Witam Wszystkich!!!

Czytałem juz z 1000000 postów o gupikach i mieczykach ale na żadnym z nich nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie!!
Wyczytałem, że gupik i mieczyk to są rybki żyrorodne i jeśli kturaś z tych rybek jest w zaawansowanej ciąży to widać jej żebra, jest bardziej widoczna plamka ciążowa na końcu tłowia i rybka stara sie odizolować od innych ryb(chowa sie pod roslinkami, kamieniami itp. lub siedzi sama w rogu akwarium)
Ale nie wiem jak rozpoznać czy gupik zaraz bedzie rodził

Mozecie podać jakieś pomysły jak to rozpoznać???
Mam 3 samiczki i 1 samca gupika i 1samice i 1 samca mieczyka!!
W tym samym czasie zaczeły grubnąć i jakiś 1 tydzień puźniej zaczęła im sie pojawiać plamka ciążowa. Ta plamke juz mają z 2 tygodnie i nic. Ale ostatnio zaobserwowalem u 2 guipków i 1 mieczyka (sorki za określenie ale) jakby coś im wystawalo z "tyłka". Wygląda to jakby na "odbycie" wyrosła taka mała górka!
Nie wiem czego to jest oznaka ale chyba za chwilę bedzie rodziła ale nie jestem pewien bo ani się nie chowa po kątach wręcz przeciwnie bo szaleje jak wściekła!
Prosze powiedzcie mniejwięcej za ile będą rodziły i przy okazji powiedzcie jak rozpoznać za ile się odbędzie poród tak dla wszystkich czytających i dla mnie

Prosze o szybką i trafną odpowiedż bo nie wiem czy wkladać te rybki do kotnika ale nie chce czymać zbyt długo ich w tym kotniku bo mi ich szkoda!