|
malzonka
|
 |
« : Kwiecień 30, 2006, 07:05:18 » |
|
Oto co jest już w akwarium: 3 molinezje 2 motylowce samce długonos ciernisty Oczywiste jest, że mogę jeszcze im dobrać towarzystwo. Planuję: 3 krewetki filtrujące 2 bocje wspaniałe 2 zbrojniki jakies kiryski, tylko nie wiem jeszcze jakie  I pytanka: czy planowanie słuszne ? czy mogę większa ilość bocji bo powiem szczerze, że przydałoby sie troche kolorowych ryb? co mogę jeszcze ? Nie chcę skalarów i chyba nawet sie nie nadają i tak samo z paletkami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 30, 2006, 11:42:31 » |
|
Za mało bocji. Weź lepiej inne np. siatkowane - mniejsze i więcej możesz ich mieć w tym akwarium. No i ten długonos absolutnie nie nadaje się do tego akwarium, ta ryba potrafi urosnąć do 35 cm.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.
|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 30, 2006, 12:21:36 » |
|
widze ze niezbyt duzo bedziesz mial ryb "plywajacych" ... tylko same sumowate i lezace na powierzchni motylowce...zastanow sie nad jakims stadkiem drobnych rybek !!!!
|
|
|
|
|
|
8317910  
|
|
|
|
malzonka
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 01, 2006, 06:31:01 » |
|
W końcu są trzy bocje wspaniałe, dwa czarne mieczyki, 3 kiryski, 3 krewetki filtrujące i 2 amano no i wcześniejsza obsada. Chciałabym jakiegos zbrojnika lub rybkę o podobnych preferencjach pokarmowych. I mam wrażenie, że cos by mi się jeszcze na środek przydało. Długonosa sie nie pozbędę, nie mam komu oddać. Kupiłam go do aqua 40 l jak jeszcze nic nie wiedziałam o rybach a sprzedawca kretyn mi powiedział, że się nadaje :roll: Na razie rośnie dzielnie i ma ok 20 cm. Jak urośnie za duzy to poszukam mu nowego domu. Strasznie go polubiłam, jest genialny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 01, 2006, 15:01:41 » |
|
Właśnie miało nie być tych bocji wspaniałych... Są za duże do tego akwarium
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malzonka
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 01, 2006, 15:08:45 » |
|
Za mało bocji. Weź lepiej inne np. siatkowane - mniejsze i więcej możesz ich mieć w tym akwarium. No i ten długonos absolutnie nie nadaje się do tego akwarium, ta ryba potrafi urosnąć do 35 cm.
No napisałeś, że za mało bocji...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malzonka
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 01, 2006, 15:10:28 » |
|
No napisałeś, że za mało bocji... Zastanawiam się nad molinezjami balonowymi. Muszę iść na jakieś ustępstwo mężowi a jemu podobaja sie np welonki z wyłupiastymi oczami i całe takie purchate  albo pielęgnice papuzie. I jedne i drugie odpadają, bo nie będe przykładać ręki do męczenia zwierząt. No i nie podobaja mi się. Wole ryby bardziej rybiaste. Te molki ostatecznie mogą być a nie są za duże - tak nam przynajmniej dzis powiedziano w sklepie i całe szczęście że nie napieralismy na kupno, bo sie okazało, że maja ospę. Sklep już odpada do zakupów.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2006, 15:13:56 wysłane przez malzonka »
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 01, 2006, 16:25:32 » |
|
IMO ten długonos może zostać 112L. W końcu nie jest to zbyt aktywna ryba.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 01, 2006, 16:38:58 » |
|
No napisałeś, że za mało bocji...
I pisałem, żebyś wzięła inne, mniejsze. Molinezje balonowe sobie odpuść. To ryba skrzywdzona przez człowieka (podobnie jak pielęgnica papuzia) i są z nią same problemy. Także taka "rybiasta" to ona nie jest. Jest tyle ładnych molinezji, które nie są tak pokrzywione, że jest w czym wybierać.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 01, 2006, 16:40:36 wysłane przez mdramski »
|
|
|
|
|
|
malzonka
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 01, 2006, 18:24:13 » |
|
W takim razie jeśli jest z nia tak samo jak z papuzią to nie ma opcji, nie biorę. Problem pojawił się inny. Bocje przywlekły ospę. Jestem prawie pewna, że wczoraj nie było nic widać. sytuacja opanowana, także wątku nie będe zasmiecać bo tematów dot. ospy jest tu trylion  A jesli chodzi o długonosa, jak będzie widać, że sie męczy, że jest za duży to postaram sie znaleźć mu nowy dom. A co powiecie na Akary z Maroni i Pielęgniczki Żółte ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malzonka
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 03, 2006, 07:23:29 » |
|
No to są dwie akary, 2 prętniki karłowate i dwie ryby, które nie maja polskiej nazwy, podobno jakaś nowość, ale wygladaja bardzo podobnie do pielęgnicy Meeki tyle, że rosną mniejsze i sa bardziej kolorowe, trochę do barwnikaka Thomasa i pielęgniczki Ramireza. Wrzuce później fotkę bo może sa znane tylko sprzedawca nie wiedział a ja pewnie z tymi porównaniami przesadziłam...No i doszły dwa ancistrusy w kolorze rdzy. Piekne podrosnięte, chłopaczek ma juz sliczne wąsiska. I to koniec, więcej ryb nie będzie. W drugim akwarium mąż załozył przedszkole dla 4 krewetek red cheery i 2 cristal red. Musimy poczekac aż podrosną bo inaczej skończą jako posiłek  Zresztą mężowi marzy się krewetkarium i chyba własnie mozna powiedział, że ma zaczatek  Nastąpił podział majatku: ryby moje, krewetki jego 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malzonka
|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 03, 2006, 18:17:33 » |
|
No to jeszcze chwila bo aparat cos szwankuje. Fotki na karcie sa ok a po zgraniu traca kolory i sie przesuwają. W tych rybach zaintrygowała mnie jeszcze jedna sprawa. Jedna z nich ma ciemny pas wzdłuż linii bocznej a druga nie. Będa fotki to wkleję obie. Fotki są: ta z paskiem   bez paska   Jesli możecie pomóc to będę wdzięczna.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2006, 18:43:06 wysłane przez malzonka »
|
|
|
|
|
|
malzonka
|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 04, 2006, 20:39:53 » |
|
Znalazłam rybkę  juz wiem co to jest dzieki http://www.cichlidae.com/gallery.php?genus=Thorichthys no i otwiera sie na moje rybki  czyli to są Thorichthys affinis. Tylko na polskich stronach nie mogę znaleźć ani słowa na ich temat. zaczynam grzebać po angielsku 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|