Drapieżna nie znaczy agresywna, zabijająca ryby 
Poprostu ta ryba poluje... Skalar tez jest drapieżnikiem
Ja je trzymałem w akwarium "zmiksowanym" wraz z mułojadami, neonkami itd.. Faktycznie długonos był obojetny wobec nich a czesto nawet płochliwy na widok np mułojada.. Ale gwarancji nikt Ci nie da, ze akurat u Ciebie bedzie spokojna bo wiadomo, ze agresja ryb nie wynika tylko z ich natury i jest duzo innych czynników co ją moze powodowac.. Złe warunki w akwa, zła obsada i inne..
Rośliny bedziesz miał do góry korzeniami non stop i pływające po powierzchni :/ Tak było u mnie..
I co moge dodac to na poczatku byłem z tych rybek bardzo zadowolony, nie zakopywały sie w podłozu, nie rujnowały akwa... Dopiero gdy dorosły i zrobiły sie duze zaczał sie meksyk...
Pamiętaj, ze ta ryba potrzebuje odpowiedniego podłoża, nie moze to byc jakis tłuczeń lub gruby żwir. Najlepiej piasek lub drobny, rzeczny żwirek..
Jesli chodzi o pokrywe... Wg ogólnej wiedzy wiadomo, ze Długonos potrafi wypełznąc z akwa... Ja posiadam pokrywe PCV, wiec nie mial jak wyjsc, ale zdarzało sie, ze Długonosy siedziały w filtrze kaskadowym u góry, wiec umiejętnosc wypełznięcia posiadaja..
Pozdro