Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: swiderki i czarne wody  (Przeczytany 2595 razy)
Świder
Nowy
*

« : Marzec 18, 2006, 08:35:07 »

Witam
Mam pytanie czy jest sens wpuscic swiderki do akwarium(54 l profil).
Czy beda one zatwardzac wode?-mają muszelki. Mam żwirek- czy darowac je sobie.?Czy możliwy jest scenariusz, ze duza ilosc tych slimaków=restart akwarium?
Pozdr Swider

Akawrium jest raczej zacienione-czy ślimaki mają jakis zegar biliogiczny-?Nie mam ochoty oglądac hord tych slimaków na szybach w dzien..
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Marzec 18, 2006, 09:52:33 »

moje świderki siedzą cały dzień w dnie i tylko sporadycznie wychodzą wieczorem,myslę ze boja się ryb bo kiedy nie było ryb przez jakiś tydzień to wyłaziły do tafli.
Świder
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 18, 2006, 10:35:52 »

Jest sens pakowac sie w te slimaki-czy ich ilosc moze byc na tyle ze grozilo bedzie mi zrestartowanie zbiornika. Akwarium mam małe. A ryby raczej niegrozne dla tych slimaków:neony, jarzence.Czy ilosc swiderków moze wywolac plage???
Świder
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Marzec 18, 2006, 10:37:17 »

kafarski-masz kolcobrzuchy-wiec sie nie dziwie ze swiderków praktycznie nie widzisz :wink:
Allex
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Marzec 18, 2006, 11:19:55 »

Czemu sam się nie przekonasz czy świdry mogą stać się plagą? Nie ma większych problemów z kontrolą ich populacji i nie widzę sensu w twoich obawach. To nie jest tak, że z dnia na dzień będziesz ich miał 100.  :roll: Nie rozmnażają się tak często i obficie. Ludzie często wyolbrzymiają niektóre cechy ślimaków i obarczają je winą za każde zło ("ślimaki jedzą rosliny", "ślimaki brudzą dno", "ślimaki zatwardzają mi wodę") podczas gdy tak nie jest. No ale jeżeli ktoś miłością darzy tylko ryby to coś musi być kozłem ofiarnym. :?
kafarski
Gość
« Odpowiedz #5 : Marzec 18, 2006, 12:12:16 »

Cytat: Świder
kafarski-masz kolcobrzuchy-wiec sie nie dziwie ze swiderków praktycznie nie widzisz :wink:

kolcobrzuchy nie mogą im nic zrobić :wink: bo są za twarde i siedzą w dnie. nawet jak chodzą po szybach to ich nie gryzą.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: