Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Fluwal 104 vs. Eheim 2213 !!!!!  (Przeczytany 3271 razy)
Robin
Stały użytkownik

« : Marzec 27, 2006, 21:50:14 »

Mam akwarium 112L z obsada ponizej mam duuzo roslin i mam do was pytanie jaki filtr lepiej zastosowac Fluwal 104 czy Ehaim 2213  :?:  Czym sie roznia te dwa filtry   :?:
Dzieki za odpowiedz  :wink:

112L Ameryka
8-gupik,6-mieczyk,5-kirysek spizowy
2-molinezja black molly,2-molinezjazaglopletwa
2-zmienniak koralowy,2-kosiarka,2-otosek      2-krewetkaAmano,2-ampularia
25L Narybek
TheMarty
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Marzec 29, 2006, 13:22:46 »

Hej,

ja tez mam 112l akwa.. I mam dwa filtry ... Wlasnie Fluvala 104 oraz Eheim Ecco 2232. Nie wiem jak 2213, ale 2232 jest calkiem fajny (szczegolnie optycznie), filtruje tez dobrze, szeroki wachlarz dodatkow i akcesoriow (ja mam np. przed-filtr oraz deszczownie). Jedynie co to zasysacz nie dziala az tak super (trzeba sie troche pomeczyc zawsze, zanim filtr zaskoczy).

Fluval z kolei optycznie wyglada dosc "tanio", ale spelnia swoje zadanie, ma lepsza regulacje przeplywu niz Eheim i lepszy zasysacz. Dodarkowo standardowa wylewka (ujscie wody z filtra do akwarium) jest fajnie wyprofilowana, co powoduje, ze woda nie halasuje tak mocno).

Uzywam obu filtrow, bo jak na tak duze akwarium, to i odpowiednia filtracja byc musi... To co jest w instrukcji, to mozna sobie podarowac... Na twoim miejscu, jesli nie masz jeszcze zadnego filtra, to bym raczej dolozyl i kupil od razu Fluvala 204 (205) lub Ehem 2234.

Pozdrowionka

TheMarty
-------------------------------------------------
112l zal. 2006. Obsada: molinezje, mieczyki, zalobniczki, neonki inesa, kiryski panda, bocje karlowate, zbrojnik niebieski.
Robin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Marzec 29, 2006, 15:06:13 »

Bo ja mam te dwa filtry i nie wiem ktorego uzyc

112L Ameryka
25L Narybek
thomas41
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 29, 2006, 15:10:55 »

obydwa

POZDROWIENIA Thoma$
Robin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Marzec 29, 2006, 15:16:04 »

Tak sadzisz a czy nie bedzie nadfiltracji lub jakis efektow ubocznych :?:

112L Ameryka
25L Narybek
kafarski
Gość
« Odpowiedz #5 : Marzec 29, 2006, 18:30:40 »

jeśli masz dużo roślin i mało ryb to starczy jeden. większa filtracja może zbyt oczyścić wodę z np. NO3-, i innych elementów- pop prostu bakterie mogą żywić sie twoimi nawozami zamiast roślin. poleciłbym Eheim bo mój ma juz ponad 20 lat i chodzi ciągle :wink: , wybierz ten który jest łatwiejszy w obsłudze i solidniejszy.
Robin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Marzec 29, 2006, 19:05:06 »

jeśli masz dużo roślin i mało ryb to starczy jeden. większa filtracja może zbyt oczyścić wodę z np. NO3-, i innych elementów- pop prostu bakterie mogą żywić sie twoimi nawozami zamiast roślin

A ja wlasnie mam duzo roslin i duzo ryb oraz klopoty z wysokim no3,to moze dwoch uzyc???

112L Ameryka
25L Narybek
Pawlikus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Marzec 29, 2006, 19:29:24 »

Jak najbardziej tak, nie zaszkodzi gdyby woda była filtrowana za pomocą 2 filtrów :wink:
Przemek
Administrator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Marzec 29, 2006, 20:51:25 »

Cytat: kafarski
większa filtracja może zbyt oczyścić wodę z np. NO3-, i innych elementów- pop prostu bakterie mogą żywić sie twoimi nawozami zamiast roślin.

A ja myślałem, że bakterie w fitrze przerabiają NH4 i NO2 na NO3. A właśnie NO3 można tylko pozbyć się podmianami wody lub denitryfikatorem...  :roll:

Pozdrawiam
Admin
-----------------------------
500l - akwarium towarzyskie
TheMarty
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Marzec 30, 2006, 09:50:18 »

Powiedzmy tak: lepiej za duzo filtracji niz za malo...

Co do NO3 i PhO(costam) to tylko wlasnie specjalnymi srodkami mozna usuwac (ktore sie wlasnie do filtra daje), ktore te zwiazki wiaza, albo przez podmiane wody... Oba te zwiazki sa spowodowane w skrocie nadwyzka przemiany materii (jak jest za duzo rybek, albo jak jest za duzo pozywienia - dla rybek i bakterii), i efektem ubocznym jetst mocny porost glonow... Ja wlasnie z nimi walcze (u wsadzilem phosphatkiller do Eheima)... Mam jeszcze proszek do usuwania nitratow (azotany?), ale wszadze go pozniej...

TheMarty
112l zal. 2006. Obsada: molinezje, mieczyki, zalobniczki, neonki inesa, kiryski panda, bocje karlowate, zbrojnik niebieski.
Robin
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Marzec 30, 2006, 10:22:05 »

Mam jeszcze proszek do usuwania nitratow (azotany?), ale wszadze go pozniej...

A jak sie on nazywa?

112L Ameryka
25L Narybek
TheMarty
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Marzec 30, 2006, 14:50:18 »

To cos do usuwania NO3 to Hobby Nitratkiller (Hobby to firma).

Do fosforanow uzywam:  JBL PhosEX

TheMarty
kafarski
Gość
« Odpowiedz #12 : Marzec 30, 2006, 17:20:28 »

Cytat: Przemek

A ja myślałem, że bakterie w filtrze przerabiają NH4 i NO2 na NO3. A właśnie NO3 można tylko pozbyć się podmianami wody lub denitryfikatorem...  :roll:

rzeczywiście zagalopowałem się, do redukcji azotanów w N2 potrzebna jest denitryfikacja -przez bakterie denitryfikacyjne ale potrzebują one innych warunków niż nitryfikacyjne(filtry lub miejsca anaerobowe). stężenie rzędu 20mg/l NO3 nie jest jeszcze uciążliwe ,pomaga bardzo także gęsta roślinność w akwarium, nic nie zastąpi jednak podmian. faktem jest jednak że nie zaleca się większej wydajności niż pojemność akwarium na godzinę. czasem, oprócz amoniaku za duże filtry zatrzymują też sporo substancji potrzebnych roślinom, a przy bogatej roślinności i małej obsadzie trzeba nawet uzupełniać azoty ''ręcznie'' ale Robinowi to raczej nie grozi.
z Twoją obsada Robin zastanowił bym się czy odpowiada molinezjom Twoja woda w akwarium?
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: