Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Chyba wiem jak się to oblicza...  (Przeczytany 7369 razy)
michał
Bywalec

« Odpowiedz #15 : Luty 20, 2004, 19:27:30 »

Słuchajcie niezłe wyszły z tego jajca Cheesy  bo ja myślałem że panoramiczne to to z wypukłą szybą z przodu Tongue A pomysł miałem taki:                         wziąć miarę krawiecką zmierzyć wypukłą szybę pomnożyć przez szer. i wys.

pozdrawiam Cheesy ha, ha,ha
                                                         michał  :wink:

Błądzić to rzecz ludzka!?!
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Luty 20, 2004, 22:23:17 »

Hehehe, rzeczywiscie jajca wyszły  :lol:
Twój wzór jest niestety chybiony, ale właśnie wpadłem na pomysł.
Załóżmy wymiary akwa:
długość 100cm (długosć szyby tylniej jak i całego awkarium)
długość szyby bocznej 33cm
szerokość akwa 40cm (czyli przednia szyba odstaje na7cm bo 40-33=7cm , nazwijmy ten odcinek odcinkiem Z )
wysokość 50cm
Obliczamy prostokątny kawałek podstawy: 100x33 = 3300 cm2
A teraz wypukły kawałek podstawy ze wzoru na pole trójkąta a za wysokość wezmę połowe odcinka Z
Wypukłość zajmuje połowę prostokata ( w jakimś tam przyblizeniu ) o wymiarach 100x7 więc: 100x3,5= 350 cm2
3300+350= 3650 cm2 - takie jest w przyblizeniu pole podstawy.
3650x50=18250 18250:100= 182,5
Wow, chyba nawet mi sie udało bo właśnie pojemność profilowanego akwa 100x40x50 wynosi 180L , tu zawyżyłem o 2,5 litra, to nie dużo Smiley , pewnie pole wypukłosci jest nieco mniejsze od trujkąta który obliczałem z wymiarów tej wypukłosci i stad ta różnica.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Luty 21, 2004, 07:55:06 »

A co pisalem na pierwszej stronie tego tematu Smiley. Jakos nikt tego nie zauwazyl. Srednia szerokosc razy pozostale wymiary.
36,5x50x100=182,5

pozdrawiam
asmi
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #18 : Luty 23, 2004, 00:17:45 »

Cytat: Tomlsv
Lukas Twój wzór dotyczy przeciez prostopadłościanu, a profilowanemu do prostopadlościanu troche brakuje, stad problem jak to obliczyć (a raczej problem pochodzi z wypukłości jednej z krawędzi podstawy)

HuhHuhHuhHuh???To jakis żart??? A czy gabaryty tego zbiornika zmieniaja się wraz z wysokością?Huh?? Domyślam się że nie,a więc mój wzór jest jak najbardziej poprawny. Jedynym problemem moze byc policzenie powierzchni podstawy ale gdy podzielisz ją sobie na prostokąt i wycinek koła to problem znika ,prawda? A jesli juz naprawde nie wiesz jak to policzyć to wycinek koła możesz zastąpić trójkątem i otrzymasz wynik przybliżony.

Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Luty 23, 2004, 08:30:23 »

Sorry Lukasie to chyba drobne nieporozumienie. Każdy wie że wzór na objetość akwa to pole podstawy * wysokość akwarium. Źle zargumentowałem moje zdanie na temat Twojego wzoru. Chodziło mi o to że pole podstawy należy sprecyzować, podać wzór na pole podstawy i ktoś właśnie o to pytał a Ty mu odpowiedziałeś nie do końca grzecznie.
Troche mojej winy jest tu rzeczywiscie ale problem chyba już za nami i wzór rozwiązany.
Pozdrawiam.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
HaliBut
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Luty 23, 2004, 17:16:23 »

Ja myślałem że objętość akwa to dł*szer*wys. Ale może się mylę.

Carpe diem Smiley
mcrobson
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Luty 23, 2004, 17:22:58 »

O ile pole podstawy jest prostokątem to masz racje.          ....... myślę że ten temat jest już wyczerpany.   Dowiedziałem się z niego wiele żeczy.
HaliBut
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #22 : Luty 23, 2004, 17:30:35 »

Dzięki temu tematowi może wyjdę z truji z matmy. Geometria to teraz moja specjalnosć Cheesy  Cheesy  Cheesy  Cheesy

PS. żeby ktoś nie pomyślał że jestm tumanem to powiem że miałem 3+ tak jak 13 osób z mojej klasy. Poprostu moja matematyczka ma lekkiego zajoba(przepraszam za wyrażenie).

Carpe diem Smiley
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Luty 23, 2004, 18:47:27 »

Nie wiem czemu tak sie zolodkujecie Smiley . Co za roznica jak sie liczy i co sie liczy. Wiem jedno, nigdy nie kupie akwa profilowanego bo to jest strata wody. I zawsze bede polecal akwa prostokatne kazdemu kto zapyta jakie akwa wybrac.

pozdrawiam
asmi
HaliBut
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #24 : Luty 23, 2004, 18:55:29 »

Czemu, niekiedy fajnie wygląda akwa z wypókłą szybą. Choć ja wolę prostokątne, są dużo tańsze. No i litry.

Carpe diem Smiley
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Luty 23, 2004, 19:00:57 »

Moze i fajnie, ale to zawsze strata wody. Choc niektorzy pisali, nie wiem ile w tym jest prawdy, ze takie akwa potrafi znieksztalcic obraz.
Cena tez gra role w niejednym przypadku choc akurat tego pod uwage nie bralem.
No i czyszczenie szyby np. czyscikiem magnetycznym.
No i najwiekszy problem moze miec ampularia bo musi dopasowac stopke do takiej szyby :mrgreen: .

pozdrawiam
asmi
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #26 : Luty 23, 2004, 21:24:37 »

A ja bardzo z kolei będe polecał właśnie profilowane, jeśli akwa ma być ozdobne to tylko profliowane, w innym przypadku to niech se będzie anwet panoramiczne, bleh. Mi sie profilowane baaardzo podobają, ale to zależy od gustów. Nie zauważyłem aby zniekształcało obraz, ale z tą nóżką ampulari... hm, faktycznie, szkoda ślimaczka, teraz będe ludziom polecał tez prostokątne  :twisted:  :wink:

Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #27 : Luty 23, 2004, 21:40:06 »

tylko prostokątne. miałe owal i wymieniłem... teraz jest bakaeczka. no i ampularia nie musi wyginać się w w chińskie dzień dobry...

gg:1384140
darowo
Nowy
*

« Odpowiedz #28 : Lipiec 10, 2004, 15:52:25 »

wszyscy macie net?...to czemu nie wpiszecie AKWARIUM PANORAMICZNE i wyszukaj?  chyba prosta sprawa...

darowo
Góral
Tomek
Global Moderator
Bywalec

Przyjaciel Wiosny

« Odpowiedz #29 : Lipiec 11, 2004, 09:22:53 »

bo gdybyśmy przy każdej opkazji wpisywali coś i wyszukaj, to nie mielibyśmy o czym rozmawiać Tongue a wtedy forum możnaby zamknąć...

gg:1384140
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: