nail-14
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #270 : Listopad 30, 2007, 08:41:46 » |
|
odlowilem ja do sloika juz tydzien temu bo zobaczylem w ogolnym mlodego malego i myslalem ze jak urodzila jedno to i urodzzi zaraz wiecej .Mam jeszcze w akwa 2 samiczki i tez maja ta plame ciazowa ale sa jeszcze chudek czy mogla to ktoras z nich urodzic??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kondziu
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #271 : Grudzień 01, 2007, 08:59:09 » |
|
No tak to już jest z gupikami. Czasami nas robią w balona. U mnie samiczka miała czarną plamkę i wcale się nie kociła. Po prostu se ją miała. Tak to już z nimi jest. Sama nazwa wskazuje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
młody89
młody89
Stały użytkownik

Moja Ulubiona rybcia !!!
|
 |
« Odpowiedz #272 : Grudzień 02, 2007, 11:00:40 » |
|
plama ciążowa nie jest cały czas tylko ze bardzo wczesnie przed porodem moze wystapic a że gupiki sa całe życie w ciąży to nic na to nie poradzimy 
|
|
|
|
|
|
akwa: 8L parapeciak 63L krewetkarium w trakcie zakładania 200 L sprzedane 112 L na sprzedaż
|
|
|
Rashio
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #273 : Grudzień 05, 2007, 20:46:56 » |
|
Hej. Zauważyłem, że w prawie każdy klient w sklepie zoologicznym bierze przynajmniej parkę ryb do swojego akwa z nadzieją że będa z tego młode. Następnie piszą na forum że mają problemy z rozmnożeniem itd. Jeżeli bierzemy parkę to najlepiej niech ona zostanie nabyta w różnych sklepach gdyż zwiększa nam to szanse na obce osobniki gotowe do zdrowego rozrodu. Nie można uzysać dobrego narybku z ryb pochodzących z 1 gniazda. Zwracajcie na to uwagę.
|
|
|
|
|
|
Akwa 112l. Głupiki Mieczyki Neonki Zbrojniki niebieskie Kiryski Molinezje Opaczek Gurami mozajkowe Gurami marmurkowe Brzanki wysmukłe
|
|
|
Tigerek
Zainteresowany

Jedne z najsłodszych na świecie ...
|
 |
« Odpowiedz #274 : Grudzień 13, 2007, 19:41:56 » |
|
Witam, Mam pytanie.Czy jeżeli odłowię kotną samiczkę gupika do kotnika, i ona urodzi, to czy nie zje swoich młodych jeśli będzie jedzenie na dnie?  ? Proszę o szybką odpowiedź . Z góry dziękuję
|
|
|
|
|
|
Tyle pytań a tak mało czasu ...
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #275 : Grudzień 13, 2007, 20:02:07 » |
|
to zalerzy od konkretnej samiczki ale prawdopodobnie zje mlode i jedzenie na dnie nie ma w tym przypadku znaczenia (zawsze lepsze to co sie rusza).bycmoze jak miot bedzie bardzo liczny to nie da rady zjesc wszystkich. niewiem tez czy chodzi Ci o kotnik siadkowy (KOJEC) wewnatrz akwa ogolnego, czy kotnik w postaci drugiego malego akwa, a to zasadnicza roznica!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tigerek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #276 : Grudzień 15, 2007, 11:18:20 » |
|
ala chodzi mi o kotnik siatkowy na szielecie z plastiku wewnatrz akwa ogolnego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rashio
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #277 : Grudzień 15, 2007, 12:09:32 » |
|
Jeśli chcesz oszczędzić część narybku to musisz mieć kotnik i matecznik. Wkładasz do matecznika kotnik itam umieszczasz ciężarną. Po wykocię wyjmij samicę. Jeśli nie zrobisz tego to samica może wyniszczyć błyskawicznie cały narybek.
|
|
|
|
|
|
Akwa 112l. Głupiki Mieczyki Neonki Zbrojniki niebieskie Kiryski Molinezje Opaczek Gurami mozajkowe Gurami marmurkowe Brzanki wysmukłe
|
|
|
Tigerek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #278 : Grudzień 15, 2007, 12:27:44 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rashio
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #279 : Grudzień 15, 2007, 13:10:06 » |
|
Jest to coś takiego jak kotnik. Matecznik jest większy od kotnika i ma mniejsze oczka po to, aby mały narybek nie mógł przez to przepłynąć. Coś w rodzaju kojca.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
młody89
młody89
Stały użytkownik

Moja Ulubiona rybcia !!!
|
 |
« Odpowiedz #280 : Grudzień 15, 2007, 15:13:35 » |
|
ja natomiast proponuje kotnik i osobne akwa w którym tylko filtr sie znajduje młode beda bezpieczne i samica od nich odseperowana
|
|
|
|
|
|
akwa: 8L parapeciak 63L krewetkarium w trakcie zakładania 200 L sprzedane 112 L na sprzedaż
|
|
|
Rashio
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #281 : Grudzień 16, 2007, 10:00:31 » |
|
Oczywistym jest, że osobne akwa to jest prawidłowe rozwiązanie. Kotnik i matecznik to rozwiązanie dla tych którzy nie mają drugiego akwa a nie chcą zmarnować narybku. Jeśli ktoś chce rozmnażać ryby to musi posiadać kolejny zbiornik do wychowu. W mateczniku ryby się męczą z uwagi na małą ilość miejsca. Dlatego trzeba się zastanowić nad tym czy mamy odpowiednie warunki do rozmnażania ryb.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
parad0x
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #282 : Grudzień 17, 2007, 16:28:01 » |
|
Kupilem sobie 4 gupiki! i 3 z nich samica i 2 samce plywaja u gory a jedna samiczka plywa skryta. Ma czarny brzuszek ale caly! Czy jest to mozliwe ze sprzedali mi ciezarna rybke czy to stres ? Czy moze jakas choroba? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
 |
« Odpowiedz #283 : Grudzień 17, 2007, 17:03:42 » |
|
parad0x to bardzo mozliwe ze sprzedali ci ciezarna samice i calkiem to normalne. jezeli w sklepie trzymaj a samce i samiczki w jednym akwa to bardzo prawdopodobne ze wszystkie sa ciezarne, a jak trzymaja oddzielnie to tez ciezarna moze sie zdazyc 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rashio
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #284 : Grudzień 17, 2007, 18:55:34 » |
|
Jeżeli samica ma czarną plamę w okolicy odbytu i jest ona gruba to na 100% jest ona ciężarna. Dziwne zachowanie ciężarnej i skrywanie się przed innymi odobnikami oznacza zbliżający się poród. Jeśli jednak ma ona cały czarny brzuszek to znaczy że może być chora.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|