Lukaszl
Stały użytkownik

|
 |
« : Kwiecień 18, 2006, 22:22:07 » |
|
Proszę o podpowiedź ile i jakie gatunki pyszczaków do 112l malawi? czy zbrojniki niebieskie mogą żyć z pyszczakami w parametrach wody malawi? Proszę o szybka odpowiedź. Dzięki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 19, 2006, 15:08:49 » |
|
Co najwyżej jeden haremik yellow lub pseudotropheus saluosi. I to pod warunkiem, że akwarium ma minimum 100 cm długości (choć skrajnie 80 cm można spotkać w Malawi). Co do zbrojnika - Malawi nie wolno łączyć z innymi biotopami. Niekiedy jednak coś tam się dorzuca jak ma podobne wymagania co do wody i pod warunkiem, że nie będzie żadnych scysji. Ale generalnie do takiej sytuacji dochodzi tylko, gdy nie mamy co zrobić z takim osobnikiem i wrzuca się go do Malawi z konieczności. Zasada jest jednak prosta - do Malawi tylko ryby z Malawi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lukaszl
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 24, 2006, 19:05:23 » |
|
nie chciałem zakładac nowego postu. do tego akwa 112 litrów zostały wpuszczone 4 małe pyszczaki. Po nocy już nie żyły. Niestety szwagier wpóscił je bez mojej wiedzy  Moje pytanie to dlaczego padły ?? nie znam parametrów wody. W akwa nie ma roślin, jest napowietrzane działa filtr wyjęty ze starego akwarium (sa w nim napewno bakterie) wystrój to kamienie wapienne i grys marmurowy na dno. Prosze o szybka odpowiedx.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 24, 2006, 19:36:17 » |
|
Trudno powiedzieć bez parametrów wody  Jak długo dojrzewało akwa :?:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lukaszl
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 24, 2006, 21:32:39 » |
|
akwa dojrzewało ponad tydzień, wiem że za krótki choć filtr nie byłnowy jak pisałem wyżej i woda też była dolana ze starego akwa. Powiedzcie mi czy te wapienne skałki mogły zaszkodzić a może grys marmurowy??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 24, 2006, 22:02:17 » |
|
obawiam się, że bez znajomości parametrów wody niewiele tu ustalimy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewelinka23
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 25, 2006, 07:29:45 » |
|
Jakiej wielkosci byly te pyszczaki i jakiego gatunku...? I pytanie z jakich zrodel mial twoj szwagier te ryby..? Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
www.malawiforum.plZAPRASZAMY DO DYSKUSJI MALAWI, TANGANKA, INNE BIOTOPYAkwarium 540L Malawi w trakcie zakładania.
|
|
|
Lukaszl
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 25, 2006, 07:55:34 » |
|
Z tego co mi mówił to były saluosi. Były bardzo młode. Kupił je w sklepie zoologicznym wg. dośc dobrym.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 25, 2006, 09:34:41 » |
|
Ale, jak pisali przedmówcy, ciężko cokolwiek powiedzieć bez podania podstawowych parametrów wody 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
swoje2
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 14, 2006, 10:23:42 » |
|
Witam Czy można trzyać pyszczaki w zwykłej wodzie wodociągowej?? TWO=20, TWW=10, pH okolo 8
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 14, 2006, 14:40:27 wysłane przez Sebastian »
|
|
|
|
|
|
|
marekpriest
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 26, 2006, 09:44:59 » |
|
glonojad przezyje z pyszczakami co najwyżej będzie miał poobgryzane płetwy^^
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Artx
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 26, 2006, 11:36:18 » |
|
czym sprawdzic własciwosci wody??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Piotrek1
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 26, 2006, 11:39:18 » |
|
kupuje się testy w zoologicznych, raczej w tych dobrych sklepach bo u mnie tylko w jednym są , podstawowe testy to: Ph,GH,KH,NO3,NO2,PO4 polecam na ph,gh,kh testy zooleka a na pozostałe sery 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Artx
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #14 : Lipiec 27, 2006, 08:02:55 » |
|
a co te skroty znacza?? np gh do czego to jest pomiar do miekkosci wody czy co?? aha i jesli mozecie podajcie jakie powinny byc optymalne warunki w wodzie to znaczy ile tego ph.gh i tak dalej
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|