Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 73 74 [75] 76 77 ... 154
  Drukuj  
Autor Wątek: ciąża u gupika  (Przeczytany 888511 razy)
sanderka25
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1110 : Marzec 12, 2009, 19:48:44 »

moze troche nie na temat ale po ilu bede mogla rozpoznac plec u gupikow i po ilu moge wpuscic je do ogolnego?

Moje akwa 112l:
-gupiki 1 sztuka
-neonki 7 sztuk
-gurami mozajkowy 4 sztuki
-razbora klinowa 2 sztuki
-zmienniak 2 sztuki(parka)
-kiryski pstre 3 sztuki
-glonojady 2 sztuki
arti-131
Bywalec

« Odpowiedz #1111 : Marzec 12, 2009, 19:59:50 »

Po jakichś 3 miesiącach stają się kolorowe i w pełni dojrzałe (tylko jeszcze malutkie) rybka rośnie przez całe swoje życie

Wydaje mi się że było już  o tym na forum poczytaj......ale jak już to na pewno po miesiącu będziesz w stanie rozpoznać płeć Grin
a co do wpuszczenie no to muszą mieć taka wielkość aby inne rybki ich nie zjadły Wink
sanderka25
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1112 : Marzec 12, 2009, 22:01:34 »

dzięki

Moje akwa 112l:
-gupiki 1 sztuka
-neonki 7 sztuk
-kiryski pstre 3 sztuki
-glonojady 2 sztuki
hary93
Nowy
*

« Odpowiedz #1113 : Marzec 13, 2009, 16:15:20 »

Witam Wszystkich!!! Afro

Czytałem juz z 1000000 postów o gupikach i mieczykach ale na żadnym z nich nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie!!
Wyczytałem, że gupik i mieczyk to są rybki żyrorodne i jeśli kturaś z tych rybek jest w zaawansowanej ciąży to widać jej żebra, jest bardziej widoczna plamka ciążowa na końcu tłowia i rybka stara sie odizolować od innych ryb(chowa sie pod roslinkami, kamieniami itp. lub siedzi sama w rogu akwarium)
Ale nie wiem jak rozpoznać czy gupik zaraz bedzie rodził Huh
Mozecie podać jakieś pomysły jak to rozpoznać???

Mam 3 samiczki i 1 samca gupika   i     1samice i 1 samca mieczyka!!
W tym samym czasie zaczeły grubnąć i jakiś 1 tydzień puźniej zaczęła im sie pojawiać plamka ciążowa. Ta plamke juz mają z 2 tygodnie i nic. Ale ostatnio zaobserwowalem u 2 guipków i 1 mieczyka (sorki za określenie ale) jakby coś im wystawalo z "tyłka". Wygląda to jakby na "odbycie" wyrosła taka mała górka!
Nie wiem czego to jest oznaka ale chyba za chwilę bedzie rodziła ale nie jestem pewien bo ani się nie chowa po kątach wręcz przeciwnie bo szaleje jak wściekła!

Prosze powiedzcie mniejwięcej za ile będą rodziły i przy okazji powiedzcie jak rozpoznać za ile się odbędzie poród tak dla wszystkich czytających i dla mnie Cheesy
Prosze o szybką i trafną odpowiedż bo nie wiem czy wkladać te rybki do kotnika ale nie chce czymać zbyt długo ich w tym kotniku bo mi ich szkoda!

POCZĄTKUJĄCY HODOWCA ROŚLIN ( ALE Z WIELKIM ZAPAŁEM ) ;P
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1114 : Marzec 13, 2009, 17:06:06 »

najłatwiej jest to sobie wyliczyc Wink, ciaża zwykle trwa ok. miesiac wiec jesli je masz od miesiaca to juz na 90% moze to byc na dniach 
ta rybcia ktora ma to pokładełko bedzie niedługo rodziła
jesli teraz ci sie nie uda bo bedzie za późno i samiczka sie okoci w akwarium ogólnym to za kolejny miesiac beda kolejne porody
arti-131
Bywalec

« Odpowiedz #1115 : Marzec 13, 2009, 22:12:32 »

Ciąża trwa ok. 4 tygodnie

Ja zawsze wkładam rybki do kotnika na 2-1 dni przed porodem czyli po jakichś po 26-27 dniach ....czasami samiczka rodzi szybciej czasami wolnie a czasami nie udaje mi się jej na czas włożyć do kotnika....lecz pamiętaj gdy poród się już zacznie to nie "ganiaj" z siatką za rybką po całym akwarium......może wtedy bardzo sie zetresować ...a nawet po kilkau dniach "odejść"......

