Akwa "ruszyło" dwa tygodnie temu......
Wymiary zbiornika: 100 x 40 x h50, 200L
Światło: 30W Aqua-glo
30W Sun-glo (zamówiona, założę jak tylko ją otrzymam)
30W Flora-glo,
Filtr zewnętrzny: Fluval 404,
Lampa UV: zamontowana na wlocie do filtra (wyłączona, ale jest gotowa jakby co),
Podłoże: jasny żwir (chyba za jasny) i kamienie (jak na zdjęciu)
Rosliny: (jak na zdjęciu),
Temperatura: 26.oC-dzień (za sprawą rur), 25.oC-noc [jak dojdzie 3 rura pewnie różnica
będzie większa]
Tło za zbiornikiem: ciemny granat (lampa błyskowa spowodowała, iż na zdjęciu wygląda afffeee jak jasny niebieski, ale zbiornik stoi w korytarzu gdzie nie ma okna i w realu jest super-jak czarny)
Co do korytarza to nie wiem czy rybki nie doznają szoku świetlnego jak jest ciemno i nagle lampy się zapalają i później odwrotnie).
Teraz to już wiem, że za obsadę mnie się oberwie, ale cóż proszę o szczere komentarze.Oznaczenia od nr 1 do 8, znajdziecie na fotkach (nie znam nazw rybek -wstyd, ale takie są fakty)
Ryby: Skalary -4
Neonki -7
Mieczyki -6 (4+2)
1 Przezroczyściaki -6
2 "Rekinki" -brzanka chyba -2
3 "Płaskie żółte 1 gatunek" -3
4 "Płaskie żółte 2 gatunek" -3
5-1 i 5-2 "Niebieska + Pomarań.." -2
6 Płaskie szaro-ciemne -5
7 Żółto-pomarańczowe -2
8 Pływające u góry -4
"Kiryski" -2
Glonojady -2
Bocja wspaniała -2
No i zrobiło się 50 sztuk

1.

2.

3.

4.

5.1

5.2

6.

7.

8.

A to mój zbiorniczek w sporej części

Proszę mi przybliżyć nazwy rybek których nie znam. Rybki dobierałem sobie wyglądem i kolorystyką -dobrze że pan w sklepie nie chciał sprzedać mi do tego pyszczaków. W sumie to były dwa sklepy. Wiem że jak ryby podrosną to będę musial coś powydawać, ale dopóki nie podrosną nie chciałem żeby świeciło pustkami. Teraz skalary zjadają neonki, kilka ma ponadgryzane ogonki, zapewne jakieś gatunki mają mi wiele do zarzucenia. Jakich koniecznie się pozbyć? Cenię sobie jaskrawe barwy i fajny wygląd, ale jak trzeba to trzeba ;((((
(nie mam sentymentu do tych co na zdjęciach z nr 6 i nr 7, mógłbym wydać te z nr 3 lub 4 chociaż 3 pływają wszędzie, a 4 między roślinkami, nie zakochałem się w mieczykach, ale ze 2-3 mogły by zostać. No chyba, że najbardziej nie pasują wredne -choć śliczne skalary).