netka888
Stały użytkownik

Akwarystyka to pasja... Practise, go and win !
|
 |
« Odpowiedz #1590 : Grudzień 15, 2009, 20:57:46 » |
|
ale jak plamkę ma już od paru miesięcy...  uważam że niezbitym dowodem na ciążę jest bardzo duży brzuch, ale niech ktoś jeszcze się wypowie
|
|
|
|
|
|
The only reason why God created man is because he was disappointed with the monkey - M. Twain
...In sleep he sang to me In dreams he came That voice which calls to me and speaks my name And do I dream again?...
...........................................................
|
|
|
Miki97
Nowy

Podpis mojego psa
|
 |
« Odpowiedz #1591 : Grudzień 15, 2009, 21:16:22 » |
|
no jakoś tak... chyba że te duże wskazówki na zegarze to są od minut, nie miesięcy  Nie pamiętam dokładnie... Na pewno ma od 3 tygodni... to jako jedyne jest pewne. Teraz pytanie brzmi: czy przeławiać do kotnika, czy jeszcze poczekać? Wiem, że nie piszę sensownie, ale cóż... mam nadzieję że mnie zrozumiecie  Pozdrawiam, Miki97
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
arti-131
|
 |
« Odpowiedz #1592 : Grudzień 15, 2009, 23:22:17 » |
|
Śłuchaj pierwsze mioty są małoliczne wiec może zostaw ją w spokoju niech sobie rośnie a za drugim razem jak będizesz pewien że jest wciąży to wtedy przed samym porodem ją odłowisz  Wiem jak to jest z pierwszymi poraodami u gupików  jak chcesz to odłów i się zobaczy to jeszcze malutka rybka więc nie powinno być jej ciasno w kotniku a z jakieś max 4 dni (powinno odławiac się rybki na chwilę przed porodem) jak nic nie będize to spowrotem ją wypuuścisz . Życzę powodzenia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tadeo
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1593 : Grudzień 19, 2009, 12:26:33 » |
|
Witam, takie pytanie przełożyłem gupikową do kotnika z nieco cieplejszą wodą i po chwili złożyła kilkanaście jajeczek z czego się ucieszyłem ale po kilku minutach zauważyłem że wszystkie zeżarła  o co chodzi??? po złożeniu ikry mam ją od razu odławiać???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lwica79
|
 |
« Odpowiedz #1594 : Grudzień 19, 2009, 12:33:48 » |
|
Zasadnicza rzecz to to, że gupiki nie składają jajeczek tylko rodzą maluchy. Maluszki wypadając z matki są zwinięte w owalne kuleczki i może dlatego pomyślałeś że to jajeczka. Jeśli jednak maluchy same się nie rozwinęły wypadając z samicy, ani chwilę później to coś najprawdopodobniej było z nimi nie tak. Może chore, może martwe, może nie donoszone. Samica najprawdopodobniej dlatego je zjadła. Jeśli maluchy rodziły by się zdrowe to samica im by raczej nic nie zrobiła. Mogła by najwyżej niektóre podskubywać by pobudzić do aktywności. Oczywiście taka samica przed porodem nie może być przegłodzona, w trakcie raczej nie je, ale tuż po również lepiej jej dać jeść.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tadeo
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1595 : Grudzień 19, 2009, 15:09:08 » |
|
Myślę że przełożenie jej do cieplejszej wody spowodowało w takim razie zbyt szybkie przyjście ich na świat bo jak wcześniej napisałem były to jasno żółte kuleczki które niestety zjadła. Chyba że po prostu nie rozwinęły się z innych przyczyn, np choroby. Sam byłem zdziwiony ponieważ to już jej trzecie tarło i tak jak napisałeś rodziła je jako rozwinięte już małe rybki. Pozostaje mi czekać do następnego razu. Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
arti-131
|
 |
« Odpowiedz #1596 : Grudzień 19, 2009, 16:15:01 » |
|
Te kuleczki to niezapłodniona ikra tak mi się wydaje 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
golob1210
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1597 : Grudzień 19, 2009, 23:04:52 » |
|
arti-131..... gupiki sa rybami piękniczkowatymi... czyli rodzą zywe maluchy... jak juz napisala lwica79 wiec napewno nie byla to ikra
tadeo czy w ostatnim czasie Twoje ryby nie chorowaly??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
arti-131
|
 |
« Odpowiedz #1598 : Grudzień 20, 2009, 00:00:52 » |
|
Tak ale samica nosi w brzuchu ikrę która samiec zapładnie która dojrzewa w brzuchu samicy i tak rodzą się zywe rybki , więc mogła to być niezapłodniona ikra  A ja akórat na gupikach znam się bardzo dobrze bo choduję je od 3 lat a nawet wystarczy sobie na wikipedi wpisać gupik i wyskakują podstawowe informacje . Każda rybka powstaje z ikry tak sama z siebie się nie bierze. zgadzam się że jest żyworodna ale jej ikra dojrzewa w brzuchu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
darcio
Bywalec

Jeden z moich kirysków :)
|
 |
« Odpowiedz #1599 : Grudzień 22, 2009, 22:10:21 » |
|
Czy samicy gupika po porodzie może się pojawić na wardze o ile tak to można nazwać czerwone coś i pod skrzelami jakoś tak na końcu skrzeli
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
arti-131
|
 |
« Odpowiedz #1600 : Grudzień 23, 2009, 16:16:35 » |
|
Myslę że to może być jakieś zapalenie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
darcio
Bywalec

Jeden z moich kirysków :)
|
 |
« Odpowiedz #1601 : Grudzień 24, 2009, 13:40:30 » |
|
No nie wiem jakby było już by zdechła . W zoologicznym powiedziała mi pani (w tym sklepie znają się na akwarystyce) że to z porodu .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rybospec
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1602 : Grudzień 24, 2009, 17:37:37 » |
|
Wiele razy rozmnażały się u mnie gupiki i inne żyworodne, ale żadnych czerwonych plam z tego powodu nie widziałem.
|
|
|
|
|
|
Doświadczony akwarysta dzielący się wiedzą.
|
|
|
arturix
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1603 : Grudzień 25, 2009, 11:36:41 » |
|
co do żyworodnych - to uwielbiają zjadać swoje potomstwo - dlatego należy małym zapewnić jak najwięcej schowków i kryjówek aby mogły się schować
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
arti-131
|
 |
« Odpowiedz #1604 : Grudzień 25, 2009, 20:14:34 » |
|
artutix każdy o tym wie i nawet nie na temat . Myślę że ta plamka na pewno nie jest od porodu . Może poprostu o coś się otarła rybka . igdy nie słyszałem żeby takie coś było od porodu. Ale niech ktoś inny jeszcze się wypowie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|