Powodzenie  Grin
sanderka25
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1116 : Marzec 13, 2009, 22:25:23 »

Moja samica przed porodem strasznie swirowala.Wieczorem poszlam spac ale nie moglam usnac myslac o mojej samiczce.Gdy rano sie obudzilam w moim akwa plywalo 9 malochow:-).Moim zdaniem twoja samiczka powinna urodzic za gora 2 dni:)

Moje akwa 112l:
-gupiki 1 sztuka
-neonki 7 sztuk
-kiryski pstre 3 sztuki
-glonojady 2 sztuki
qspy
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1117 : Marzec 14, 2009, 07:29:03 »

Witam mam pytanie wziolem od kumpli 2 gupiki dopiero po porodzie i wlozylem je do kotnika musze je w nim trzymac czy moge puscic ?
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #1118 : Marzec 14, 2009, 08:42:20 »

moja dziwna gupiczka niestety nie dotrwała do porodu Sad

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
qspy
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1119 : Marzec 14, 2009, 08:57:31 »

moja dziwna gupiczka niestety nie dotrwała do porodu Sad

przykro mi  Undecided
hary93
Nowy
*

« Odpowiedz #1120 : Marzec 14, 2009, 12:08:37 »

Witam i ponownie pytam Smiley
Nie wiem czy to jest mozliwe żeby gupiczka rodziła na raty ale jak pisałem wcześniej mam 3 gupiczki w ciązy(są bardzo grube, ale całymi dniami wariują po akwarium)
Żadna gupiczka nie schudła (jest dalej tak samo gruba jak była 2 dni temu) a jednak jak czyściłem akwarim znalazłem 1 maluteńkiego gupika pływającego nad powierzchnią wody Cheesy
Nie mam pojęcia skąd on sie tam wziął Huh
Macie jakieś pomysły? Może 1 samiczka miała badzo mało ikry i urodziła tylko 1 małego i przez to nie schudła ani troszke!?

POCZĄTKUJĄCY HODOWCA ROŚLIN ( ALE Z WIELKIM ZAPAŁEM ) ;P
sanderka25
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1121 : Marzec 14, 2009, 14:00:10 »

Mam takie pytanko:
Jedna z moich rybek ktora ma 2 tygodnie i 4 dni moglaby sie juz wybarwiac poniewaz ma ona na ogonku czarna plamke.
Czy to mozliwe ze to samiec?
Bardzo prosze o szybka odpowiedz poniewaz ciekawosc mnie zrzera co na ten tamat napiszecie wy?HuhHuhHuhHuhHuhHuhHuh??

Moje akwa 112l:
-gupiki 1 sztuka
-neonki 7 sztuk
-kiryski pstre 3 sztuki
-glonojady 2 sztuki
sanderka25
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1122 : Marzec 14, 2009, 14:16:15 »

Przed chwila zauwazylam to samo u drugiej rybki z tego samego miotu.Tylko ze ta ma jakby taka obwodke na ogonku tez czarna.
Czy to sa samce?HuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuhHuh

Moje akwa 112l:
-gupiki 1 sztuka
-neonki 7 sztuk
-kiryski pstre 3 sztuki
-glonojady 2 sztuki
qspy
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1123 : Marzec 14, 2009, 14:22:39 »

Witam mam pytanie wziolem od kumpli 2 gupiki dopiero po porodzie i wlozylem je do kotnika musze je w nim trzymac czy moge puscic ?
sanderka25
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1124 : Marzec 14, 2009, 14:31:30 »

A sa jeszcze grube czy chude?

Odpowiedzcie na moje pytanie plis!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Moje akwa 112l:
-gupiki 1 sztuka
-neonki 7 sztuk
-kiryski pstre 3 sztuki
-glonojady 2 sztuki
Strony: 1 ... 73 74 [75] 76 77 ... 154
  Drukuj  

Skocz do: