice  (Przeczytany 1629 razy)
lester001uk
Nowy
*

« : Maj 07, 2006, 14:20:29 »

czy ktos z was wywozil rybki za granice?Interwsuje mnie co otym mowia przepisy-mozna czy nie?
dzieki za pomoc.przeszukalem juz na inerneci przepisy celne i tam nic o tym nie moge znalezdz.
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Maj 07, 2006, 15:24:22 »

kliknij w szukam >transport, było tam trochę o wywozie- konkretnie to nikt nic nie wie, i nikt się nie czepia na granicy. coś nie mogę wkleić starego postu do odpowiedzi.
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Maj 07, 2006, 19:25:46 »

Domyślam się, że chodzi o Wielką Brytanię. Cóż, tem przepisy są dość restrykcyjne. Zwierzęta muszą być pod kontrolą weterynarza, mieć stosowne świadectwa itd. W szczegóły nie wnikam, ale generalnie jest to droga sprawa (słyszałem, że nawet do 6 tys. zł, choć w to za bardzo nie wierzę), tak że to się po prostu nie opłaca. Tym niemniej lepiej to zrobić samochodem, wykorzystując lodówkę turystyczną i nie bawić się w żadne oficjalne drogi.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #3 : Maj 08, 2006, 12:35:32 »

na terenie UE i tak nie ma kontroli na granicach więc nie powinno byc problemów. Spokojnie znajomi wożą ryby z Czech i z Niemiec.

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Maj 09, 2006, 18:28:57 »

Nie we wszystkich krajach Unii tak jest. Tylko w tych, co podpisały tzw. konwencję z Schengen. W Wielkiej Brytanii i Irlandii są nadal normalne kontrole. To samo dotyczy nowych członków Unii. Na czeskiej czy polskiej granicy też są kontrole, choć nie takie wnikliwe jak sprzed 2 lat i więcej. Oficjalnie możemy być jednak skontrolowani.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: