Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak rozmnożyć żałobniczki???  (Przeczytany 13738 razy)
Qiubon
Nowy
*

« : Luty 17, 2004, 07:37:55 »

Jeśli wiecie coś o tym to pomóżcie. Sad

Pozdrowionka
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 17, 2004, 08:37:10 »

cytat z http://www.akwarium.mud.pl :

Temp. 25-28*C. Bardzo płodna. Ikra rozsiewana po zbiorniku i składana na roślinach. Gęsta obsada roślin lub zastosowanie rusztu tarłowego. Zalecana dobrze natleniona i przefiltrowana woda. Po złożeniu ikry tarlaki odławiamy. Wylęg po 24-36 godzinach. Pływa po 5 dniach. Karmimy larwami oczlików, po 10 dniach oczlikami. Podchów łatwy, młode szybko rosną.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
Qiubon
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 17, 2004, 15:20:19 »

Mam jeszcze jedno pytanie:dlaczego moim żałobniczkom odpadają łuski???

Pozdrowionka
Qiubon
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 18, 2004, 19:44:07 »

Moja żałobniczka miała bardzo duży brzuch, już nie, dlaczego

Pozdrowionka
mcrobson
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Luty 22, 2004, 14:31:00 »

Mam pytanko jak się odłowi tarlaki to jakie wymagania ma spełniać pojemnik w jakim będą trzymane.  i jeszcze jak odróżnić samca od samicy??
Tomlsv
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 22, 2004, 21:22:10 »

Cytat: Qiubon
Moja żałobniczka miała bardzo duży brzuch, już nie, dlaczego

Pewnie sie najadła.

http://akwarium.cdi.pl/avataranim.html  avatary (zdjęcia/obrazki pod nick) na forum !
Jak komuś nie działa to dodać www do adresu.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #6 : Luty 22, 2004, 23:30:59 »

Jeśli ryby sa dorosłe to nie żadnych problemów w odróżnieniu płci. Samice są przede wszystkim wyraźnie większe od samców.Mają wyraźnie zaokrąglone partie brzuszne i są spokojniejsze od bardziej smukłych samczyków które bywają zadziorne względem siebie.

mcrobson
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Luty 22, 2004, 23:36:48 »

Dzięki lukas. Wiektoś może co z tym pojemnikiem na tarlaki
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #8 : Luty 22, 2004, 23:38:38 »

ale chodzi o pojemnik w którym będą trzymane przed tarłem czy w jego czasie?

mcrobson
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Luty 22, 2004, 23:46:40 »

Już wszystko wiem innym zinteresowanym polecam strone   http://www.akwarium.org.pl/slodkowodne/ryby/kasaczowate/opisy/gymnocorymbus_ternetzi/gymnocorymbus_ternetzi.html
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...

« Odpowiedz #10 : Maj 10, 2004, 18:33:11 »

Wczoraj rano w moim kwarantanniku żałobniczki odbyły tarło. Zbiornik nie był do tego przygotowany. Po pierwsze mam tam za twardą wodę po drugie nie było rusztu ikrowego a po trzecie nie moge odłowic dorosłych do ogólnego (jedynie woda potraktowana była odkażalnikiem więc zabezpieczyła jako tako ikrę) Jajeczka około 50 jakie udało mi się odratować umieściłem w słoiku z napowietrzaczem i osłoniłem pończochą przed światłem , jednocześnie zabezpieczyłem od góry by nie dostały się do niego dorosłe ryby, poczym umieściłem go spowrotem w kwarantanniku w celu utrzymania stałej temp. jutro zaglądne do tego interesu ale niczego specjalnie sie nie spodziewam bo woda nie takie jak trzeba parametry ma ... Teraz wiem że dostałem dojżałę żałobniczki - 2 samce i 3 samice i napewno kiedyś przygotuje je do tarła tak jak należy Smiley Pozdr.

112,25
Oggy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Lipiec 08, 2004, 16:25:04 »

Najlepiej odłowic do osobnego akwa i wpuscic jedną samice i dwa samce po jakis dwóch dniach zwykle rano zaczną miec tarło. Jak juz bedzie po tarle nalezy odłowic tarlaki akwarium zaciemnic, napowietrzać koniecznie wode i utrzymywac termostatem stałą temp. około 26 c.

------BLINK 182------
 Dwoma Sowami AMERICAN PIE To Jest To !!!
Karol
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Luty 06, 2005, 18:08:28 »

U mnie sie tarły nad ranem w ogólnym akwa, ale nic sie nie wykluło, widocznie woda była za twarda. Jakie powinna mieć parametry woda żeby z ikry coś się wykluło?
poeta226
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 19, 2005, 22:53:49 »

Mam pytanie? Jak rozpoznac ze samica jest gotowa do tarla. To ze jest gruba nie musi swiadczyc ze ma ikre w sobie. Obecnie mam samiczke ktora jest gruba caly czas.  Jak mam poznac kiedy bedzie gotowa do rozrodu. Chyba ze ona zacznie robic jajeczka od chwili przesadzenia, i po dwoch czy wiecej dniach bedzie skladac dopiero. Samca tez sie to tyczy. Prosze o odpowiedz lub kontakt ze mna.
Pozatym niewiem czy kogos to zainteresuje ale mam w akwarium strzeble przekopową (ze stawu). Niewiem czemu ona tak strasznie puchnie. Gdy ja wpuszczalem byla chuda teraz jest bardzo gruba, moze na wolnosci mniej jadla. Ale ogółnie to ciekawie sie prezentuje w akwarium i ma bardzo ładne ubarwienie.
Posiadam równiez Czebaczka amurskiego ktory ztepil mi wszystkie slimaki.  Te rybki sa fascynujace, polecam do hodowli. Wydzielaja taki trzeszczacy glos. Zreszta moge zainteresowanym opisac to na gg.
Jarecki
Bywalec

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 20, 2005, 20:44:27 »

Najprościej obejrzeć ryby rano gdy nie były karmione.Jeżeli samica ma wypukły brzuszek to jest gotowa do tarła z pewnoscia. W większości kąsaczy nie ma co oczekiwać na pękaty brzuch samicy.(różnie to wygląda w zalezności  od twardości wody) Samica znajdująca sie w akwarium tarliskowym  w ciągu kilkunastu godzin może przybrać wygląd jak chora na puchlinę brzuszną.Wtedy jest gotowa i tarło odbywa się.To że żałobniczki wytrą się np. po kilku dniach to właśnie efekt oczekiwania na "dojrzenie" ikry.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: